Thursday 22 April 2010

Alcoolul ăsta, prietenul cel mai bun al românului? [This alcohol, a Romanian’s best friend?]

Am tot scris eu în serialul acesta – din ce am văzut eu însumi şi citându-i pe britanicii înşişi, că doar n-am inventat ceva! – despre ce beţivani sunt mulţi dintre britanici şi cum, chiar şi acei care n-or bea de dau prin şanturi, trag la măsea peste limite.

Evident, nu există limite, deşi bitanicii au dezvoltat conceptul de unităţi de alcool (alcohol units). Singura limită la care m-aş fi putut referi era aceea că oamenii din UK (băştinaşi sau nu, că obiceiurile rele se preiau rapid) beau mai mult decât alţii.

Iată că un nou sondaj UE (de tip Eurobarometru) vine să pună la îndoială ce răutăţi oi fi scris eu – repet, citând adesea surse din UK! Nu reiese chiar că britanicii nu beau de sting (ipoteza de lucru a serialului meu), ci că alţii sunt mai însetaţi decât ei.

Potrivit sondajului, citat de Gândul.info, cei mai mari băutorii ai Europei, nu-s locuitorii din UK, ci românii şi irlandezii!!! Ruşinea pentru britanici este completă :-), căci topul este completat de veşnicii lor rivali – germanii – urmaţi de austrieci.

N-am temei să zic că “UE minte”, mai ales că eurobarometrele au relevat multe triste adevăruri despre europeni. Totuşi, orice statistică este un diavol versatil, din care poţi să faci orice, cum vrei, depinzând de ce anume vrei a scoate în evidenţă.

Astfel, în timp ce unii (‘imparţiali’ – vezi aici şi aici) încearcă să arate că nu britanicii sunt cei mai cei, ziarele din UK nu bagă în seamă ‘performanţa’ românilor, ci tot la “ce dezastru este în UK” se referă (vezi aici şi aici!).

În faţa statisticii, tot ceea ce am scris eu despre cum stau lucurile cu alcoolul în UK par a veni să mă pună în ipostaza, presupus inconfortabilă, de “râde ruptu’ de cârpit” sau “râde ciob de oală spartă” – românii nu-s deloc mai breji ca britanicii :-(

Cutez însă să-mi exprim opinia că, fie şi dacă suntem şi noi în acelaşi rostogol pe povârnişul lui din rău în mai rău, la britanici este mai rău (vezi aici, aici sau aici). Şi am credinţa că o spun cât pot de obiectiv, fără vreun orgoliu patriotic.

[Pentru toate postările de pe acest blog mergi la/For all the posts on this blog go to: Contents/Cuprins]

4 comments:

Anonymous said...

din nefericire si la noi sunt tot mai multi tineri care beau foarte mult. o vreme am locuit in apropierea unui liceu si aveam
"ocazia" sa vad ca in pauze foarte multi elevi ieseau la...baut. iar de fumat si mai multi. prea multi. in autobuz discuta despre "bautele" facute, despre tinere care au baut prea mult si nu mai stiau ce fac apoi...
dar sunt si foarte multi adulti care beau, mai ales ca suntem o tara care producem mult vin ,tuica...
C.L.

MunteanUK said...

@ C.L.

sa inteleg ca esti de acord cu imaginea reflectata de acest Eurobarometru?

ca se bea si la noi 'din greu' nu e un secret, dar crezi ca deja este un fenomen atat de 'vizibil' precum in UK?

Anonymous said...

din pacate da

MunteanUK said...

inca un studiu care plaseaza romanii pe locul secund la 'binge drinking' in Europa...

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-9140496-studiu-doua-milioane-romani-beau-exces.htm

...fara ca britanicii sa urce pe acest infam podium.

'number one' ar fi irlandezii - au si de ce, la ce prabusire economica inregistreaza 'Tigrul Celtic' :-(

pe locul al treilea s-ar afla, la egalitate, germanii si austriecii.