Tuesday 6 March 2012

Uşi către lumi paralele [Doors to parallel worlds]

[1] Dar din dar” – un blog cu poveşti despre suferinţe de-ale semenilor şi invitaţii la a aduce mici daruri pentru alinarea lor.

Sigur nu-s singurul care să aibă impresia că spaţiul public (atât cel real, cât şi cel virtual – de o mai fi vreo diferenţă între ele...) duhneşte a falsitate.

De parcă totul ar merge bine şi nu poate să meargă decât spre mai bine, iar peticele de lume civilizată unde credem că suntem ori la care tânjim n-ar fi decât un paradis al nebunilor.

[2] Fundaţia Episcop Melchisedec” – fără să fie vreo fundaţie-vedetă, face lucruri minunate privind combaterea sărăciei, suferinţei şi a marginalizării în Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului.

Discursurile politice ne promit depăşirea crizei’, băncile – împlinirea oricăror dorinţe, vânzătorii de maşini – siguranţă şi confort, cei de băuturi – stropi de fericire etc...

Lumea toată ne îmbie, ne bombardează cu iluzorii fericiri şi sensuri la ofertă, dar pe cât se arată toate acestea mai frumos ambalate, pe atât sunt mai lipsite de sens.

[3] Fă un bine şi schimbă o viaţă!” – un site cu apeluri pentru salvarea unor copii aflaţi în faţa unor ultime şanse de vindecare şi unde se pot semnala cazuri.

Suntem îndoctrinaţi să nu ne dorim altceva decât succesul. Şi cum altfel este acesta definit decât prin a avea tot mai mult şi a putea tot mai mult, aici şi acum?

Doar să ne facem pe plac noi înşine (şi să le pretindem celorlaţi să ne facă pe plac!) – iată calea prin care vom fi fericiţi!

[4] SOS” – rubrică a unei longevive şi populare reviste cu mesaje de la cititori care au nevoie de ajutor în fel şi chip, poate şi numai prin câteva rânduri de epistolă.

Aşa ni se tot spune, încă de la cele mici vârste, astfel încât nici nu putem concepe lumea altfel, iar orice nu ne este pe plac nu poate fi decât respingător şi lipsit de sens.

Totuşi, dacă ceea ce nu ne place – sau mai degrabă am fost dresaţi de civilizaţia noastră hedonistă să nu ne placă – are mai mult sens decât ceea ce socotim că ne dă sens vieţii?

[5] IHTIS” – o asociaţie care îşi propune să-i înveţe pe cei care se luptă cu dizabilităţi să îşi depăşească condiţia, dar şi pe noi, ceilalţi, să învăţăm să-i acceptăm pe cei puţin altfel.

Din spaţiul public sunt scoşi cei care nu au şi nu pot ca noi, iar suferinţa, sărăcia, boala şi moartea sunt izgonite către periferia lumii noastre tânjitoare după mai bine.

Precum unii copii, care cred că dacă îşi pun mâna pe ochi se ascund, ne facem că nu vedem. Ori decretăm, cinic, că mici fapte bune nu pot schimba nimic.

[6] Mini Debra” – asociaţie ce oferă ajutor pentru copiii afectaţi de o maladie rară care face pielea şi mucoasele fragile mai ceva decât aripile de fluture.

Refuzăm să ne închipuim că am putea – oricând, în orice clipă, oricare dintre noi! – să cădem dincolo de cortina iluziilor în care trăim acum.

Că am putea ajunge din spectatori (cu libertatea de a ne pune mâna pe ochi şi a nu ne păsa) – chiar actori în suferinţă, boală, infirmitate, moarte (privaţi libertatea amintită).

[7] Raza de soare” – aşa cum îi spune numele, mica asociaţie reuşeşte să aducă o rază de soare pentru nişte tineri cu dizabilităţi din jud. Mureş.

Pe negândite, putem să ne trezim aruncaţi, din goana noastră spre a ne face pe plac, într-o altă ipostază, unde priorităţile ni se vor fi răsturnat.

Şi unde tot ceea ce credeam că ne era rost al vieţii să ne devină inaccesibil. Sau unde falsele, măruntele şi ridicolele fericiri de zi cu zi să nu ne mai fie livrate la ofertă.

[8] Fraţii mai mici ai lui Hristos” – o pagina specială (de pe un site adesea citat de mine) despre suferinţe de-ale semenilor şi apeluri către cei care vor să îi ajute.

În astfel de lumi paralele – unde ceea ce am cheltui o singură dată la KFC sau la McDonalds ar putea fi banii pe o săptămână ai unei familii – trăiesc mulţi dintre semenii noştri.

Oameni despre care (cu voie sau fără voie) prea adesea nici nu ştim, pentru că sloganurile despre succes din lumea în care trăim ne-au imunizat la poveştile de insucces.

[9] Bucuria darului” – un blog cu multe lucruri de folos, unde apar adesea poveşti detaliate despre oameni aflaţi în mari suferinţe.

Nu vrem să ştim nimic despre cei a căror viaţă – cuantificabilă drept insucces după deşartele noastre standarde – ar putea să ne indispună şi să ne pună pe gânduri.

Iar şi ceea ce om mai şti este trunchiat, căci ne este imposibil să ne concepem existenţa (proprie sa a altora) şi altfel decât alergătura după nimicuri pe care ne-o numim viaţă.

[10] Să fim oameni…” – cazuri de oameni (mai ales copii), aflaţi în luptă cu boala şi pentru care orice mic ajutor este de folos.

Aceste 11 siteuri recomandate aduc poveşti din lumi paralele, aflate în disonanţă cu raiul pământesc la care visăm cei mai mulţi dintre noi.

Multe poveşti nu au sau nu vor avea final fericit din perspectiva lumească… Însă, cu siguranţă nu au atâta nonsens precum multe dintre traiectorile noastre aşa-zis fericite.

[11] Blog de suflet” – un blog mai vechi dedicat exclusiv împărtăşirii în lumea noastră prea grăbită a unor poveşti care nu au mereu finalul dorit.

Nu invit la lecturi neplăcute, ci la lecturi cu tâlc din aceste lumi paralele. Bine ar fi să fie urmate, atât cât poate fiecare, de mici fapte bune.

Poate, s-or găsi unii dintre noi care, citind, să căpătăm o altă perspectivă asupra rosturilor vieţii şi să lepădăm, măcar în parte, triviale irelevanţe cărora le dăm rang de scopuri.

[Pentru toate postările de pe acest blog mergi la/For all the posts on this blog go to: Contents/Cuprins]

9 comments:

adriana said...

Multumesc Bogdan pentru vizita si nominalizare.

MunteanUK said...

Mă bucur să pot recomanda puţinilor mei cititori fideli şi oricui mai intră pe MunteanUK siteuri care sunt cu adevărat utile şi RELEVANTE...

...aflate în răspăr cu oceanul fără margini de trivialităţi irelevante, nimicuri fără sens, deşertăciuni, vorbe deşate - atâtea şi atâtea lucruri pierzătoare de vreme şi de suflete de pe internet.

MunteanUK said...

ANUNT UMANITAR - Mă voi folosi de această postare pentru a publica mesaje umanitare primite, precum cel de mai jos, sau care ămi vor atrage atenţia pe alte siteuri.

Nu ştiu ce aş putea scrie într-un articol distinct mai mult decât apare în mesaj.

La câţi cititori oi avea, sigur că ei nu vor rata cuvintele 'ANUNT UMANITAR' din lista ultimelor zece comentarii.

***

Buna ziua,

Ma iertati ca va deranjez .Vin cu rugamintea la d-voastra sa scrieti un articol pe blogul d-voastra si sa distribuiti mai departe pe facebook despre mama mea, Gabriela Tudorache care este foarte bolnava.

Este diagnosticata cu meningiom , o tumoare cerebrala care i-a afectat vederea si trebuie sa se opereze cat mai repede la o clinica din Germania unde ni se cere
35 000 EUR plus cheltuieli de cazare si transport.

Viata si vederea ei depind de aceasta operatie, iar mie si fratelui meu ne este foarte greu sa o vedem cum indura zilnic cumplitele dureri de cap si ameteli.

Timpul nu ne permite sa asteptam si va rugam sa scrieti un articol despre cazul ei.

Mai multe detali le gasiti pe http://gabrielatudorache.blogspot.com/.

Sau ne puteti contacta la nr de tel. 0724342082. Va rugam, daca sunteti de acord sa ne lasati si un raspuns.

Va multumesc din inima pentru sprijinul acordat.

dumitru_gabriela31@yahoo.com

MunteanUK said...

ANUNT UMANITAR

Ar fi nevoie de mare ajutor pentru Mănăstirea închinată Sf. Pantelimon de la Siliştea Gumeşti, jud. Teleorman.

Cu smerenie, părintele stareţ nu cere ajutor decât acei 2% din impozit, dar poate or nimeri pe această pagină şi persoane care să vrea şi să poată oferi mai mult.

***

Iubiţi credincioşi,

Sunt stareţul Mânăstirii Sf. Pantelimon din localitatea Siliştea Gumeşti, jud. Teleorman şi fac acest apel în vederea obţinerii unui ajutor financiar, material sau cei 2% din impozitul anual.

Mânăstirea noastră este amplasată exact pe teritoriul unui fost regiment militar. Pe acest loc se află aproximativ 20 de clădiri care astăzi sunt ruinate. Efectivul Mânăstirii este de circa 10 suflete.


Furtuna care a fost in judeţul Teleorman a distrus multe acoperişuri, afectând şi pe cele ale clădirilor din incinta Mânăstirii.

Vrem să restaurăm acoperişurile prin care plouă şi să continuăm lucrările la construirea bisericii, aceasta având doar temelia turnată.

Unii dintre noi sunt şi foarte bătrâni şi bolnavi şi necesită îngrijire.

Aceste lucruri nu le putem face singuri, fiindu-ne imposibil, de aceea am făcut acest apel. Ar fi foarte multe de povestit, dar mă opresc aici şi dacă aveţi posibilitatea, ajutaţi-ne.

Sunt oameni care citesc acest apel şi poate nu au posibilitatea să ne ajute, totuşi pot trimite şi ei un pomelnic chiar şi fără bani, noi îi vom pomeni.

Bunul Dumnezeu să vă ajute!

Adresa:
Mânăstirea Sf. Pantelimon
Com. Silistea Gumeşti
Jud. Teleorman
Stareţ: Protos. Antonie Liţă
Tel. Mobil: 0723216577; 0744908926
Tel. Fix: 0371301467
CONT BCR SUCURSALA ROSIORII DE VEDE
RO66RNCB0246011546380001
COD FISCAL: 12283148

***

Mai multe detalii şi materiale video despre mănăstire:

http://florinm.wordpress.com/2012/04/10/ajutor-pentru-manastirea-sf-pantelimon-din-silistea-gumesti-teleorman/

MunteanUK said...

ANUNT UMANITAR

"Ma doare foarte tare chinul la care este supusa Stefi dar cu ajutorul lui Dumnezeu sper sa reusim macar o mica dilatare.

Cu tipul asta de cateter cu balon ,domnul doctor spera sa reusim. Dar ca dilatarea sa fie mai sigura,lui Stefi i-se va introduce un tub in esofag,care va ramane acolo doua saptamani.

Acel tub este sustinut de un drenulet [furtunel] care va iesi pe nas.
Asta si toata drama prin care trece ma daramat sufleteste.

Ieri micuta mea Stefania mi-a spus: Nana mi-e frica! Mi-a tremurat sufletul de durere dar speranta si credinta in Dumnezeu m-au facut sa-i spun ca totul va fi bine,stiu ca Dumnezeu ne iubeste!

Oameni buni si frumosi! Daca intamplator cititi aceste randuri,scrise dintr-o inima plina de lacrimi,din suflet va cer,ca in rugaciunile dvs,rugati-va si pentru ingerasul meu Stefania si pentru toti copilasii din lumea asta!

Multumesc din suflet celor care ne sunt alaturi in aceasta lupta.
Dumnezeu sa va binecuvanteze fiecare clipa."

Daca vreti si aveti posibilitatea sa ne ajutati,o puteti face aici:

Titular : NICULINA DUMITRASCU
ING BANK, SUCURSALA GIURGIULUI
RON: RO 12 INGB 0000 9999 0160 0322
EURO: RO 54 INGB 0000 9999 0163 2255
COD SWIFT:INGBROBU.
Adresa: Comuna Copaceni, str.Principala nr. 963, Jud Ilfov.
Telefon: 0763.998.823
Va multumesc din suflet.
Dumitrascu Niculina.

http://oluptacuviata.blogspot.ro/2012/09/ma-doare-foarte-tare-chinul-la-care.html

MunteanUK said...

ANUNT UMANITAR

Vă prezentăm cu tristeţe, dar şi cu speranţă, situaţia disperată a unei familii din judeţul Prahova, comuna Jugureni, satul Marginea Pădurii.

Noi i-am descoperit întâmplător şi, cu toate că suntem conştienţi că sunt mulţi oameni necăjiţi în jurul nostru, considerăm că pe aceştia Dumnezeu i-a scos în calea NOASTRĂ, ca prin ei, noi să ne dovedim puterea dragostei.

Este vorba despre familia ION. Soţul, respectiv tatăl, a murit iarna trecută. A rămas soţia, Mariana, şi cei 6 (şase) copii:

- Miruna, are 14 ani, este în clasa a VIII-a;
- Elena, are 11 ani, este in clasa a VI-a;
- Ana Maria, are 9 ani, în clasa a III-a;
- Andreea, are 7 ani, intra în clasa I;
- Ilie, are 5 ani, este la gradiniţă;
- Daniel, are 1 an.

Mariana, mama copiilor, lucrează cu ziua în sat, pe unde este chemată. Este un sat cu oameni în vârstă, fără surse de venit.

Biserica noastră, împreună cu încă o familie din Bucureşti, familia Dumitrache, şi-a propus să se împlice activ în acest caz.

Astfel, înainte de a începe şcoala, am mers acolo. Familia Dumitrache a cumpărat tot ceea ce este necesar copiilor pentru şcoală şi grădiniţă: rechizite, haine, etc. iar de la biserică am dus multe haine şi jucării adunate de la credincioşii noştri, ca şi multe alimente.

Am luat legătura şi cu domnul Primar din comună, care cunoaşte situaţia şi care şi-a arătat toată disponibilitatea în rezolvarea situaţiei acestei familii.

Problema este că locuinţa, căsuţa, în care stau acum, este pe punctul de a se prăbuşi. Este o căsuţă din lut şi nuiele, cu multe găuri în pereţi, găuri acoperite cu folie de plastic, şi mai ales cu multe fisuri şi despărţituri, cu pământ denivelat pe jos, cu o pivniţă sub o parte din ea, a cărei podea se poate rupe, dacă în cămăruţa respectivă ar intra patru cinci oameni adulţi.

Considerăm că în cursul iernii care urmează, oricine ar rămâne în această căsuţă, ar fi condamnat la moarte sigură, prin îngheţ.

De aceea, în colaborare cu domnul primar, ne-am propus să construim, până vine frigul, o altă căsuţă, în aceeaşi curte. Este vorba despre o căsuţă din material lemons, pe o fundaţie din beton armat. Lucrările au început déjà, Biserica a strâns şi trimis unui constructor din localitatea respectivă o anumită sumă de bani pentru realizarea acestei căsuţe.

În acelaşi timp am intensificat eforturile pentru a găsi şi alte persoane interesate să se alăture proiectului nostru. Astfel o firmă de termopane, s-a oferit să facă două geamuri, alta de tâmplărie, va face alte geamuri şi uşile, alta ne va ajuta cu vată minerală şi carton, etc.

Paralel, avem dicuţii şi cu unele fundaţii sau cu alte firme care şi-au arătat disponibilitatea de a salva aceşti copii de la frig şi foame.

Cu toate acestea, încă mai avem nevoie de materiale de construcţie sau de ajutor în bani, pentru a finaliza ceea ce am început.

Vom ataşa atât o listă cu materialele de construcţie de care avem nevoie, cât şi fotografii cu această famile şi casa actuală în care trăiesc.

Astfel, dragă cititorule, dacă ai avut răbdare să citeşti tot acest material şi socoţi că ai putea şi tu să contribui la proiectul nostru, te aşteptăm să ne contactezi la numerele de telefon de mai jos.

Să nu uităm că “Dacă iubiţi pe cei ce vă iubesc, ce mulţumire aveţi? Că şi păcătoşii iubesc pe cei ce îi iubesc pe ei. Şi dacă faceţi bine celor care vă fac vouă bine, ce mulţumire aveţi? Că şi păcătoşii fac acelaşi lucru.“ (Luca VI, 32-33)

Să înţelegem că jertfind puțin din prisosul nostru, vom câștiga pentru noi prisosul milei lui Dumnezeu: “fiecare să dea cum socotește cu inima sa, nu cu părere de rău sau din silă, căci Dumnezeu iubește pe cel ce dă cu voie bună” (II Corinteni 9, 7).

Preot Ion Grădincea
tel. 0744.88.99.53
Biserica Sfânta Treime Ghencea

http://www.sfantatreimeghencea.ro/archives/2090

Lidia Dinu said...

În fața suferințelor celorlalți, problemele noastre sunt într-adevăr nimicnicii.
Oare Dumnezeu vrea suferința omului? - se întreabă mulți, unii dintre ei buni creștini. Nu cred. Dumnezeu nu e sadic și nu îi place să ne vadă suferind, El rânduiește spre mântuire crucea bolilor și vindecă în chip tainic și minunat când ne este de folos vindecarea.
Aș aminti celor în diverse suferințe cuvintele sfântului Siluan Athonitul: ”Ține-ți mintea în iad și nu deznădăjdui”.

MunteanUK said...

@ Lidia Dinu

Aşa-zisul 'argument' al existenţei suferinţei (în cele mai cumplite forme) pe lume este, adesea, adus în discuţie ca 'acuzaţie' la adresa lui Dumnezeu ori ca 'dovadă' că El nu există.

Este o poziţie lipsită de temei, a celor care REFUZĂ să vadă că Dumnezeu-Tatăl L-a trimis pe Unicul Său Fiu să ia asupra Sa păcatele noastre şi să Îşi asume durerea omenească întrutotul.

*

Noi ştim că suferinţa este o cale de mântuire şi că orice durere are un rost pe lume, dacă este îndurată cu inima la Hristos-Dumnezeul nostru.

Din păcate, mulţi - orbiţi de perspectiva materialistă, că nu există decât acest (jalnic) 'aici şi acum' - nu pot pricepe rostul suferinţei, care este dovadă a iubirii lui Dumnezeu, nu a cruzimii Sale.

*

Din moment ce El are la dispoziţie veşnicia ca să ne 'chinuie' (să presupunem, prin absurd, că aceasta ar vrea!), n-ar avea niciun rost ca lumea să mai fie ţinută în viaţă în această dimensiune trecătoare.

Cei mai mulţi oameni din zilele noastre nu cred că El există şi nu mai pot concepe suferinţa nici ca fiind legată de păcate, nici drept 'poartă' spre o veşnicie binecuvântată.

MunteanUK said...

Felicit iniţiativa şi îi anunţ pe toţi cei interesaţi şi care ar putea poposi pe blogul meu că s-a mai deschis o astfel de uşă către lumi paralele - în care îndură greutăţi semeni de-ai noştri:

http://milostenie.ro/

Detalii despre cum putem face o fată bună:

http://milostenie.ro/articol/ce-este-milostenia-cum-sa-ajut-2