Monday 28 January 2008

Din viaţa studenţească (2) – Petreceri sălbatice [Student life – Wild parties]

După ce observ din mulţimea de afişe din campus şi din ce am vorbit cu studenta din primul an la lingvistică de mai sus, o afacere care trăieşte bine pe spinarea studenţilor pare a fi organizarea chefului cel mai tare, pentru care se pun la bătaie tot soiul de trucuri publicitare.

Mi-e toate nu-mi par a fi mai pline de imaginaţie decât anunţurile referitoare la adevărata Mama Omida (văd că este şi un articol Wikipedia despre asta!), dar iată o asemenea şmecherie publicitară (publicity stunt).

În loc de bilet, cumperi un tricou şi, numai îmbrăcat cu acesta, poţi intra la o megapetrecere, căreia văd că i se face reclamă cu mai bine de o lună înainte drept cea mai cea.

Organizatorii garantează că va fi la fel de cool în toate cele 17 centre universitate din UK unde se va ţine şi că numai o dată pe an poţi să chefuieşti aşa de bine. Tricoul costă £ 10 (în vreme ce, cu £ 8 poţi să-ţi iei două tricouri bunicele cu sigla Universităţii din Sussex) şi are o calitate jalnică, fiind de fapt menit pentru a fi transpirat, mâzgălit cu pixul/carioca, îmbibat în alcool, ba poate chiar sfâşiat...

Totul e un business bine pus la punct, însă antreprenorii declară, totuşi, că vor permite accesul unui număr de organizaţii caritabile să strângă fonduri cu ocazia petrecerii. Vorba aia, unde intră mia, intră şi suta, astfel că poate mai păcăleşti vreun student beat să dea bani pentru apărarea drepturilor omului în China, hrănirea copiilor din Africa, combaterea rasismului şi alte idealuri nobile, care împart avizierele de pe aici cu nenumăratele anunţuri referitoare evenimente hedoniste de acest tip.

Asta n-am prea înţeles eu pe unde am fost în lume, ce casă bună fac aceste idealuri cu dezmăţul societăţii contemporane al cărei scop este atingerea plăcerii, cum zicea Epicur?

Cum adică pretindem ne preocupă atâta viitorul planetei, când, de fapt, vrem mereu să ne distrăm (dintotdeauna am detestat acest cuvânt!), de parcă azi ar fi ultima zi şi nimic mâine sau nimic dincolo?

Luptăm pentru drepturile copiilor deja născuţi, dar promovăm libertatea de a-i ucide pe cei nenăscuţi (superb acest articol al colegului meu!); vorbim de combaterea foametei la mese îndestulate, de unde rămân kilograme de resturi; ne adunăm la evenimente despre încălzirea globală, după ce am zburat mii de kilometri cu aeronave care dispersează tone de dioxid de carbon în atmosferă...

Ipocrizia asta o întâlnim peste tot, iertare gazdelor din UK că s-a nimerit să mă refer la ea tocmai de aici!

[Pentru toate episoadele din această serie şi toate postările de pe acest blog mergi la/For all the episodes of this series, and all the posts on this blog go to: Contents/Cuprins]

2 comments:

Theodora said...

Impărtăşesc aceeaşi părere, deşi mă număr printre ipocriţii de care vorbeai.

Şi totuşi ca să vorbeşti despre petrecere trebuie să fi fost acolo, nu?

Important e să învăţăm ceva din situaţiile în care trăim şi cred că ai surprins un aspect esenţial al campaniilor aşa-zis "umanitare".

Este o problemă care, deşi se discută, rămâne aceeaşi, strategia asta mondială de a cumpăra conştiinţa sau de o consola, aruncând un rest în scopurile nobile despre care vorbeai, considerând că ele chiar sunt acoperite în realitate.

MunteanUK said...

toti suntem - cu cat traim mai departe de idealurile noastre (si aici cred ca avem acelasi model, nu?) - destul de ipocriti :-(

ma tem ca toate povestile acestea legate de combaterea saraciei, apararea drepturilor omului, si tot felul de 'ajutoare' in urma carora cei ajutati ies mai rau decat daca n-ar fi ajutati sunt bine orchestrate. nu e vorba doar de 'coincidente'.

este, de fapt, o 'industrie a ipocriziei', cum este si cea constuita in jurul gogomaniei legate de incalzirea globala provocata, intre altele, inclusiv de faptul ca expiram dioxid de carbon!

***

in privinta acestor 'parties', nu a trebui sa fi participat la vreuna, ca sa ma prind usor despre ce este vorba.

pentru lamurire, click aici:

http://www.telegraph.co.uk/news/picturegalleries/uknews/6494926/Carnage-UK-Students-drink-and-party-in-Brighton.html

http://www.metro.co.uk/news/765074-students-union-bans-party-promoter-carnage-uk

http://www.telegraph.co.uk/comment/columnists/gill-hornby/6516871/Binge-drinking-Britain-Why-our-cafe-culture-fell-flat-on-its-face.html

http://www.thisissouthwales.co.uk/news/arrested-student-Carnage/article-415099-detail/article.html