Tuesday 17 November 2009

Urme româneşti pe cuprinsul UK (5) [Romanian traces throughout the UK]

În lipsa unei legi privind votul prin corespondenţă, nu cred că altfel decât ca o ‘penibilă risipă’ s-ar putea defini orice încercări de a le asigura posibilitatea să-şi exercite dreptul la vot pentru cetăţenii români din străinătate.

Primul lucru cu care au ‘rupt-o’ oamenii plecaţi peste mări şi ţări o reprezintă clasa politică românească. Aşadar, mi-e greu să cred că – inclusiv dacă şi-ar putea trimite votul prin poştă, cum şi-l trimit americanii de peste hotare – ar face-o mult mai mulţi decât până acum.

Odinioară, era la modă să fie criticat Ministerul Afacerilor Externe (MAE) că n-a făcut şi n-a dres pentru ‘garantarea’ acestui drept pe care vreo 90% din românii de peste hotare nu vor să-l exercite. Dar cred că mai sunt justificate astfel de mustrări de vreo doi ani încoace.

Cu prilejul ultimelor scrutine (mai 2007, noiembrie 2008, iunie 2009) s-au făcut eforturi logistice considerabile, ca să existe cât mai multe secţii, în cât mai multe oraşe locuite de românii din Europa şi SUA.

Evident, nu s-or fi făcut de dragul ‘bieţilor români aflaţi în pribegie’, ci pentru evitarea criticilor, dar s-au făcut. După umila mea părere, s-a cam ajuns la maximum de secţii pe care Statul român le poate organiza pe teritoriul altui stat, oricât de prieten va fi fiind acela.

În plus, precizări peste precizări, explicaţii, lămuriri de tot soiul, adrese de secţii de vot – se pot găsi din belşug într-o secţiune specială de pe siteul MAE.

Dar oare a meritat ca, la scrutinul parlamentar de anul trecut, să fie organizate nu mai puţin de 14 secţii de vot în UK, la care să se prezinte doar 749 de români? Oare câţi să fie aceştia din numărul total al românilor din UK?

Desigur, n-ar trebui ‘să se pună preţ’ pe democraţie, dar nici cu aruncatul banilor aiurea nu-i prea în regulă. La fel ca anul trecut, n-oi avea eu date precise despre câţi români sunt în UK, dar cei care au votat sunt, fără îndoială, foarte puţini.

Anul acesta, MAE bate toate recordurile, cu 294 de secţii de votare organizate peste hotare, încât ar putea să primească altă avalanşă de critici. De data aceasta, ele nu vor se vor referi la ce n-a făcut, ci la cât de mult a cheltuit în zadar.

Însă, cel puţin în cazul UK, văd că se vor face nişte economii. În loc de 14 secţii de vot, vor fi numai 8. Dintre acestea, trei – la Londra şi câte una la Canterbury, Cardiff, Leeds, Birmingham şi Glasgow.

[Pentru toate episoadele din această serie şi toate postările de pe acest blog mergi la/For all the episodes of this series, and all the posts on this blog go to: Contents/Cuprins]

6 comments:

Anonymous said...

eu cred ca este foarte important sa se tina cont de parerea tuturor romanilor. cei din afara granitelor pot vedea lucrurilor un pic diferit si bazandu-se poate pe un alt set de idei (sa speram mai demoratice sau mai luminate) .. ei pot fi un "termometru politic" si o respingere larga a unui candidat de catre cetatenii din afara tarii ar trebui sa ridice mari semne de intrebare ...


ceea ce se intampla acum cu organizarea unor sectii fizice de votare e un pic gresit ... pt ca ele sunt deseori foate departe de romani si unii nu isi pot permite sa calatoreasca pana in capitala statului in care stau pt a vota ... un vot prin posta sau electronic ar fi o solutie foarte inspirata ... poate poti sa faci loby pt asta


L.
UK

Veronica said...

Da, ai dreptate. Romanii plecati pentru scurta sau lunga durata... din tara, au rupt legaturile politice cu Romania. Ar fi extraordinar de binevenita o initiativa a votului prin posta. Nu cred ca cel electronic e o solutie extraordinara, intrucat sunt impotriva electronizarii totalitare... si apoi cum romanasii nostri sunt hackeri de top, nu m-ar mira niste masluiri de alegeri cu un simplu click!...

Oricum, cred ca ar trebui sa dea o lege pentru a merge la vot... nu de alta, dar altfel, practic, calcam in picioare idealurile revolutionare din '89 si ne batem joc ca natiune de tinerii care au murit pentru ACEASTA LIBERTATE in principal!!!

MunteanUK said...

@ L

asa, la nivelul unei discutii teoretice, sunt de acord cu tine ca ar trebui sa se tina cont de opinia romanilor de peste hotare.

insa imi asum cinismul de a intreaba: de ce s-ar tine cont de parerea acelora, cata vreme nu se tine cont nici de durerile si asteptarile legitime ale celor din tara?

nu stiu dc romanii de peste granita sunt cu adevarat un 'termometru politic', desi - in principiu - ei par sa voteze mereu cu cei care, chipurile, nu sunt urmasii fostului Partid Comunist Roman... dar cum comunisti si progenituri de-ale lor sunt peste tot, nu stiu ce sa zic... :-(

mereu vor fi contestate ideile 'democratice' sau 'iluminate' ale celor de afara, fiind preferate - in ciuda faptului ca si-au dovedit din plin 'calitatea' - idei autohtone.

***

totusi, indiferent de aceste aspecte care raman mereu 'de discutat', cred si eu ca exercitarea dreptului la vot ar trebui asigurata oricarui cetatean roman, oriunde s-ar afla.

din aceasta perspectiva, este o prostie sa incerci organizarea cat mai multor sectii de vot in alte state. este prea costisitor si pt Statul roman, si pt eventualii alegatori.

desigur ca votul prin corespondenta ar fi cea mai buna idee. dar, de la o propunere in acest sens (vezi linkul dat de mine), pe vremea ministrului Mihai Razvan Ungureanu, acum suntem la al cincilea ministru (interimar - Catalin Predoiu) si lucrurile tot nu s-au urnit.

dar nu este vina MAE ori a ministrilor din fruntea institutiei, ci a parlamentarilor (din doua legislaturi consecutive) care au ingropat proiectul.

***

pe ici, pe colo (recunosc ca nu in mod organizat si cu maxima perseverenta) s-a mai facut lobby in favoarea aceste legi.

ma intreb totusi: oare nu ar trebui batuti la cap politicienii romani pentru adoptarea unei astfel de legi nu doar din interiorul tarii, ci mai ales de romanii din diaspora?

MunteanUK said...

@ Veronica

1) multumesc de confirmarea teoriei mele: imi este evidenta 'ruptura' dintre romanii de peste hotare si realitatile politice romanesti.

nu-i mai intereseaza nici cat i-ar fi interesat in Romania, unde nu ca ai fi neaparat 'interesat', dar esti cumva 'expus' la tot tambalaul politic, prin mass media si viata de zi cu zi.

***

2) foarte interesanta observatia ta ca ne paste o 'electronizare totalitara' si ca, dc si asa 'se fura' alegerile acesatea clasice (cu buletine de vot, stampile, urne, cabine de vot, liste de alegatori etc) cu mult mai multa usurinta s-ar putea fura pe cale electronica.

votul electronic a ridicat destule probleme si la americani, daramite in Romania...

apoi, desi organizarea alegerilor in mod clasic, cu atat de multa 'hartogarie' are niste costuri, cred ca si sistemele electonice de vot (care trebuie securizate cumva) costa cel putin la fel de mult, dc nu si mai si.

***

3) problema 'votului obligatoriu' este extrem de sensibila si nu stiu unde ar putea duce o asemenea lege...

...oare la 50-60% dintre buletine (ale celor care nu vin acum la vot) puse in urna, dar cu mazgaleli, injuraturi sau nestampilate, asadar nule?!

***

4) intr-adevar, pt aceasta libertate pe care o ignoram acum - de a vota liber - au murit atatia tineri, dar nu stiu dc numai prin a vota sau a nu vota ne aratam respectul sau batjocura fata de jertfa lor.

cred ca exista alte moduri prin care ne aratam 'batjocoritori' fata de idealuri si valori decat dc votam sa nu.

cred absenteismul la alegeri este un simptom al crizei morale in care ne aflam, nu o 'cauza' a situatie grave in care ne aflam ca natiune, atat dpvd material (lumesc), dar mai ales duhovnicesc.

adesea vedem romani 'regretand' (si pe buna dreptate, nu-s de osandit pt asta!) grave lipsuri materiale sau plangandu-se de 'pierderea' unor avutii nationale...

...insa prea putini ne mai dam seama de cum se pierde credinta, cum ne distrugem ca popor prin milioane de avorturi, prin indiferenta, dar si prin orice 'neseriozitate' de zi cu zi.

Anonymous said...

Am vorbit cu cateva persoane, de la un ONG si un consilier prezidential, care isi doresc f mult acest tip de vot pentru ca sunt multi in strainatate care il solicita si pt ca Base a spus ca va fi o priotitate a lui. Problema pentru care se blocheaza este ca voturile in randurile muncitorilor sau ne-muncitorilor din strainatate, care sunt majoritari fata de restul categoriilor din diaspora, se pot cumpara foarte usor. Pentru cativa euro sau ceva mai mult, isi vor vinde cu usurinta votul. E trist, dar real.

MunteanUK said...

@ 'Anonimul' de deasupra

1) ca mai mereu, nici acum 'nu m-am prins' dc esti unul dintre cei doi comentatori de mai sus ori altcineva cunoscut :-(

***

2) e adevarat ca Basescu nu a putut 'controla' Parlamentul in cei cinci ani de mandat, insa nici nu mi s-a parut ca a avut o prea mare tragere de inima in a impune legea votului prin corespondenta.

dc atat de mult ar fi vrut legea asta, macar o putea aminti intre 'nerealizarile' la care s-a referit in ultimele zile de campanie.

ar fi avut ocazia sa mai loveasca putin in dusmanii sai ('cei 322', 'mogulii' etc) si sa insiste ca 'ticalosii' respectivi nu l-au lasat sa-si duca la indeplinire respectiva 'prioritate'. poate n-o fi fost chiar asa prioritate pt el, cum a lasat sa se creada...

***

3) ai perfecta dreptate ca in strainatate ajung la vot, in cea mai mare masura 'elitele': functionarii din ambasade, amicii lor, poate studentii si, in general, cei care locuiesc in marile centre urbane, adica aceia pt care a merge la vot poate fi o placuta 'plimbare de duminica'.

banuiesc ca voteaza mai degraba cei pt care exercitarea acestui drept nu presupune efortul de a face naveta din suburbii sau chiar de la locul de munca, asadar unii sunt 'mai egali decat altii'.

nu mi se pare firesc ca, pt exercitarea acestui drept, sa-ti platesti transportul si sa pierzi timp. cel mai corect ar fi sa platesti - si poate si acest cost ar trebui suportat de Statul roman! - doar costul expedierii votului prin posta.

***

4) intr-adevar, este trist dc voturile se cumpara in diaspora, la fel ca in Ciorogârla...

aici, pe plaiurile romanesti, se mai dau galeti, pelerine de ploaie, umbrele, un kil de zahar, o sticla de ulei, un rand de bere la crasma... peste hotare care este 'pretul'?!

te referi cumva la o situatie existenta si in UK? desigur, imi inchipui ca practica e ceva mai 'discreta' acolo...