Saturday 26 January 2008

Chestii d-astea, numai la britanici (4) [Things like these, only at the Brits]

Nu vreau să îmi închipui cum o fi să consumi această veritabilă mâncare naţională britanică zi de zi, dar măcar o dată pe săptămână este efectiv uşor de cumpărat de oriunde, accesibilă ca preţ, nesofisticată, probabil nesănătoasă (din cauza prăjelii în ulei), dar... delicioasă.

Fără a avea vreo tradiţie de sute de ani specifică preparatelor culinare cu care se mândresc bucătarii francezi, italieni sau chinezi, aceşti Fish and Chips au ajuns un veritabil simbol naţional în UK. Există până şi o Federaţie Naţională a Prăjitorilor de Peşte, care nu face niciun secret din ce conţine acest popular produs de tip fast-food.

Ingredientele de bază sunt file de peşte prăjit (cel mai desea cod, dar şi batog sau calcan), o porţie de cartofi prăjiţi şi, poate, o lingură de mazăre fiartă. La acestea, fiecare bucătar sau client poate adăuga, după gust: sare, oţet, lămâie ori diferite sosuri.

Între £ 3.30 (la cantina căminului cu regim de hotel unde locuiesc) şi £ 9.99, la Cambridge (zic cei care ţin evidenţa preţurilor acestui produs-indicator al bunăstării britanicilor), am auzit că ar fi şi locuri unde o porţie scade sub £ 3, în timp ce am văzut eu însumi că, la Londra, media preţurilor este de £ 5.

[Pentru toate episoadele din această serie şi toate postările de pe acest blog mergi la/For all the episodes of this series, and all the posts on this blog go to: Contents/Cuprins]

2 comments:

Anonymous said...

Fiecare natiune, la un moment dat, conform unor sondaje sau a unor date, ajunge la concluzia pe care o face publica :este o natiune "bolnava" din cauza alimentatiei nesanatoase, -englezii:fish and chips,-americanii:hamburgher,-japonezii:probabil sushi sau kakaburgher (lol),-romanii:mai nimic din prea putin.
De ce ar fi fish and chips o mancare nesanatoasa? De fapt fiecare dintre noi putem imbina utilul cu placutul, fish?da! nu neaparat prajit intr-un munte de ulei, la fel si chips, deci putem avea o cina sanatoasa.
Aici se aplica aceeasi lege -nu esti obligat sa bei tot ce ai comandat ci ai obligatia sa platesti comanda cu conditia sa "poti duce" ce ai comandat.
In cazul fish & chips gandeste de 2 ori:poti avea aceeasi mancare si acasa dar "fara ulei".(Secret culinar).
Cred ca in ceea ce priveste alimentatia pe baza de peste este mult mai sanatoasa in comparatie cu alimentatia pe baza de preparate din carne de porc (vezi alimentatia romaneasca).
In ceea ce priveste prepararea si produsele care "merg" in aceeasi platou cu pestele este in functie de imaginatia fiecaruia.
Noi, putem combina produsele englezesti cu imaginatia noastra romaneasca si vom avea un rezultat culinar exceptional!

Clara.

Mihai said...

Si eu am gasit aceasta mancare nesofisticata a fi de-a dreptul delicioasa.

Nu stiu cum dramuiesc bucatarii cantitatea de fish ori pe cea de chips ce intra intr-o portie, dar aceasta mi s-a parut a fi exact cat trebuie pentru ma satura, nici mai mult nici mai putin.

Chiar ma gandeam (mai mult in gluma) ca cine stie ce statistici si studii stau in spatele portiei mele de fish and chips, cate date or fi fost colectate si analizate pentru a atinge cantitatea optima ce l-ar multumi pe client.

Nu am fost singurul de aceiasi parere. Si celelalte persoane impreuna cu care am savurat aceasta mancare tipic englezeasca au fost de acord.

Nu dupa mult timp am ajuns intr-un Pub din Londra, si ideea ca portile de fish and chips sunt foarte atent dramuite s-a spulberat cu desavarsire. Cel putin in acest pub, bucatarii pareau ca au avut o singura grija: sa inghesuie o cantitate cat mai mare de cartofi in farfurie, alaturi de o veritabila halca de peste.

Astfel ca daca portia mancata in oras, in timpul zilei, semana mult cu cea din poza de la inceputul acestui articol, in pub serveau ceva asemanator cu ce se vede in alt articol de pe acest site: vezi aici