Saturday 8 March 2008

Din raidul meu prin inima Scoţiei (3) [From my foray into Scotland’s heartland]

Nu, nu au fost nici lupte de stradă pe aici, nici nu este vorba de urmările vreunei petreceri populare în cinstea înfrângerii Angliei la fotbal de către Scoţia (sau oricare altă echipă din lume, ceea ce oricum ar produce o bucurie considerabilă scoţienilor :).

Imaginile (Edinburgh – sus, respectiv Inverness) surprind numai efectele minime ale vântului nărăvaş care biciuieşte superbul peisaj scoţian. Nu este vânt chiar toată ziua sau chiar în fiecare zi, dar atunci când bate furios, probabil că rafalele se înfig atât de tare în inimile localnicilor, încât mulţi consideră că nu şi le pot încăzi altfel decât cu halbe de bere şi whisky.

Inclusiv în zilele cu vreme superbă, complet lipsite de ger (care nu pare a exista în această parte a lumii!), rafalele pot fi uneori extrem de puternice, astfel că senzaţia că eşti luat pe sus nu mai este o simplă vorbă aruncată în… vânt.

Cu tot cu cele 80 kg ale mele, plus ditamai rucsacul cu cel puţin alte 6 kg (de haine, suveniruri, gadgeturi, cărţi etc), pe North Bridge din Edinburgh erau momente când parcă eram ţinut în loc. Poate nu întâmplător parapeţii de beton ai podului respectiv (care îmi ajung până la piept) sunt unii dintre cei mai înalţi pe care i-am văzut vreodată.

[Pentru toate episoadele din această serie şi toate postările de pe acest blog mergi la/For all the episodes of this series, and all the posts on this blog go to: Contents/Cuprins]

1 comment:

Anonymous said...

O chestie care iar m-a impresionat: eram pe langa Tinutul lacurilor si era deja noapte. incepuse sa fulguiasca, dar abia abia se zarea ceva depus pe asfalt. Deja erau "plantate" din loc in loc utilajele de dezapezire (desi eu n-am vazut nicaieri in 2000 mile zapada de luat cu utilajul, nici macar in Highlans. vesnic era curat). deci erau acolo...asteptand sa intervina daca era cazul. chiar daca pana atunci soferul dormea in acel utilaj. in acest timp, din cauza vremii !!! se dadeau din timp in timp comunicate la radio. Si la un moment dat un politai prezenta starea drumurilor si a spus ca utilajele sunt deja pe traseu, iar substantele cu care vor interveni ei nu trebuie sa ingrijoreze populatia ca nu vor afecta nici soselele, nici masinile si nici mediul inconjurator, iar oamenii care vor trebui sa plece la prima ora la serviciu sa nu se ingrijoreze ca vor putea circula linistiti.
Nu-mi venea sa cred ce auz.
Deci se poate ca, in mijlocul iernii, sa nu te "prinda nepregatiti" ...zapada.
C.L.