Saturday 19 January 2008

“Strigătul râmelor stropşite” – Partea proastă [“The cry of trampled rain worms” – The bad part]

Imediat după ploaie, râmele ies într-o tăcere desăvârşită şi nu scot niciun sunet în afara unui soi de plescăit, atunci când sunt călcate. Acesta ar fi ‘strigătul’ lor.

Cu o asemenea expresie mi-a descris o colegă din Croaţia calitatea muzicii de la concertul din seara aceasta de la Brighton Philarmonic Orchestra.

Credeam că numai eu sunt un incult, filistin şi necioplit care nu apreciază muzica dincolo de piesele preferate, atent selectate în format MP3 şi pentru care îmi ajung (cel puţin în clipa de faţă) numai vreo 3.88GB, mai puţin de un DVD întreg!

Ei bine, iată că şi unei persoane care mai gustă muzica clasică nu i-a plăcut concertul. Pur şi simplu, poate de-abia câteva măsuri muzicale din ceea ce am audiat au trecut dincolo de nivelul suportabilului, dar niciuna măcar nu s-a apropiat, oricât de vag, de nivelul a ceea ce aş numi eu muzică în stare să mă uimească.

Repertoriul (Butler - Gershwin - Stravinsky) m-a lămurit că am făcut una dintre prostiile acelea pe care nu strică să le faci o dată în viaţă, doar ca să ştii apoi, tot restul vieţii, că nu pierzi nimic dacă nu le mai repeţi.

Fără nicio îndoială, pot adăuga şi muzica simfonică creată de compozitori contemporani (doar James Last sau Ennio Morricone îmi plac pe ici pe colo) la categoria “mai bine închis la Guantanamo decât să am de-a face cu operă, balet şi jazz”.

În inculta mea părere, toate acestea îmi sunt forme de exprimare artistică pentru care eu am tot atâta deschidere sufletească precum am pentru analiza matematică, ecuaţiile de la gradul doi în sus, polinoame, factoriali etc.

Şi măcar tuturor acestora din urmă le recunosc imensa utilitate, chiar dacă eu nu le pricep defel. Dar nicidecum şi celor asociate amintitei puşcării militare de tristă notorietate.

Poate că în clipa de faţă oi fi frânt inima vreunei fete iubitoare a amintitelor forme de artă (care tocmai era pe cale să mă considere simpatic :-), dar trebuie să fiu sincer: pot răbda un concert ca cel căruia tocmai i-am supravieţuit – căci, prin mila Domnului, lucruri infinit mai grele rabdă omul – dar nu cred să îmi placă vreodată.

[Pentru toate postările de pe acest blog mergi la/For all the posts on this blog go to: Contents/Cuprins]

11 comments:

Anonymous said...

Daca te-a mancat undeva sa intri :)
Apropo, pune tagurile in romana daca blogul este (in principal) in romana.

MunteanUK said...

Sorry for disappointing anyone with introducing English on my blog. Since friends and acquaintances all over the world can't read Romanian (yet seemed very interested 'bout my experiences here - check the counter! :), I granted the English language equal status on my blog. Apart from posts in English, I decided that all tags should be in English, so that anyone could at least have a fair idea 'bout where my messages are hinting. As for my Romanian readers, I am sure all of 'em understand English or at least the simple words used as tags.

Anonymous said...

tagurile sunt folosite si de motoarele de cautare pentru indexare. daca ajungi sa ai si cititori veniti pe alta filiera decat adresa direct in browser (de ex prin google) o sa ai mai multi straini, care prob nu inteleg romana.
if you know what i mean, it's all about SEO :P

Anonymous said...

Hi Bogdan! That's why you're rarely around in the dinning area! :-)

Congratulations for effort, but as I understand only the religious part, I'm looking forward to read the rest of it. Go ahead!

Romana

Anonymous said...

mai asculti megadeath, metallica?

MunteanUK said...

@ Anonymous (19 April 2010 23:26)

nu mi se pare 'fair play' ca tu sa ma cunosti (din care trecut mai mult sau mai putin indepartat oare?!), iar eu sa nu stiu cine esti :-(

tu stii ca Megadeth (asa se scrie corect!) si Metallica erau (nu spun nimic despre timpul de fata) intre preferintele mele muzicale, pe cand eu nu stiu nimic despre tine.

permite-mi sa nu-ti raspund la aceasta intrebare pana nu 'dai cartile pe fata' :-)

Anonymous said...

imi cer iertare, te rog. am citit aseara una dintre postarile tale, care la un moment dat avea un cuvant care ducea catre altceva si tot asa si la un moment dat scriai preferintele muzicale. cam asta a fost. m-a surprins si de aia am intrebat.
inca o data imi cer iertare.
C.L.

MunteanUK said...

@ C.L.

este in regula, nu ai facut absolut nimic 'ofensator', astfel incat sa iti ceri iertare.

doar ca mi se parea lipsit de 'fair play', in caz ca ne-am fi cunoscut candva, sa nu imi divulgi aceasta.

***

inteleg ca te-ai informat de aici: http://www.travbuddy.com/MunteanUK

...si bine ai facut, caci, desi este atat de simplu, sunt putini cititori se informeaza :-(

de pilda, reiese limpede, de la 'Location' unde ma aflu la un moment dat... pt cei care ma tot intreaba dc mai sunt in UK.

totusi, recunosc ca acel 'profile' nu este suficient de complet. la un moment dat, cand va randui Dumnezeu, voi aduce niste adaugiri lamuritoare.

***

ca sa n-o mai lungesc - ca pe tema 'preferinte muzicale' mereu m-as putea lungi - raspunsul la intrebarea ta se poate da intr-un singur cuvant: OCAZIONAL :-)

oricine se poate 'sminti' din orice, inclusiv din preferintele muzicale ale cuiva (judecand oamenii in functie de gusturi), dar nadajduiesc ca nu e cazul tau.

Anonymous said...

nu, nu e cazul, stai linistit.
desigur ca acolo am vazut preferintele si, nu, nu ne-am cunoscut. :-(
C.L.

MunteanUK said...

@ C.L.

si ce ar putea sa insemne acest ultim ":-(" legat de faptul ca nu ne-am cunoscut?! nu ne-am cunoscut, iar acu' ar fi 'prea tarziu' sa ne mai cunoastem...

...ori vrea sa insemne ca o intalnire online nu va face niciodata cat una reala?!

Anonymous said...

stii cum se spune: never say never sau varianta romaneasca: niciodata nu e prea tarziu si nimic nu este intamplator (despre orice subiect ar fi vorba) :-))