Monday 7 March 2011

Din raidurile mele prin inima Scoţiei (19) [From my forays into Scotland's heartland]

Fără îndoială, primăvara este frumoasă oriunde în UK şi mereu mult-aşteptată, dar mai ales când vine după o a treia iarnă aspră consecutivă.


Cine s-a săturat de peisajul urban din Edinburgh sau Glasgow, iar aceste oraşe nu le mai alină dorul de natură, să dea o fugă în... Scottish Borders.


De aş putea, imediat aş pleca în acest colţ din Scoţia, unde cum intri – pe la primele ore după răsărit, dacă mergi cu autobuzul de noapte – te simţi pe alt tărâm’.


După cum îi zice numele (borders = graniţe), zona marchează trecerea dintre Anglia şi Scoţia şi a fost scena a numeroase bătălii (însoţite de distrugeri) de-a lungul secolelor.


Poate de aceea a şi rămas mai înapoiată economic, căci puterea economică a Scoţiei stă în Central Belt (Scottish Midlands) şi în nord-est (Aberdeenshire).


Industrie mai puţină, locuitori mai puţini (doar 112,000 de oameni pe 4,700 km pătraţi), dar peisaje superbe şi parcă rămase neatinse de civilizaţie.


Adică de relele’ a ceea ce numim civilizaţie, căci castele bine întreţinute (ca semne ale unei civilizaţii apuse) îţi ies adesea în cale precum peste tot în Scoţia.


Dincolo de acestea, ceea ce mi-au plăcut mie cel mai mult sunt căsuţele (cottages), multe dintre ele cu un nume scris pe o plăcuţă, precum Rose Cottage’ (poza 6).


N-ai zice că locuiesc oameni ai zilelor noastre în aceste aparente căsuţe de muzeu’, deşi multe n-or fi mai vechi de câteva decenii.


Toate păstrează acelaşi stil şi cu nimic nu le spulberă farmecul lipsa noroaielor, datorată drumurilor asfaltate până la fiecare portiţă sau prag.


Singura umbră asupra acestui tărâm desprins din alt veac – insignifiantă pentru mulţi contemporani, dar decisivă pentru mine – este decreştinarea lui.


Câte un lăcaş al Church of Scotland nedevenit altceva mai poţi găsi, dar este plin de ruine de mănăstiri şi în Scottish Borders, ca semn al vidului spiritual din UK.

[Pentru toate episoadele din această serie şi toate postările de pe acest blog mergi la/For all the episodes of this series, and all the posts on this blog go to: Contents/Cuprins]

No comments: