Wednesday 9 December 2009

Din raidurile mele prin inima Scoţiei (10) [From my forays into Scotland's heartland]

Între lucrurile cu care se laudă scoţienii – un neam de oameni cărora, la fel ca englezilor, le cam place să se laude cu orice :-) – se numără şi cel mai înalt cinematograf din lume, acest Cineworld din Glasgow.

Şi nu doar cel mai înalt, ci şi cel mai vizitat din UK, situat în centrul unui oraş de cinefili – ba, poate, chiar bolnavi de film ca de fotbal.

Când dispar job-urile pe şantierele navale, când vremea nu-i prea grozavă (adică mai tot timpul), când nici n-or avea meciuri Rangers sau Celtic, ce altceva să facă oamenii?

Desigur, le rămâne oferta de pub-uri (să tot intri în câte un astfel de ‘lăcaş cultural’ în fiecare zi a anului, ca în Brighton) sau cea a programelor TV, dar acestea din urmă nu-s cu nimic mai grozave decât în România sau altundeva în lume.

Se pare că locuitorii acestui oraş s-au învăţat să meargă la film (deşi britanicii nu-s cei mai mari iubitori de cinema!), încât Glasgow a devenit cunoscut drept Cinema City.

Renumele se datorează unui festival de film, celor aproape două milioane de spectatori pe an şi unei industrii a filmului locale, în valoare de 20 milioane lire anual.

[Pentru toate episoadele din această serie şi toate postările de pe acest blog mergi la/For all the episodes of this series, and all the posts on this blog go to: Contents/Cuprins]

No comments: