Saturday 22 May 2010

Din raidurile mele prin inima Scoţiei (14) [From my forays into Scotland’s heartland]

Nu că aş fi ţinut neapărat, dar prin peregrinările pe meleaguri scoţiene am ajuns să văd şi cum petrec jucătorii de golf – altă născocire tipic scoţiană.

Pentru perisaje, mi-ar fi plăcut să ajung la Gleaneagles, altă destinaţie a pasionaţilor (mai mult sau mai puţin bogaţi) de golf, dar am ajuns să văd la fel de cunoscutele...

...terenuri din St Andrews, orăşel care se laudă cu trei lucruri: 1. universitatea (fondată la 1413), 2. ruinele catedralei (despre care am scris) şi 3. golful.

Golferi din întreaga lume, cu tot soiul de maşini fiţoase, se adună aici, pentru această bizară modalitate de pierdere a vremii.

Cam la fel cum se întâmplă cu pescuitul – unii sunt bolnavi de golf, alţii îl urăsc şi cu greu ar găsi ceva mai plictisitor.

Pentru împătiminţi, nici măcar vremea mai rece (vânt este tot timpul în Scoţia şi unora le este insuportabil, nu şi mie), nu-i descurajează de la o partidă de golf.

Şi, chiar dacă este un mitGOLF ar însemna Gentlemen Only, Ladies Forbidden (doar pentru domni, interzis doamnelor), nu cred să fi observat vreo... golferiţă.

În schimb, nu puteam să nu văd cum tot orăşelul este presărat cu magazine destinate golferilor şi indicatoare care să te îndrume către această atracţie principală.

Ba chiar, în apropiere de cel mai vechi teren de golf din lume (St Andrews Old Course) găseşti şi un muzeu închinat acestei pasiunii seculare.

Oare pentru a ţine morţiş a arăta că există ceva mai plictisitor decât golful însuşi? Sau dimpotrivă (că n-am intrat), poate muzeul (foto 3) este mai interesant...

Oriunde altundeva s-o mai practica acest sport (?!), cu cine-ştie-ce facilităţi mai impresionate, St Andrews rămâne locul cunoscut drept ‘casă a golfului’.

Probabil, dată fiind situaţia financiară a celor care îl practică, tot ce este legat de golf reprezintă principala ramură economică a micii localităţi din Fife (coasta estică a Scoţiei).

[Pentru toate episoadele din această serie şi toate postările de pe acest blog mergi la/For all the episodes of this series, and all the posts on this blog go to: Contents/Cuprins]

2 comments:

Anonymous said...

am vazut, tot in Scotia, oameni care jucau golf chiar si in februarie.
C.L.

Anonymous said...

Gentlemen Only, Ladies Forbidden :-)))
Mi-a placut postarea si pozele, pe masura...
well, tu chiar ca esti pasionat de UK. cred ca o sa imi fac si eu blog in curand, despre Olanda :-))) dar mai intai sa ajung acolo (in sept.)..
All the best,
Gabi