Thursday 14 February 2008

Femeile în UK (5) [Women in the UK]

Desigur că motivele pentru care oamenii aşteaptă răbdători la cozi ar trebui să ţină de bun simţ, educaţie şi smerenia fără de care niciodată nu vei vedea lumea cu ochi sănătoşi, aşa cum i-a dorit Creatorul nostru să fie.

Dar încă un motiv pentru care ai sta cuminte la rând într-un fast food, ba chiar ai vrea să nu se mai termine coada, ar putea fi zâmbetul unei poloneze precum cea din imagine.

Eu comandasem deja la altcineva (la fel de amabilă, dar nu la fel de frumoasă :-) şi nu am putut să-i răspund decât “Să-ţi fac o poză” la întrebarea “Ce pot să vă ofer”? pe care o adresa ca o roboţică tuturor clienţilor. Aceeaşi voce, acelaşi zâmbet, egal adresat tuturor.

Simplă deformaţie profesională”, ar zice răutăcioşii. Dar mi-e mi-a plăcut că fata asta părea să nu obosească niciodată a zâmbi şi nu pot decât să-i doresc să fie aşa şi în viaţa privată.

Iarăşi, n-aş putea generaliza că toate imigrantele de pe Continent (despre care aud că alcătuiesc cam 25 la sută din angajatele din Londra!) dau aceeaşi impresie de mulţumire la slujbă.

Dar multe poloneze, lituanience, cehoaice, slovace, rusoaice, franţuzoaice (românce încă n-am întâlnit) cel puţin aşa par.

Asta e cheia capitalismului anglo-saxon impresia asta de omul potrivit la locul potrivit pe care am constatat-o de multe ori şi în America şi pe care adesea nu o găsesc la Bucureşti. Poate acolo sunt mult mai frumoase şi mai elegant îmbrăcate vânzătoarele decât cele de pe aici, dar sunt atât de reci, sictirite şi repezite, încât adesea nu-ţi vine să intri în vorbă cu ele.

Habar n-am de ce pe aici se zâmbeşte mai mult, că sunt şi note de plată (bills) şi probleme destule. Cum de se poate ca, într-o slujbă oarecare, să se zâmbească atâta, iar în România, oameni din atâtea poziţii mai înalte decât a lucra la un fast food să fie atât de gretoşi?

Nu exclud nicidecum motivaţiile financiare, ba încă n-am scris nimic despre faţa neagră a capitalismului, despre cei care, probabil (că doar puţini mi-ar spune-o direct şi prefer să nu îi întreb), muncesc ilegal.

Evident că problema banilor este esenţială, dar nu şi suficientă pentru a explica prezenţa/absenţa zâmbetelor.

Cu toate metehnele lui, există un nu-ştiu-ce al capitalismului adevărat care atrage zâmbetul la locul de muncă. Oi fi încă prea prost şi prea puţine am văzut din lumea asta, ca să pot şti precis despre ce este vorba.

Însă un lucru mi-e clar – există şi cu totul altceva, în afara banilor (dumnezeul lumii contemporane) care luminează faţa cu un zâmbet şi aduce aparenţa de mulţumire la locul de muncă.

[Pentru toate episoadele din această serie şi toate postările de pe acest blog mergi la/For all the episodes of this series, and all the posts on this blog go to: Contents/Cuprins]

7 comments:

Anonymous said...

Da, normal ca zambesti intr-un loc unde lumea te respecta chiar daca esti un simplu vanzator sau maturator de strada,oamenii te respecta,iti zambesc ,te saluta frumos,in Romania nu ai sa gasesti asa ceva,unii sunt prea mandri ca sa-l vada pe cel de alaturi cu ochi buni,salariile sunt asa cum stie toata lumea,conditiile uneori lasa de dorit si cand te gandesti ca nu te costa nimic sa zambesti si sa fii politicos la locul de munca,pe strada,in autobus etc(nu spun toti,dar sunt sigura ca multi dintre noi am intalnit fete acre,e bine insa sa te insotesti cu cei a caror fete sunt luminoase,iar celorlati sa le dai un zambet ,sa le mai amintesti,poate ca l-au uitat:)

asa cum spunea Charles Gordy:"Un zâmbet este o modalitate necostisitoare de a-ţi schimba înfăţişarea." sau altcineva spunea "Un zâmbet este o curbă care face totul drept."si una mult mai frumoasa-"Zâmbetele sunt sărutările sufletului."


avem de invatat multe,chiar si un zambet :) :) :)

Anonymous said...

Daca ai scris despre ''zambet'' inseamna ca il porti in inima.
E semn bun!Pe aici va veni primavara cu cer albastru,soare stralucitor(de-ti vine sa speli geamurile)baltoace si ''ia,maica,ghiocele!''
Iti urez si tie o primavara frumoasa!cu drag, tanti (bunicuta)CATI

Anonymous said...

Multumesc de urare!pe aici se pare ca primavara nu va veni curand desi acum e soare si frumos
O primavara binecuvantata pt toti!
:)

MunteanUK said...

minunat ca atatia anonimi (?!:) au inceput sa isi dea intalnire pe blogul meu! acesta este unul din scopurile majore pentru care l-am deschis... un gand bun tututor!

Anonymous said...

Serios?!Bogdan asta este unul dintre scopurile majore ale blogului tau? :)
Succes in continuare!

Anonymous said...

omule, esti grozav!

Anonymous said...

Multa dreptate ai! Spunea cineva odata, ca un zambet poate salva viata unui om!
Ramona