Tuesday, 19 February 2008

Chestii d-astea, numai la britanici (10) [Things like these, only at the Brits]

Dacă nu aş fi fotografiat eu însumi toate semafoarele ăstea, înghesuite pe o suprafaţă aşa de mică, aş fi putut zice că este vorba de un trucaj. Însă imaginea este autentică şi arată cam până unde poate merge paranoia autorităţilor britanice în încercarea lor de a garanta siguranţa circulaţiei.

În schimb, cu faptul că pe foarte multe străzi din Brighton (şi pe zeci de metri chiar, nu ca aici!) sunt ţarcuri din acestea nu pot decât să fiu de acord.

Pe de o parte, ele descurajează indisciplina pietonilor. Căci cu chiu cu vai le poţi sări, treaz fiind. Aşadar, când eşti beat măcar vei fi nevoit să foloseşti trecerile de pietoni - de aici rezultă măcar o teoretică reducere a şanselor de accident mortal.

Apoi, pe lângă amenzile usturătoare şi rapiditatea cu care vehiculele parcate ilegal sunt ridicate, ţarcurile elimină orice potenţial loc de parcare ilegală şi fac din Brighton unul dintre oraşele cu arterele cel mai aerisite din câte am văzut eu prin lume.

E drept că sunt şi zile cu multe maşini care sunt constrânse să meargă cu viteza melcului, dar toate trebuie să folosească exclusiv carosabilul, ordonate ca nişte furnicuţe.

Nu pot însă să nu mă întreb la ce bun atâtea semafoare (minim 10, dacă nu or fi chiar 14 în poză), plasate pe o arteră centrală, între gară şi Churchill Shopping Centre. Ele sunt puse la o banală intersecţie în cruce, în care una din străzi (cam unde eram situat eu, fotografiind) urcă o pantă destul de abruptă, încât viteza nu poate fi prea mare.

Ce o fi în capul lui Big Brother, care te filmează non stop şi pretutindeni, îţi spune “uită-te la dreapta” sau “uită-te la stânga” şi nu te lasă nici să traversezi, nici să parchezi neregulamentar? Mai că aş zice că următorul pas va fi inventarea robotului care să te treacă strada, ori că vrei, ori că nu vrei.

[Pentru toate episoadele din această serie şi toate postările de pe acest blog mergi la/For all the episodes of this series, and all the posts on this blog go to: Contents/Cuprins]

8 comments:

Anonymous said...

Si la noi edilii au ales 100 de intersectii importante din capitala unde se vor schimba semafoarele vechi si se vor introduce echipamente speciale pentru fluidizarea circulatiei si evitarea blocajelor...nu chiar ca la britanici dar e bine...
Gabi

Anonymous said...

S-ar putea tocmai pentru ca una din strazi urca abrupt sa fi pus atatea semafoare. Din cauza ca nu ai vizibilitate cand urci. Oricum sunt enorm de multe :)

MunteanUK said...

foarte posibila explicatia oferita si eu tocmai d-aia scriu pe blog (sa primesc si opiniile altora), nu sa cred ca "vai ce destept sunt eu" si sa raman ca un ou rasclocit, infumurandu-ma in ideile mele. totusi, intersectia este in cruce, urci panta si faci (aproape la 90 grade) curba, deci nu stiu la ce te-ar mai ajuta semafoarele cand deja ai ajuns in punctul ala.

in orice caz, dupa numarul de semafoare pe metru patrat, categoric este ceva ciudat, "tipic britanic". sa fi avut blogul in SUA as fi putut scrie despre o gramada de lucruri care acolo pur si simplu sunt ALTFEL decat in Europa. insa pe aici mereu dau peste lucruri care sa imi para BIZARE. asta nu face cu nimic din UK o tara mai putin simpatica, ba dimpotriva :)

Anonymous said...

"...la ce bun atâtea semafoare?"
Cred ca UK are semafoare cat si pentru Romania (lol).

Sunt un simplu "pieton Scotlandez" in viata de zi cu zi dar cunosc si "lumea privita din propria masina" asa ca nu pot decat sa constat cu bucurie intr-adevar englezii se gandesc la siguranta semenilor lor (driveri or pedestriani).
Am mai mult de o jumatate de viata petrecuta in Bucuresti si stiu ce inseamna semafoarele, traficul infernal si pietonii care nu prea iau in calcul propria lor viata.

Tocmai lucrurile "bizare" au cel mai mult farmec aici in UK!Ia gandeste-te putin si incearca sa-ti imaginezi romanii cum ar escalada acele tarcuri dand fuga spre tramvai cu sacosele incarcate incercand sa prinda macar o scara de tramvai...Ei?Vezi tu cu ochii mintii romani stand la coada si asteptand ca primul sa fie primul si ultimul sa fie ultimul la urcat in bus??Oh, never!!

Sunt multe lucruri "bizare" dar cu mai mult gust decat ar fi cele normale, si par bizare deoarece nu toti le pot lua ca atare.
Clara.

MunteanUK said...

draga Clara,

multumesc Domnului pentru ca, in sfarsit, am si eu un comentariu pertinent despre viata in UK, care sa vina in completarea umilelor mele impresii fugare chiar din partea cuiva care traieste aici.

cozile "cuminti" la autobuz, la metrou, la magazine etc. sunt, intr-adevar, o dovada de civilizatie greu de inteles pentru multi dintre noi care nu am avut pana acum un termen de comparatie, sa vedem ca se poate si asa.

remarcabila observatia ca, de fapt, multe din cele ce par BIZARE in UK sunt cat se poate de NORMALE, poate mai putin pentru mintea unui roman, invatat sa ia atata vreme anormalitatea drept ceva normal. tocmai de aceea imi place si mie asa de mult in UK!

astept in continuare comentarii, mai ales odata ce voi incepe sa scriu si despre Scotia. caci, dupa numai patru zile acolo, as putea scrie multe luni de acum inainte, chiar si dupa ce se va fi terminat acest Chevening Fellowship al meu.

un gand bun,
MunteanUK

Anonymous said...

Hehe...im smiling, really, i was thinking you will be against me, meaning about my opinion...

Ma simt in eul meu acum ca vad ca "unul de-al meu" gandeste lucid si nu cu "inima romana" (lol)

te citez "...dupa numai patru zile acolo, as putea scrie multe luni de acum inainte, chiar si dupa ce se va fi terminat acest Chevening Fellowship al meu."
Te asigur ca vei avea intr-adevar ce scrie, totdeauna iti vor reveni in memorie momente placute, interesante si poate de neinteles si vei avea in fata ochilor "un film de neuitat al vietii scotiene".

Sunt in Scotia de aproape 6 luni de zile si pot sa spun cu certitudine ca aici este cu adevarat casa mea.
Acolo unde te simti cu adevarat bine.Aici TOTUL te face sa te simti bine,pana si natura,acest Aberdeen numit "granit city" poate fi numit fara marinimie "the hottest city in the world", nicaieri nu cred ca vei intalni oameni pe care in viata ta sa nu-i fi intalnit si care sa-ti zambeasca si sa-ti spuna -Hya! de parca te-ar cunoaste de-o viata.Fiecare driver iti multumeste si-ti ureaza o zi buna de parca i-ai face un favor lui personal.Imi amintesc de o poezie romaneasca in care se spunea "...macarale rad in soare".Aici ai impresia ca totul rade in soare, case, flori, pomi, oameni, campuri...este impresionant pentru aceste locuri -cu adevarat pline de istorie-.In acest timp de cand sunt aici si pana acum am vazut si am auzit atatea cat pentru 2 vieti.

Ceea ce unora li se pare putin exagerat in privinta alimentatiei si alimentelor in general, mie mi se pare extraordinar.Este cu adevarat mare lucru sa consumi alimente de o adevarata calitate, sa gasesti articole de imbracaminte de o calitate superioara celor din Romania si la un pret excelent.

Tare as dori ca toate acestea sa fie si in Romania, sunt acolo destui oameni care merita cu adevarat sa beneficieze de servicii si de lucruri de calitate.

Un lucru foarte important care face cu adevarat ca romanii sa fie foarte jos clasati fata de "vestici" este buna crestere,gradul de acomodare si de respect fata de cei din jur, se pare ca cine nu se respecta pe sine nu respecta pe cei din jur, iar nepasarea unuia face ca totul sa aiba repercusiuni si asupra celor "fara vina".

Aveam o prietena care tot timpul se plangea ca de cate ori venea amicul din Suedia ii facea sicane, ba ca si-a murdarit si si-a stricat incaltamintea "aici in Bucurestiul asta ", ba ca si-a dat stomacul peste cap cu tot felul de salamuri de proasta calitate.La vremea aceea radeam si spuneam ca trebuie sa se obisnuiasca cu asta, este un om care probabil "merge numai cu masina".

Astazi, dupa aceste luni petrecute in Scotia, calatorind cu masina si pe jos, plimbandu-ma pe strazi, prin gradini, alei, paduri , parcuri, diferite locuri in jurul Aberdeen-ului, pot afirma ca nu am avut de curatat incaltamintea decat de 2 ori in 6 luni(!!).De Craciun cand am fost in Romania a trebuit sa numar zilele cat mai am de stat ca sa nu-mi pierd rabdarea cat am avut de curatat incaltamintea, e terorizant cu adevarat sa nu-ti poti pastra lucrurile in buna conditie cand stii ca ai muncit pe ele.Asa ca acum inteleg de ce amicul prietenei mele tot le ura de dulce primarilor, si celor indiriguiti cu mari functii care trebuiau sa faca curatenie, cand mergea pe strazile Bucurestiului.

Nu este de ajuns sa faci curatenie ci mai trebuie sa o si pastrezi, romanii nu sunt asi in aceasta privinta.Va zbura porcul cand voi auzi ca se spala strazile Bucurestiului cu detergent (lol).

God, sunt multe lucruri, interesante, dar...nu vreau sa transform mesajul asta intr-un capitol de carte.

*** Cred ca guvernul roman ar trebui sa aprofundeze cu mai multa seriozitate urmatorul subiect: -Facilitarea obtinerii mai rapide si in mod mai simplu a WP pentru Romanians working in UK.

By the way: Aberdeen-ul are nevoie de mai multi doctori generalisti,GP, de stomatologi.De medici care sa gandeasca: "pacienti=extra time=extra money"

All the best!
Clara.

MunteanUK said...

pentru cei care si-or inchipui ca exemplul meu din Brighton (East Sussex) este unul 'singular', uite ca se poate si mai rau...

...in Swavesey (Cambridgeshire), unde exista 60 de semne de circulatie, avertismente, panouri si stalpi in jurul unei singure statii de autobuz:

http://www.dailymail.co.uk/news/article-1213641/Council-blasted-SIXTY-signposts-signs-ONE-bus-stop.html

MunteanUK said...

inca niste articole foarte interesante pe tema excesului de panouri din localitati.

actualul Guvern cere 'curatarea' lor, caci odata reduse in anumite locuri, a scazut si numarul de accidente acolo.

si cand te gandesti ca, de fapt, excesul de indicatoare, panouri de semanlizare etc era menit sa creasca 'siguranta' soferilor si a pietonilor.

a se vedea aici:

http://www.telegraph.co.uk/news/uknews/road-and-rail-transport/7965153/Councils-told-to-remove-street-clutter.html

http://www.guardian.co.uk/uk/2010/aug/26/signs-bollards-streets-character-eric-pickles