Saturday 29 November 2008

Urme româneşti pe cuprinsul UK (1) [Romanian traces throughout the UK]

Cred că un blog despre UK este prea sărac fără abordarea temei următoare: Oare câţi români or fi în UK? Dar, în loc să răspund la ea, mai degrabă arunc online această întrebare, la care n-am ajuns să am un răspuns mulţumitor...

Deşi – în privinţa permiselor de muncă – ştiam (din date sigure la vremea lor, în aprilie 2008, că nimic nu-i mai perisabil decât informaţia în zilele noastre :-) că ar fi peste 20,000, dar în niciun caz mai multe de 25,000.
.
Poate că ar fi fost inutil să am vreun răspuns câtă vreme ‘criza’ o mai fi schimbat situaţia sau este pe cale să o schimbe. Oricum, la aceast nou val de imigranţi din 1989 încoace s-or mai adăuga cel mult încă o dată pe atât, încât nu cred să fie, în total, mai mult de 50-60,000 români în UK.

Poate of fi şi exagerat numărul acesta, oferit drept maximă. Evident, aştept amendamente, critici, corecţii, dezaprobări, link-uri către surse etc… sau să mă fi aşteptat la aceastea pe vremea când mai aveam ceva cititori?!

Pentru ziua de Sf. Andrei (respectiv Ziua Scoţiei şi ajunul Zilei României), dar şi ziua primelor alegeri uninominale, am remarcat cât de multe secţii de vot sunt deschise pentru românii din UK – 14, cică stabilite pe baza propunerilor formulate de reprezentanţii comunităţii româneşti.

Din câte se vede, este un număr destul de apropiat de cele 20 de birouri de vot din Spania şi 19 din Italia, în ciuda faptului că românii din UK sunt de cel vreo 9-12 ori mai puţini decât în cele două ţări ‘surori latine’.

Ce să mai zic de faptul că la Londra sunt cinci birouri de vot?... faţă de patru la Roma şi numai două la Madrid – vezi aici. Poate că a contat în primul rând faptul că metropola britanică este uriaşă în comparaţie cu celelalte două capitale...

Locurile unde sunt amplasate cele 14 puncte de votare ar putea indica, măcar cu aproximaţie, zonele cu cea mai mare concentrare de români din UK, aşadar – în destul de puţine locuri din Anglia (pentru o ţară cu 51 milioane locuitori): Londra, Birmingham, Leeds, Liverpool, Southampton, Liverpool, în Edinburgh şi Aberdeen (Scoţia), la Cardiff (Ţara Galilor) şi Belfast (Irlanda de Nord).

[Pentru toate episoadele din această serie şi toate postările de pe acest blog mergi la/For all the episodes of this series, and all the posts on this blog go to: Contents/Cuprins]

No comments: