De ar fi foar o oarecare linie orizontală peste una verticală (sau viceversa), la ce bun atâtea eforturi (de ani buni încoace) pentru a scoate Crucea lui Hristos din spaţiul public?
De nu i-ar ‘arde’ prezenţa ei şi a Celui despre Care aminteşte, de ce atâta înverşunare împotriva ei şi încercări de a demonstra indemonstrabilul...
...că ce stupizi, limitaţi, fricoşi, intoleranţi, nefericiţi, iraţionali şi mai ales nocivi pentru semeniii lor ar fi creştinii, în vreme ce singurii care ‘profită’ din toată ‘întobitocirea’ ar fi clericii.
De nu ar spune unicul adevăr mai presus de ce pot născoci minţile noastre drept aparente adevăruri – că Hristos a înviat! – de ce ar deranja într-atâta?
Pentru că de la nivel individual până la naţiuni întregi, aproape în orice ocazie când ni se face o mustrare, când ni se spune adevărul, toţi sărim ca arşi.
Or, dacă este adevărat că Hristos a înviat, orice altceva am fi construit noi nu este decât o jalnică amăgire şi totul ar trebui să se rânduiască potrivit acestui Adevăr.
Nimeni nu este deranjat de Cruce numai aşa, din principiu, chipurile de dragul idealurilor democratice, de păstrare a unui spaţiu public*** neutru.
Arşi de prezenţa ei sunt doar cei care refuză Adevărul despre Care mărturiseşte. De aceea, cel mai confortabil lucru este negarea acestui Adevăr.
Iar îndelunga răbdare a Creatorului (ce a lăsat liberul arbitru fiecăruia) este luată drept ‘dovadă’ a inexistenţei ‘imaginarului Dumnezeu’.
Dar libertatea aceasta nu ţine mai departe de cimitire, marcate tot prin prezenţa Crucii, deşi unii ar dori să o scoată chiar şi de lângă morminte.
Prăpastia dintre cine VREA să creadă (sau caută cu adevărat Adevărul şi Îl va găsi) şi cine NU VREA să creadă nu se poate umple cu argumente logice.
Sf. Siluan Athonitul arată că mândria ne împiedică să-L cunoaştem pe Dumnezeu, deşi explicaţia acestei ‘nebunii’ ne-a fost lăsată încă de la Sf. Apostol Pavel:
“Căci cuvântul Crucii, pentru cei ce pier, este nebunie; iar pentru noi, cei ce ne mântuim, este puterea lui Dumnezeu.
Căci scris este: «Pierde-voi înţelepciunea înţelepţilor şi ştiinţa celor învăţaţi voi nimici-o».
Unde este înţeleptul? Unde e cărturarul? Unde e cercetătorul acestui veac? Au n-a dovedit Dumnezeu nebună înţelepciunea lumii acesteia?
Căci de vreme ce întru înţelepciunea lui Dumnezeu lumea n-a cunoscut prin înţelepciune pe Dumnezeu, a binevoit Dumnezeu să mântuiască pe cei ce cred prin nebunia propovăduirii.
Fiindcă şi iudeii cer semne, iar elinii caută înţelepciune, [nu tot astfel şi ateii caută ‘dovezi ştiinţifice’?]
Însă noi propovăduim pe Hristos cel răstignit: pentru iudei – sminteală; pentru neamuri – nebunie.
Dar pentru cei chemaţi, şi iudei şi elini: pe Hristos, puterea lui Dumnezeu şi înţelepciunea lui Dumnezeu.
Pentru că fapta lui Dumnezeu, socotită de către oameni nebunie, este mai înţeleaptă decât înţelepciunea lor şi ceea ce se pare ca slăbiciune a lui Dumnezeu, mai puternică decât tăria oamenilor.
Căci, priviţi chemarea voastră, fraţilor, că nu mulţi sunt înţelepţi după trup, nu mulţi sunt puternici, nu mulţi sunt de bun neam;
Dumnezeu Şi-a ales pe cele de neam jos ale lumii, pe cele nebăgate în seamă, pe cele ce nu sunt, ca să nimicească pe cele ce sunt”.
*** NOTĂ: Cele 22 de imagini au fost făcute în locuri publice din Scoţia şi România, pe unde m-a purtat Dumnezeu în ultimii cinci ani. Pentru o legendă foto detaliată, a se vedea primul comentariu.
[Pentru toate postările de pe acest blog mergi la/For all the posts on this blog go to: Contents/Cuprins]
10 comments:
Legendă foto:
[1] Troiţă la o răscruce de drumuri în apropiere de staţiunea Rânca (Munţii Parâng), pe cea mai înaltă şosea din România (Transalpina), datând din vremea invaziilor romane asupra Daciei şi asfaltată începând cu anul 2009, jud. GJ (2011).
[2] Foişor care serveşte cel mai adesea drept agheazmatar sau loc de închinare pentru sfinte moaşte din curtea Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, oraşul Roman, jud. NT (2010).
[3] Cimitir din Inverness, Scoţia, pe Ness Walk, situat între o biserică care ţine de Church of Scotland şi alta de Free Church of Scotland, dar nu îmi amintesc în curtea căreia anume se afla (2008).
[4] Monument dedicat eroilor căzuţi în cel de-al Doilea Război Mondial, oraşul Haţeg, jud. HD (2011).
[5] Aranjament din flori sădite în formă de cruce, din faţa Bisericii militare de garnizoană “Sfânta Maria” a Forţelor Navale Române, Mangalia, jud. CT (2008).
[6] Troiţă din curtea Mănăstirii Cocoş (35 km V de Tulcea), cu hramul “Pogorârea Sf. Duh” (biserica mare) , respectiv “Sf. Nicolae” (paraclisul), jud. TL (2008).
[7] Cruce de pe uşa bisericii ortodoxe “Sf. Andrei”, situată în apropierea parcului The Meadows şi a Universităţii din Edinburgh, capitala Scoţiei (2008).
[8] Cimitir din satul Crânguri, comuna Singureni, jud. GR, la SV de Bucureşti (2007).
[9] Biserica Mănăstirii Afteia, cu hramurile “Sf. Împăraţi Constantin şi Elena” şi “Sf. Mărturisitori Visarion şi Sofronie şi Mucenicul Oprea”, com. Pianu de Sus, jud. Alba (2011).
[10] Troiţă din Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti”, Bucureşti (2010).
[11] Cruce de mormânt din cimitirul satului Beneşti, com. Alţîna, jud. SB (2011).
[12] Catedrala ortodoxă cu hramul “Sf. Nicolae” din Miercurea Ciuc, jud. HR (2011).
[13] Poarta bisericii ortodoxe şi o troiţă închinată eroilor din com. Şpring (20 km SE de Alba Iulia), jud. AB (2010).
[14] Troiţă din cimitirul satului Beneşti, com. Alţîna, jud. SB (2011).
[15] O cruce din curtea Roslyn Chapel, din Roslin, sat din Midlothian (11 km S de Edinburgh) – fostă abaţie care a inspirat romanul plin de idei rătăcite “Codul lui da Vinci” al lui Dan Brown (2008).
[16] Schitul Colţ, cu hramul “Duminica Tuturor Sfinţilor”, sat Suseni, com. Râu de Mori (la SV de oraşul Haţeg), jud. HD (2011).
[17] Cimitirul Mănăstirii Prislop, unde se află şi mormântul Pr. Arsenie Boca, sat Silvaşu de Sus (la NV de oraşul Haţeg), jud. HD (2011).
[18] Troiţă în apropierea de mănăstirea rupestră aflată în îngrijirea Aşezământului Ortodox-Cultural “Bucuria Neaşteptată”, com. Şinca Veche, jud. BV (2011).
[19] Troiţă din Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti” (+ cuplu de miri :-), Bucureşti (2010).
[20] Crucea Sf. Andrei (satul Beneşti amintit mai sus), semn de circulaţie rutieră, cumva o dovadă de ‘invadare’ a spaţiului public laic de către Semnul Crucii?!
[21] Catedrala ortodoxă cea mai vestică de pe cuprinsul României (şi, poate, cea mai nouă, fiind ridicată între 1991 şi 2008?!), cu hramul “Sfânta Treime”, Arad (2010).
[22] Cimitirul ortodox din oraşul Agnita, jud. SB (2009).
Adevărat a înviat!
''Prăpastia dintre cine VREA să creadă (sau caută cu adevărat Adevărul şi Îl va găsi) şi cine NU VREA să creadă nu se poate umple cu argumente logice.''
Mulţumesc, Bogdan.
@ Ramona
Mulţumesc pt răspunsul dat la cel mai important mesaj din articolul meu - Hristos a înviat!
Nu prea pricep eu ce ai vrut să spui cu punerea între ghilimele a fragmentului respectiv, dar - câtă vreme scrii "Mulţumesc, Bogdan" în urma lui - pot spera ca este ceva 'de bine' :-)
Adevarat a inviat!
adevar graiesti/e.
un plus la ziua de azi, care a fost foarte plina de ...intelesuri... pentru mine.
grea zi...anul asta, dar din acest motiv atat de frumoasa si folositoare.
Multumesc si tie.
Slava lui Dumnezeu pentru toate!
C.L.
Crucea e jertfă, e moarte şi e Înviere. E înţelesul cel adânc al umblării fiecărui om în lume.
Originală postare, mi-a plăcut!
Să ai bucurie!
@ C.L.
Dacă postarea mea vine ca un "plus" la capătul unei zile "pline de înţelesuri", să dăm slavă lui Dumnezeu...
...ştie El cum şi de ce rânduieşte lucrurile într-un anume fel şi este mare bucurie când, limitaţi cum suntem de păcatele noastre, mai pricepem şi noi din înţelesuri.
@ Mariana
Da, Crucea este "înţelesul cel adânc al umblării fiecărui om în lume", ceea ce arată şi mai mult absurdul tragic al celor (unii chiar botezaţi) care luptă împotriva ei şi a Adevărului.
Mulţumesc de gândurile bune!
De fapt nu e nici o problema ca unii sunt foarte inversunati impotriva crucii daca ne gandim ca Cel ce sfintit-o prin sangele sau a fost omorat pentru singurul motiv ca a iubit si iubeste lumea asa de mult.
Sfantul apostol Pavel le spune plangand filipenilor ca "sunt unii care se poarta ca dusmani ai crucii lui Hristos; sfarsitul lor este pieirea".
Dragoste cu forta nu se poate ca se numeste viol, ori mantuire cu forta nu se poate, doar cel ce vrea sa urmeze pe Hristos isi ia crucea.
Apoi cum sa-si doreasca sa vada adevarul si semnul adevarului cei care sunt slujitorii minciunii? Odata si odata vor fi si ei amendati. http://preotvictor.blogspot.com/2009/04/crezi-ca-ai-scapat-de-amenda.html
@ Pr.Victor
Într-adevăr, nu ar trebui să fim prea tulburaţi şi nicidecum deznădăjduiţi "ca unii sunt foarte inversunati impotriva crucii daca ne gandim ca Cel ce sfintit-o prin sangele sau a fost omorat pentru singurul motiv ca a iubit si iubeste lumea asa de mult", ba dimpotrivă.
Ar trebui să pricepem că toată această înverşunare nu s-ar fi putut naşte, aşa, din senin, din nimic...
Este aceeaşi furie oarbă, a celor care "nu ştiu ce fac" atunci când strigă "Răstigneşte-L, răstigneşte-L" :-(
Era doar o constatare a unei stări de lucruri, încercam să îmi explic mie şi cititorilor acestui blog de unde vine, 'de ce' există atâta înverşunare.
***
Fără îndoială, va veni şi 'amenda' după toate încălcările...
Problema este nu doar că aceşti slujitori ai minciunii nu vor să ştie ei de orice le-ar putea aminti de Adevăr, dar şi să înlăture acest Semn al Crucii din ochii tuturor.
Totul se face de dragul unor false principii... De fapt, este o nevoie psihologică a celor care trăiesc în minciună de a 're-crea' lumea din jur potrivit minciunilor în care se afundă sufletele lor.
Iar o lume creata pe minciuna e ca o casa construita pe nisip, cum spune Scriptura.
O postare frumoasa , utila pentru cei interesati de ce reprezinta crucea.
Domnul sa te binecuvante!
Post a Comment