Friday 13 January 2012

Novlimbă: pot oamenii să-şi ‘reîncarce’ bateriile şi să fie ‘deştepţi’ precum computerele? [Newspeak: can people ‘recharge’ their batteries and be ‘smart’ like computers?]

Dacă nu am avea vicii, am fi nişte roboţi”, încuviinţa cineva vorba de duh a unui amic pe un oarecare blog – căruia nu aş avea de ce să-i fac reclamă.  

După o asemenea mostră de înţelepciune a vremurilor noastre, n-ar trebui să fie de mirare  ce venea scris în rândurile ulterioare. Bloggeru’ îşi cam mângâia cu vorbe dulci viciile (cafeaua, fumatul, dependenţa de net), ca pe nişte foarte dragi, nespus de paşnice şi complet nevinovate pisicuţe

Cu toţii avem astfel de animale de companie, mult mai vinovate decât ne închipuim, dar n-aş vrea să intru acum în detalii despre vicii şi păcate. Mai ales că de dependenţa de net – mai puţin aceea de Facebook, ceea ce nu poate fi circumstanţă atenuantă :-) – sufăr şi eu.

Aş vrea numai să strâng puţin de buba acestor exprimări foarte curente în ultima vreme, care compară omul cu neînsufleţite creaţii de-ale sale.

S-a umplut lumea de exemple ale acestei orwelliene novlimbi (Newspeak). Ori că ne referim la română, ori la engleză (cele două limbi cu statut oficial egal pe MunteanUK :-), din ce în ce mai des observ cum măsura omenescului a devenit prestaţia unei maşinării.

Tot omul obosit vrea să ‘îşi reîncarce bateriile’, iar de se găseşte vreunul care îşi mai pune mintea la contribuţie – fără ca doar să regurgiteze ceva din informaţiile preasamblate şi preambalate cu care s-a îmbibat, inevitabil, din lumea din jur – se zice că este ‘deştept precum un computer’.

Iar despre un prichindel care era pe calea înfiripării unei culturi generale, deşi nu ajunseze nici măcar în clasa a patra, colegii mi-au spus că “el este Google-ul clasei”.

A crede că Google poate avea vreun soi de virtute în sine, pentru că ‘ştie’ multe,  a socoti că un computer, oricât de performant, este ‘deştept’ de unul singur îmi pare la fel de stupid precum a crede că un om poate trăi numai din ‘reîncărcări’ ca o maşinărie.

A compara omul cu aceste născociri neputincioase (de nu ar fi puse în funcţiune tot de voinţa omului şi de nu s-ar fi creat prin strădaniile sale, dar mai ales cu îngăduinţa Făcătorului tuturor celor văzute şi nevăzute) este lipsit de sens.

Fiecare om este infinit mai mult decât un robot şi ceea ce îl umanizează nu sunt viciile (ci dimpotrivă: răstignirea lor!), iar ceea ce ne încarcă nu sunt cele la care râvnesc cei mai mulţi dintre pământenii zilelor noastre…

…mai mult somn, mai multă şi mai bună mâncare şi băutură, mai mulţi bani, mai multă faimă, mai mulţi prieteni (pe Facebook?!), mai multe cărţi citite, mai multe filme văzute, mai multe călătorii, nenumărate tipuri de distracţii şi plăceri ori alte felurite ‘experienţe’ irelevante în veşnicie.

Orice baterie reîncărcabilă (acumulator) are un ciclu de viaţă, la capătul căruia nu mai este posibilă vreo reîncărcare. Nouă, tocmai când ni se opreşte maşinăria (trupul – singurul în ale cărui pofte şi în a cărui bunăstare am investit), ni se vădeşte omul din noi.

De-abia când bateriile (burdihanele, urechile nesătule, ochii mereu doritori să vădă, dar şi cotloanele cu gânduri şi amintiri din creier) se golesc definitiv, omul este liber să fie el însuşi.

Dar mulţi n-or mai putea să fie, nu pentru că ar exista nefiinţa’ unde se duc morţii (cum pretinde altă odraslă a novlimbii), ci pentru că bateriile sufletului, cele cu care trecem dincolo de moarte, vor fi goale.

Mai toate dintre hainele care îl fac pe om’ – după cum zice o proastă vorbă omenească mai veche de inventarea bateriilor, a roboţilor sau a computerelor – vor cădea atunci de pe noi ca frunzele uscate de pe arbori.

Despuiaţi de amăgitorul frunziş, cei acum mereu grijulii să nu ne lăsăm bateriile neîncărcate vom spune şi noi mă tem, căci sunt gol”, precum odinioară Adam. Însă teama de atunci a celor trăitori în netemere de Dumnezeu în vremea acestei vieţi nu va mai fi de vreun folos.

[Pentru toate postările de pe acest blog mergi la/For all the posts on this blog go to: Contents/Cuprins]

5 comments:

Anonymous said...

Super! Scurt si la obiect.
Geta

Mihai said...

Interesant articol, Bogdan. Incep prin a intreba si eu: Dar oare de ce ar vrea oamenii sa-si reincarce bateriile si sa fie 'destepti' precum computerele ? Primul lucru nu este necesar iar al doilea deloc de dorit. Oare ce om isi doreste sa existe doar pentru a indeplini comenziile unui programator, care il va arunca la gunoi fara nici un fel de remuscare (eu unul asa am facut :) ) atunci cand nu va mai face fata cerintelor ?

Poate ca printre prichindei, dar si printre cei mai mari, ideea unui Google omniscient pare de-a dreptul fascinanta. Totusi, dupa cum spunea cineva, de toate iti poate spune Google numai nu dupa ce sa 'dai Search'.

In privinta viciilor fara de care am fi niste roboti, cred ca in masura in care munca fara discernamant si automatizarile de tot felul il robotizeaza pe om, in aceiasi masura viciile, dependentele, patimile il animalizeaza. Solutia deci nu este sa fim mai putin roboti devenind mai mult animale. Solutia este sa devenim oameni, dupa modelul Omului.

MunteanUK said...

@ Geta

Mulţumesc pentru popasul pe blog.

***

@ Mihai

[1] Drept răspuns la întrebarea ta, aş zice că mulţi or avea impresia că un computer poate face lucruri mai 'cool' decât ei, aşadar 'viaţa' acestuia ar fi mai palpitantă.

Din alt punct de vedere, desigur că nu este plauzibil ca cineva să vrea a imita întrutotul un computer.

Un astfel de 'aparat' nu bea, nu fumează, nu înjură şi nu devine 'obez' prin propria voinţă, ci ajunge să dea rateuri când are memoria supraîncărcată de către utilizator.

*

[2] A nu se crede că oamenii se tem prea mult de momentul când vor deveni 'dispensabili' şi că n-or fi destui celora cărora să le surâdă perspectiva de a fi la cheremul unui 'programator'.

Să nu uităm că de la Esau (Isav) încoace - cel care i-a vândut lui Iacob (Israel) dreptul său de întâi născut pentru doar un blid de linte - oamenii se vând pe nimic şi îşi cedează liberatea fără să se gândească prea mult la consecinţe.

Când apar şi regretele, de regulă este prea târziu să mai schimbe ceva. A se vedea în acest sens şi ideea de final a articolului meu.

Dintotdeauna, dacă 'programatorul' (să-i zicem Big Brother, Nanny State, putere politică etc în zilele noastre) a oferit 'pâine şi circ', mulţi au făcut orice pentru a le dobândi.

*

[3] Cred că sunt tot mai mulţi cei care se bazează pe Google - de altfel, un instrument foarte util, graţie căruia poate exista şi acest blog - fără alte surse la care să facă referinţă, adesea poate nici la propria raţiune şi memorie :-(

Cu excepţia câtorva prichindei care care să mai fie interesaţi de una alta şi să citească, cred că cei mai mulţi copii ai acestor vremuri nu mai simt nevoia de a avea o cultură, ştiind că există Google.

Spre exemplu, la întrebarea...
"Ştiţi unde este Tahiti?"
...ţi-ar răspunde mulţi:
"Pe Google"

...adică ar fi conştienţi că găsesc pe Google de toate, astfel că nu mai au niciun stimulent de a învăţa şi a memora ceva, de a-şi exersa curiozitatea şi gândirea.

Câtă vreme rămânem în nişte limite psihologic şi duhovnicesc sănătoase şi ne referim la 'prietenul Google' totul este în regulă.

Dar când pentru tot mai mulţi termenul de referinţă devine (poate inconştient) 'dumnezeul Google', atunci chiar că este o gravă problemă.

Dintr-un folositor instrument, Google poate deveni 'biciul şi zăhărelul' din mâna unui 'programator' fără scrupule.

*

[4] Pentru noi doi doi şi alţi tot mai puţini oameni ai zilelor noastre, acest model al Omului (Mântuitorul Iisus Hristos) se arată ca unicul valabil, indiferent cât de bine sau rău, în funcţie de virtuţi şi păcate personale, ne raportăm la El.

Din păcate, discernământul la care faci referire este tot mai atenuat la tot mai mulţi contemporani :-(

A.H said...

Da, oamenii isi pot `reincarca bateriile`. Metaforic vorbind, exista aceasta posibilitate:luind o pauza, citind poate ceva, etc.
Dupa parerea mea, oamenii au fost cindva destepti precum computerele (ca doar sunt facute dupa modul uman de stocare si operare cu informatii), dar au pierdut acest privilegiu prin auto-distrugere. Aceasta a fost deeemultttt!

Daca mai exista cineva pe lumea asta care mai crede in crationism si Biblie, nu e prea greu de dedus ca omul nu a incetat niciodata sa caute ceea ce a pierdut, precum nu a incetat nici personajul lui Ispirescu sa caute Tineretea fara Batrinete, in basmul cu acelasi nume.
Cred ca si aceasta ar putea fi o explicatie pentru tema abordata de tine.

MunteanUK said...

@ A.H

Ceea ce menţionezi este sensul curent al expresiei - oameni care simt că se 'reîncarcă' dacă desfăşoară diferite activităţi aparent odihnitoare.

Dar ceea ce se 'reîncarcă' nu este decât trupul (inclusiv creierul, cel mai complex 'instrument' pe care îl avem), nu şi duhul omului.

Acesta rămâne veşnic însetat de sensuri mai profunde, de un alt fel de odihnă, de împlinire - care nu se pot extrage prin 'reîncărcări' din 'consumabilele' cu care ne îmbie lumea trecătoare de aici.

*

Este tentant ca lumea de azi să împărtăşească opinia exprimată de tine, că "oamenii au fost cindva destepti precum computerele", dar nu cred în această comparaţie.

De fapt, chiar aceasta este părerea pe care vrea să o pună în evidenţă articolul meu - că orice comparaţie cu neînsufleţite creaţii, fie ele unele atât de 'minunate' cum sunt computerele, este nefondată.

Este irelevant dacă oamenii au avut cândva ori ar mai putea avea nişte 'performanţe' comparabile cu ale unui computer (putere de procesare a informaţiilor, plus un spaţiu de stocare cât mai mare).

Ceea ce contează este că oamenii aflaţi în legătură cu Creatorul lor (Sfinţii) au mereu înţelepciune (ce este mai mult decât deşteptăciune), discernământ, clarviziune etc.

Iar ei rezolvă probleme nu doar ca un computer, pe căi raţionale, ci în colaborare cu Duhul Sfânt, adică fiind în legătură cu o autoritate supremă dincolo de 'autorităţile' idolatrizate de omenirea de azi: inteligenţă, ştiinţă, cultură...

*

Sunt de acord că omul continuă să caute ceea ce a pierdut şi aş zice că toate basmele de odinioară sunt asemea basmelor de azi.

Miturile privind tot soiul de eroi care restabileau echilibrul lumii şi apoi 'trăiau fericiţi până la adânci bătrâneţe' sunt înlocuite de miturile despre progres, succes, prosperitate, bunăstare etc.

Omul de azi nu mai dă doi bani pe înţelepciune (care vine la pachet cu smerenia, blândeţea, pacea), ci caută să fie cât mai deştept (ca un computer de s-ar putea), cât mai eficient şi performant.

Din păcate, toate aceste râvnite calităţi nu se obţin decât pentru a fi puse în slujba unor scopuri derizorii, care nu au finalitate dincolo de mormânt.