Sunday 27 January 2008

Chestii d-astea, numai la britanici (5) [Things like these, only at the Brits]

Grija autorităţilor britanice pentru cei care nu prea se uită pe unde umblă (ca mine :-) sau pentru cei care nu au uitat că strada nu se trece fără a te asigura (cum zice Codul rutier român la art. 72 al. 3), dar se uită în direcţia opusă, aşa cum au învăţat în ţara lor, este încă o surpriză plăcută!

Cel puţin în bucăţica de UK văzută până acum (Brighton-Hove şi Londra), inscripţii precum cele din imagini sunt destul de dese.

Din nou, nu vreau să absolutizez că numai la britanici o fi aşa - eu spun doar ce nu am mai văzut nicăieri prin lume până acum. Poate că măcar în vreuna din celelalte 73 de state unde se circulă pe stânga (respectiv cu volanul pe dreapta) există aceeaşi grijă pentru pietoni.

Totuşi, mi-e groază să mă gândesc că sud-africanii, care organizează Campionatul Mondial de Fotbal din 2010, n-or fi început încă să vopsească mesaje similare la trecerile de pietoni.

Dacă, în ciuda tuturor avertismentele de pe aici, aproape că nu găseşti vreun student străin sau imigrant care să nu-ţi povestească de câte ori era să-l calce vreo maşină sau ditamai autobuzul cu etaj, nu cred c lucurile stau la fel în Africa de Sud

Probabil că numărul accidentelor de circulaţie provocate de pietoni neatenţi (sau atenţi în direcţia opusă!) va creşte foarte mult acolo, în iulie-iunie 2010.

[Pentru toate episoadele din această serie şi toate postările de pe acest blog mergi la/For all the episodes of this series, and all the posts on this blog go to: Contents/Cuprins]

12 comments:

Anonymous said...

LOOK LEFT
LOOK RIGHT

LOOK BOTH WAYS

"Grija autorităţilor britanice pentru cei care nu prea se uită pe unde umblă (ca mine :) "
...si ca mine care dau in march-arriere ori de cate ori ajung la mijlocul strazii deoarece imi dau seama ca am privit in directie gresita!
Da, e un semn da grija care trebuie apreciat.
Inca nu am vazut nici un ambuteiaj sau "vreun melc" ca la intersectiile din Mosilor,Colentina,Mihai Bravu,....
Nodul il am dar nu cred ca voi gasi "ceva papura" pe aici.

Clara.

Anonymous said...

da, au nenumarate semne de circulatie. nenumarate.
de ex. cele cu atentie trec oi, vaci, caprioare, etc, pe care le-am vazut in Scotia, dintre care cel mai "tare" (desigur ca l-am pozat) a fost: atentie trec ...rate.
In schim in Liverpool am vazut un semn care arata ca de trecere pietoni, dar era specificat foarte clar ca pe acolo traverseaza persoane in varsta.
asta , da!
C.L.

MunteanUK said...

@ C.L.

multumesc de completare!

ai fotografii cu asemenea panouri de avertizare sau semne de circulatie ciudate? ai dori sa mi le trimiti pt a le posta?

desigur ca voi da 'all due credit' autorului imaginilor si te semnez cum doresti.

am mai publicat imaginile altcuiva aici...

http://munteanuk.blogspot.com/2009/11/en-few-wonders-from-uk-ro-cateva.html

...dar nu pot sa te mint, si sa iti promit vreun onorariu :-)

blogul meu nu este atat de celebru, incat sa-mi aduca vreun venit :-)

Anonymous said...

mai, mai! auzi! onorariu! nu-mi amintesc sa fi fost vorba de asa ceva. :-(
eu ma gandeam doar ca sunt atatea lucruri care le pot afla/vedea si altii, care poate nu pot ajunge acolo desi si-ar dori mult.
Daca mie mi-a dat Dumnezeu asa un cadou, macar o bucatica poate ajunge si la altii.
Trebuie doar sa-mi explici cum iti trimit pozele, daca esti de acord.
PS: nu sunt cea mai priceputa fiinta in ale computerelor.
Doamne ajuta!
C.L.

MunteanUK said...

@ C.L.

si eu sunt adeptul 'împărtăşirii' cu lumea a pozelor si impresiilor din locurile unde m-a purtat Dumnezeu; chiar acest lucru il fac prin acest blog, nu-i asa?

***

continua a scormoni pe blog, astfel incat sa afli cum dai de mine (un e-mail), apoi lucrurile se vor rezolva!

Anonymous said...

ok. da ...am ceva de scormonit.
:-)))

Anonymous said...

ma gandeam ca totusi am vazut conationali de-ai nostri si nu numai care cand ajung acolo sunt cat se poate de civilizati (in trafic, de ex), politicosi, respectuosi. Adica daca o fi o chestie psihologica, de mesaj...de vreun fel, ca ei pastrand circulatia pe partea opusa, chiuvetele cum sunt, etc, poate cumva te scot din felul tau de a fi si te "obliga" (nu stiu daca e cel mai potrivit cuvant, dar n-am gasit altul acum)sa fii altfel, ca ei sa zicem?! Cine stie? Asta oricum n-ar fi intotdeauna ceva rau. Au multe lucruri bune, nu doar in comportament, respect, etc.
C.L.

MunteanUK said...

@ C.L.

discutia despre in ce masura, odata transpusi intr-un mediu 'civilizat', ajung sa se 'civilizeze' si romanii ar fi foarte lunga si nuantata.

oricum, nu esti singura care sa fi observat acest aspect pozitiv al unui mediu 'constrangator' asupra conduitei oamenilor.

pana la un punct, ceea ce pare a fi doar un fel de 'grija' sincera a autoritatilor nu poate da decat rezultate bune: mai putine accidente, un trafic mai sigur, mai cursiv etc.

sa nu uitam insa ca, in UK vorbim de un fond bun, de 'British Civility', sedimentat de-a lungul secolelor!

***

pe de alta parte, depinde unde se va opri acest Nanny State care a devenit UK cu 'prescriptiile' de comportament :-(

chiar pot fi obligati oamenii sa fie 'atenti'? chiar se poate induce cuiva 'bunul simt'? chiar sa fie posibila 'modelarea' constiintelor? chiar sa fie aplicabil si altor natiuni ceea ce le este specific britanicilor?

sunt foarte multe intrebari demne de luat in discutie.

cert este ca, in toate vremurile, toate civilizatiile au vrut sa impuna un 'om nou'. acelasi lucru se incearca acum si in UK, cu un om 'politic corect'.

cata vreme omul acesta trece strada pe unde trebuie si cand trebuie, are rabdare sa stea la cozi, are respect fata de ceilalti, este politicos etc - toate sunt bune, n-am ce zice!

dar 'toleranta' (ca substitut al dragostei crestine, al 'iubirii semenului ca pe tine insuti') sau 'relativismul absolutizat' (gen 'toate religiile sunt bune, toate adevarurile sunt valabile' etc) nu sunt in regula.

dc prescrierea comportamentelor s-ar opri doar la cerintele minime ale unui trai 'civilizat' ar fi foarte bine, dar ma tem ca se incearca si spalarea creierelor, astfel incat oamenii sa gandeasca 'politic corect' ori sa nu mai gandeasca deloc :-)

Mihai said...

Poate ca una din ideile ce ne sunt impuse (la modul subtil, desigur) e ca nu se poate sa ai civilizatie (intaleasa in sens occidental) fara umanism - ateism, supraveghere stricta, stat dadaca si asa mai departe.

Acelasi lucru si pe plan economic: nu poti avea societate prospera fara capitalism de tip corporatist.

Dar iata ca daca vom cauta cu atentie, vom descoperi ca se poate si civilizatie fara umanism-ateism si toate celelalte (daca vom intalege prin societate civilizata o societate in care oamenii vad atat in ei cat si in ceilalti persoane si nu indivizi, fiinte libere, create dupa chipul Creatorului si nu doar exemplare ale aceleiasi specii, si se comporta pe masura)

Iar in plan economic iata ca se tinde din ce in ce mai mult spre o economie distributista. Curentele distributiste capata tot mai mult avant si succesul obtinut de acestea e demn de luat in seama.

Nu rezist tentatiei de a da cateva exemple de scriitori distributisti precum Ovidiu Hurduzeu, Mircea Platon sau John Medaille - a se vedea cartea: "A treia forta: Economia Libertatii".
Totodata recomand si urmarirea blogului tinut de Ovidiu Hurduzeu şi Alexandru Ciolan.

Asadar, iata provocarea: civilizatie fara umanism-ateism, prosperitate economica fara simbioza stat-corporatii in care cetateanul e scos mai mult pe dinafara si readus in scena numai in pragul alegerilor sau cand trebuie sa-si plateasca taxele.

MunteanUK said...

@ Mihai

interesanta perspectiva ta, ca poate exista 'civilizatie' moderna in absenta 'standardelor' pe care ganditorii la moda le considera a fi sine qua non.

evident, nu este nevoie de umanism, ateism, relativism moral, o piata libera nereglementata (dar, paradoxal, dublata de nevoia supravegehrii cetatenilor) etc, pt ca oamenii sa traiasca in buna intelegere...

...adica in acea cautarea a fericirii (pursuit of happiness) promisa de Declaratia de Independenta a SUA care ar putea fi, intr-un fel, 'actul de nastere' al civilizatiei contemporane.

interesnat si conceptul...
http://en.wikipedia.org/wiki/Distributism

...la care faci referire.

***

doar ca nu inteleg la ce 'succese' ale acestui curent te referi. poti sa oferi exemple?

mie mi se pare ca, dimpotriva, elitele lumii de azi impun doar valorile vor, viziunea lor exclusivista, care nu mai este 'inofensiv' antropocentrica (daca o fi fost vreodata inofensiva?!), ci de-a dreptul antihristica.

la fel cum despotii de odinioara (de la Babilon sau Roma) se proclamau pe ei insisi zei si doar viziunea lor asupra lumii era cea permisa, incetul cu incetul, la ceva similar se ajunge si in ziua de azi.

chipurile, vorbim de 'toleranta'; dar e vorba de 'tolerarea' a tot ce este rau si distrugator pt fiinta umana, in timp ce adevaruri simple (de pilda, ca avortul este ucidere!) sunt foarte suparatoare multora.

pentru nazisti, felul lor de a vedea lumea era unicul 'just', pentru comunisti - la fel. dupa acelasi tipar (pattern) actioneaza si cei care promoveaza astazi democratia, bunastrarea, pacea, progresul...

suna frumos aceste idealuri, dar cand vin 'la pachet' cu distrugerea familiilor asa cum le-a lasat Dumnezeu, cu echivalarea uciderii de oameni nenascuti cu un 'drept de a alege', cu minciuni favorabile marilor corporatii, cu unificarea tuturor religiilor, incepi sa-ti dai seama 'ce hram poarta' ideologii prosperitatii din zilele noastre.

***

in ciuda acestor mari rezerve fata de valorile 'universale' promovate astazi, nu sunt nici adeptul fanatismelor 'anti-sistem', care nu pot duce la nimic bun.

ba as putea spune ca le este 'convenabil' elitelor mondiale ca oponentii lor sa se autodemaste si sa se autoizoleze.

faptul ca anumite valori (care sunt, de fapt 'non-valori' si 'anti-valori') sunt promovate intens pe agenda unor institutii contemporane (UE, ONU, FMI) nu ar trebui sa ne faca sa 'respingem' cu totul aceste institutii, sa ne izolam de ele, sa le 'sfidam' cumva.

pericolele aduse de relativismul moral contemporan sunt mari, dar aceasta este lumea in care traim si cred ca putem invata sa facem binele si sa promovam adevarul.

cand nu s-o mai putea... doar Dumnezeu stie; dar, pana se mai poate, eu zic ca mai putem face cate ceva.

de pilda, de-a lungul acestui blog, am nenumarate critici fata de ce nu merge, de ce sunt grave derapajele de la valorile pe care insisi oficialii britanici le promoveaza, insa mai sunt inca destule bune exemple de urmat.

UK a fost si mai este inca o tara a libertatii de expresie, de asociere, a schimburilor economice si de idei! si eu tocmai pt aceasta insist, sa ramana astfel!

Mihai said...

Ma refeream la cooperative precum cea care a luat nastere in oraselul basc Mondragon si a ajuns a fi un model economic demn de urmat: http://en.wikipedia.org/wiki/Mondragon_Corporation
sau cooperativele din regiunea Emilia-Romagna din Italia.

Intr-adevar interesant (dar pe cat de interesant pe atat de firesc) conceptul de economie distributista.
Nu de mult timp mi-au cazut in mana cateva carti scrise de Ovidiu Hurduzeu printre care era si aceasta: "A Treia Forta: Economia Libertatii", o culegere de eseuri ingrijita de Ovidiu Hurduzeu si John Medaille in care e prezentata pe larg viziunea distributista. Sunt date si exemple de societati ce au aplicat aceasta viziune ajungand astfel la prosperitate economica, fara "ajutorul" marilor corporatii.

Celor interesati de subiect le recomand cartea mentionata mai sus precum si o alta: "A Treia Forta: Romania Profunda", semnata de Ovidiu Hurduzeu si Mircea Platon.

Anonymous said...

si eu am zis ca au multe lucruri bune, dar evident ca nu toate.
si nici nu e cazul sa oblige pe nimeni la un anume comportament. consider ca, cel putin la noi romanii, este cat se poate de prezent efectul "de turma"; e un "model" cat mai...interesant, 2-3 apoi se agita putin si apoi...turma. pentru ca, desigur aici apare tot duhul lumesc...sa fie acceptati, sa fie mai ...decat celalalt, etc.
a zis cineva la un moment dat ca Romania este o tara "vitrina" si bine a zis.
C.L.
C.L.