Sunday 16 March 2008

Din raidul meu prin inima Scoţiei (4) [From my foray into Scotland’s heartland]

Pentru că tot am pomenit, în postarea precedentă, despre cum luptă britanicii împotriva viciilor, poate n-ar fi rău să înlătur posibila impresie că doar caut nod în papură. Dimpotrivă, am să vorbesc puţin şi despre unul dintre cele mai puternice mijloace de descurajare de care aşa a rânduit Dumnezeu să iau cunoştinţă în Scoţia.

Ecranul de faţă le aminteşte spectatorilor de pe stadionul Celtic Park din Glasgow că fumatul este interzis, dar ceea ce nu se afişează (dar bănuiesc că toţi ştiu prea bine) este că încălcarea interdicţiei poate avea consecinţe cu adevărat dramatice.

Credeţi că o să mă apuc acum să vorbesc de cancer sau paraliziile de pe urma atacurilor cerebrale al cărui principal factor favorizant este fumatul?! Nicidecum, căci probabil nici pozele care vor apărea pe pachetele de ţigări din România de la 1 iulie (cică vor fi mai explicite decât în ale părţi din UE) nu vor băga minţile în cap celor care se sinucid lent prin fumat şi băutură.

Dar uite cum responsabilii Celtic Glasgow FC au găsit o sperietoare mai serioasă decât orice altceva am întâlnit eu prin lume. Dacă eşti prins cu ţigara în gură pe stadion (sau dacă ai strecurat, cine-ştie-cum, vreun recipient cu băutură) vei fi imediat condus afară.

Mare pagubă”, s-ar putea grăbi unii să zică. “Te duci şi te îmbeţi într-un pub şi vezi meciul de acolo”, unde măcar mai poţi ieşi afară la fumat. Nu este deloc atât de simplu. Odată cu datul afară din stadion ţi se anulează şi abonamentul (season ticket), iar dacă recidivezi, probabil că nu vei mai putea niciodată să fii abonat la clubul preferat.

Cât despre ideea de a te trotila bine înainte de a intra pe stadion, şi strategia asta este exclusă, căci pur şi simplu nu eşti lăsat să intri. Poate îţi ţii respiraţia şi calmul când treci de porţi, însă n-ai nicio şansă să faci pe nebunul în faţa nenumăratelor camere de supraveghere de pe stadion, dacă sunt capabile să detecteze până şi ceea ce atâţia fumători numesc o inofensivă (?!) ţigară.

*** NOTĂ: Orice încerca (cu nepriceperea mea :-) , ca să remediez problema, observ că această nefericită postare nu se poate vizualiza decât cu neplăcute erori de layout pe unele computere. Totuşi, nădăjduiesc că erorile de afişare nu împiedică lectura pentru nimeni.

[Pentru toate episoadele din această serie şi toate postările de pe acest blog mergi la/For all the episodes of this series, and all the posts on this blog go to: Contents/Cuprins]

4 comments:

Anonymous said...

probabil ca sunt cam drastica, dar ar fi extraordinar daca brusc ar disparea toate tigarile din lume.
ei, desigur ca ar aparea al viciu "in loc"..... :-(
cum era vorba cu "suma viciilor constanta"...
iar se pare ca printarea pe pachete a diverselor mesaje si imagini nu a ajutat cu nimic. se poate foarte simplu sa intorci pachetul cu fata respectiva in jos, cum mi s-a spus...
e foarte neplacut cand mergi pe strada si altcineva in fata ta fumeaza si primesti fumul direct in fata. daca mai bate si vantul sau sunt -20 grade chiar e rau...
acum la noi se fumeaza si in cofetarii... :-(
C.L.

MunteanUK said...

@ C.L.

este foarte trist ce se intampla cu fumatul in Romania si, dincolo de cate cusururi si grave probleme nerezolvate or mai avea, cu adevarat este un 'bun exemplu' din UK faptul ca britanicii incearca descurajarea acestui viciu.

orice dependenta este o 'boala grea', care trebuie tratata cu solutii adecvate, nu cu masuri de 'aflare in treaba' precum in Romania.

teoretic, si la noi fumatul este interzis in localurile publice, dar te ineci in fum peste tot. la fel, in holuri de institutii publice sau private.

Anonymous said...

interzis si in spitale....
dar probabil inca n-a daunat (la propriu sau la figurat) vreunui VIP. abia atunci s-ar lua...masuri cu adevarat :-(
C.L.

MunteanUK said...

@ C.L.

mi-e greu sa cred ca s-ar putea petrece ceva care sa 'trezeasca' Romania din ingaduinta excesiva fata de fumat.

este vorba de un ucigas 'lent' (ca majoritatea patimilor) si 'nu se vede' cand si cum ucide :-(