Friday 27 January 2012

Cod portocaliu [Code Orange]

De-a lungul ultimilor ani, de fiecare dacă când România a înfruntat condiţii meteorologice extreme, fusesem avertizaţi. Primisem semnalul că urmează ceva foarte rău (caniculă, furtună, inundaţie, ger etc.) – cod portocaliu.

La fel precum alte respectabile ţări UE, şi noi avem sisteme de avertizare timpurie,  iar autorităţile statului pot să anticipeze întâmplările nedorite, pentru că ştiu când, unde şi cu ce amploare vremea o va lua razna.

Însă, fără excepţie, de fiecare dată suntem luaţi prin surprindere, de la vlădică la opincă, de la premierul-lopătar până la unii şoferi care s-or crede mai tari decât orice avertizări.

Am putea să ne amăgim că şi la alţii merg lucrurile la fel de prost când dă viscolul şi gerul (Big Freeze), invocând ultimele trei ierni aspre (poate vine şi a patra?!) din Anglia şi Scoţia. Cam tot aşa de mare este surpriza autorităţilor şi pe acolo...

Totuşi, clima Marii Britanii – şi aceasta de acum, darămite cea mediteraneană pe care i-o prevăd ideologii încălzirii globale – este destul de blândă, ca să justifice precauţii excesive.

Mai ales în condiţii de datorie publică consistentă, în UK nu prea se face să investeşti masiv în tehnologii anti-zăpadă. Las’ pe oamenii cu răspundere din Canada, Rusia ori Suedia să-şi bată capul cu aşa ceva...

Ei bine, poate că în UK o merge şi aşa(tipic româneşte să-i zicem?), dar acolo ar fi avut loc măcar un mic cutremur politic de s-ar întâmpla, precum în România, ca viscolul să lase în urmă oameni morţi de frig în maşini.

Desigur, viaţa şi moartea sunt în mâna lui Dumnezeu, dar cine s-ar putea ascunde după scuza că aşa a fost să fie”, când este vorba de un (prevăzut!) viscol?

Fiecare dintre noi vine şi se duce de pe lumea aceasta cum îi este rânduit, dar dacă adevărata cauză a morţii este ‘ciuma portocalie’, nicidecum gerul?

La opt ani de la îmbătarea cu promisiunile de stârpire ale ‘revoluţiei portocalii’, dezăpezirea unui kilometru de drum în România este de patru ori mai scumpă decât dezăpezirea unui kilometru de drum din Finlanda.

[Pentru toate postările de pe acest blog mergi la/For all the posts on this blog go to: Contents/Cuprins]

2 comments:

Roxana said...

Buna ziua,
Ma iertati ca va deranjez dar vin cu rugamintea la d-voastra sa ne sustineti in campania noastra umanitara “Sa fim oameni” punand pe blogul d-voastra logo campaniei de unde il puteti lua de pe pagina http://safimoameni.blogspot.com pagina promoveaza-ne.
Va multumesc pentru intelegerea acordata!
P.S. astept un raspuns pe la pagina de e-mail: safimoameni@yahoo.com

MunteanUK said...

De regulă, şterg tot ceea ce arată a nu fi altceva decât un mesaj de tip 'spam', dar am o politică mult mai blândă faţă de mesajele cu caracter umanitar.

Pe care nu doar că nu le şterg, ci le şi promovez cum pot:

http://munteanuk.blogspot.com/2012/03/usi-catre-lumi-paralele-doors-to.html

În lista de (11) 'recomandări' mai sus citată a intrat şi autoarea inimosului blog care a postat la fel de 'inadecvat' pe blogul meu:

http://munteanuk.blogspot.com/2009/08/en-not-worth-trying-in-uk-ro-nu-merita.html

Mă tem ca postarea acestor mesaje în locuri nepotrivite să nu ducă la o 'trivializare' a lor.

De aceea, să sperăm că cine va mai nimeri pe blogul meu cu scopul de a populariza astfel de iniţiative foarte bune, să intre pe articolul-recomandare de mai sus.

La fel, să sperăm că vor fi destui cititori care să caute eticheta (tag-ul) 'Good Deeds / Fapte bune' şi să ajungă la postarea mea.

Iar de acolo, să meargă mai departe către siteurile respective, cu poveşti din 'lumi paralele' faţă de ceea ce socotim noi a ne fi lumea 'normală'.