Într-o lume în care oamenii nu ştiu de unde vin şi nici unde se duc, trăind doar pentru ‘aici şi acum’, cei mai mulţi păstrează, totuşi, convenţiile care fac suportabilă viaţa în societate.
În afară de ‘a se simţi bine’ nimic nu are sens pentru omul contemporan, de parcă ‘aici şi acumul’ ar ţine o veşnicie. Doar că majoritatea se menţin între limitele a ceea ce numim civilizaţie, ştiind că ceea ce ţie nu-ţi place, altuia nu-i face.
Aşa or fi şi cei mai mulţi dintre britanici sau măcar cei cu care am interacţionat eu. În ciuda amoralităţii, a aroganţei şi a ateismului exprimat mai mult sau mai puţin agresiv, în UK se păstrează aparenţa regulilor sociale.
Toţi se amăgesc că lucrurile au rost, câtă vreme există cariere care să hrănească slava deşartă, vise (prefabricate sau nu, căci cine mai visează pe cont propriu în ziua de azi?) care să îţi dea sentimentul că viaţa ta contează, plus zeci de locuri de vizitat într-o viaţă, mii de filme de văzut, infinite bunuri de cumpărat, plăceri şi distracţii.
Pentru a avea acces la toate acestea, convenţia socială larg răspândită şi însuşită este că tre’ să pui osul la treabă – să respecţi regulile şi cutumele sociale, să înveţi, să te duci la serviciu, să faci bani în mod legal (de alte scrupule de ordin moral rar se ţine seama în zilele noastre) şi să-i cheltuieşti astfel, încât să nu lezezi drepturile altora.
Mai sunt însă şi alţii, care dau de pâmânt cu toate regulile amintite, răbufnind precum în aceste zile, într-un val de violenţe nu fără precedent în Anglia.
Deşi, în trecut, răzmeriţe similare au avut conotaţii rasiale, iar eşecul multiculturalismului este una dintre cauze, dimensiunea etnică a turbulenţelor nu este covârşitoare.
Între huligani se află oameni de toate rasele şi etniile, încă şi din alte pături sociale decât cele mai defavorizate. La fel, între victime şi cei care au ieşit să apere proprietăţile vandalizate s-au numărat şi indieni, pakistanezi, turci sau români.
Pe de altă parte, se poate subscrie eşecului multiculturalismului faptul că cei ieşiţi pe străzi formează o cultură aparte, nihilistă, care a fost nu doar tolerată, ci şi încurajată.
Este vorba de cele 6-7 milioane de britanici care trăiesc din ajutoare sociale – din care, cel puţin înainte de criză, îşi permiteau chiar şi vacanţe low cost în Grecia sau Turcia – care nu au lucrat nicăieri din din tată în fiu (fiind la a treia generaţie de şomeri).
Aceşti nefericiţi cred că toate idealurile nihiliste – acest ‘mă simt bine, aici şi acum, fac ce vreau’ al cetăţenilor oneşti (care îşi plătesc cu ore de muncă şi alte constrângeri asumate distracţiile râvnite) – li se cuvin. Pentru că aşa au fost învăţaţi.
Trăiesc în locuinţe de la primărie (council estates), trec prin şcoală ca gâsca prin apă (fără şanse intelectuale şi/sau financiare de a urma studii universitare), ajung să îşi petreacă multe nopţi prin şanţuri de beţi ce sunt, umplu închisorile, dar şi spitalele, cu probleme cauzate de obezitate, alcoolism şi fumat.
Se întâmplă şi ca un asemenea asistat social să conceapă 10 copii cu 10 femei diferite sau chiar 15 copii cu 13 femei. În paralel, se înmulţesc şi cazurile de mame singure la a treia generaţie. Părinţii şi odraslele trăiesc numai din banii contribuabililor.
Invers de cum cred majoritatea britanicilor, că responsabilitatea individuală trebuie să primeze într-un regim democratic, aceste milioane de iresponsabili nici nu pot concepe aşa ceva, pentru că au fost condiţionaţi altfel.
Statul social/al bunăstării comune (welfare state) a făcut posibilă situaţia, astfel că o bună parte din clasa cea mai de jos a societăţii (underclass) nu mai trăieşte ca în Marea Britanie a lui Charles Dickens (muncind pe rupte, de la cele mai mici vârste, deşi există şi excepţii), ci într-un paradis al nebunilor.
Condiţionaţi să tot primească degeaba, ca nişte câini ai lui Pavlov, nu este de mirare că, uneori, când procesarea stimulilor condiţionanţi o ia razna, aceşti oameni trec la a-şi înşfăca imediat lucrurile la care poftesc.
Şi nici măcar nu vor ceva cu adevărat, căci nu fură ca orice hoţ chibzuit, ci dau iama prin magazine în faţa a milioane de camere de supraveghere (CCTV).
Sau sparg pur şi simplu, ca într-un joc video – maşini (neştiind ce e aceea să plăteşti rate şi asigurări), prăvălii (fără să fi ştiut a se încadra într-un program de lucru) sau capetele altora (pentru care nu simt niciun fel de empatie).
Absurdul faptelor nu este un motiv de a descuraja comiterea lor, în condiţiile în care întreaga lor viaţă este fără sens. Cât despre pedepsele cu închisoarea (rapid aplicate, dar socotite prea blânde!), nici acestea nu-s decât o binevenită diversificare a absurdului cotidian.
Nici în închisoare, nici la lumina zilei, oamenii aceştia nu se vor simţi mai bine sau mai liberi; ei sunt deja robi ai unei culturi nihiliste, care nu este exclusiv specifică Marii Britanii şi nu se întâlneşte doar între cei mai săraci.
Huliganii, vandalii, răsculaţii, scandalagii etc sunt faţa hâdă a aceluiaşi nihilism în care îşi dorm viaţa limitată la ‘aici şi acum’ miliarde de pâmânteni, care nu găsesc alt sens al existenţei decât în ‘a se simţi bine’.
Majoritatea reuşesc să se simtă bine în perimetrul convenţiilor sociale, alţii rupând orice bariere. Dar ce înseamnă cu adevărat Binele şi de la Cine ne poate veni foarte puţini mai ştiu.
Nu ştiu nici cei ieşiţi pe străzi, dar nici parlamentarii care s-au înfruptat cu neruşinare din bani publici şi poate nici premierul care şi l-a luat drept consilier pe unul dintre vinovaţii în scandalul interceptărilor telefonice.
Evident, niciun altul decât dumnezeul-ban şi nu au nici pisicile grase din fruntea băncilor, care s-au grăbit să-i anunţe pe cei cu magazinele făcute ţăndări şi scrum că trebuie să îşi plătească în continuare ipotecile.
Juridic, răspunderea pentru cele petrecute va fi pusă pe seama unora sau altora. Dar nici de ar sta zeci de ani la puşcărie, cum poate ar risca în SUA, este probabil ca în peste 90% din cazuri societatea să nu obţină civilizarea lor.
Juridic, răspunderea pentru cele petrecute va fi pusă pe seama unora sau altora. Dar nici de ar sta zeci de ani la puşcărie, cum poate ar risca în SUA, este probabil ca în peste 90% din cazuri societatea să nu obţină civilizarea lor.
Moral, vinovăţia este a întregii societăţi britanice, care de sute de ani nu ştie cum să rezolve problema indezirabililor. De la expulzările către coloniile americane şi Australia până la ‘welfare state’, toate soluţiile au dat greş.
Dresaţi permanent de expunerea la cultura celebrităţii (Celebrity Culture), construită în jurul unor nimeni care se închină zilnic idolului ‘fac ce vreau’, ce pot să înveţe aceşti oameni? Nicidecum a deveni cetăţeni responsabili, ci să decadă în neoameni.
Sociologii vor căuta explicaţii sociale pentru cele întâmplate, ideologii de toate culorile – cauze politice, bogaţii – vor da vina pe săraci, iar cei din urmă – pe bogaţi.
Mulţi se vor întreba stupid, ca ateul Ed Miliband, “de ce atât de mulţi oameni simt că nu au nimic de pierdut şi totul de câştigat din vandalism şi jaf?”, rămânând orbi faţă de adevăratele înţelesuri.
Chiar aşa, bună întrebare: de ce? Oare va mai înţelege cineva că orice motive iscodite de mintea omului de azi (fie vărsate cu năduf, fie descrise ştiinţific) nu pot lămuri nimic, dacă nu se pune degetul pe rana supurândă din UK – abisul spiritual?
În lumea de care aminteşte Alexandr Soljeniţîn, în care oamenii au uitat de Dumnezeu, violenţele fără sens (de fapt, niciun fel de violenţă nu are sens, din perspectivă creştină) vor deveni pretutindeni regula, nu excepţia.
Aşa cum ţara aceasta a deschis calea Revoluţiei Industriale şi, graţie Imperiului britanic, a întregului progres (termen discutabil, desigur!) al omenirii din ultimele 2-3 veacuri, poate că tot aşa, ce s-a petrecut pe străzile din UK este imaginea profetică a omenirii de mâine.
11 comments:
Am discutat si eu cu cineva din uk/Londra, pentru ca vroiam sa stiu de acolo vesti, nu cum se mai amplifica sau denatureaza pe la noi. si a zis ca este destul de ciudat cum de pana la urma negri au fost vinovati sau a trebuit sa .... o fi avand cumva vreun soi de legatura, asa, pe ocolitelea ca probabil britanicilor nu le convine faptul ca anumite etnii vor sa-si faca 3 "state in stat" (adica vezi, nu doar la noi e cu...tinutul secuiesc, mai sunt si alte nationalitati cate vor...3 tinuturi!!!) si "lovind" prin altii sa ajunga cumva la a opri acest lucru?
cat despre prestatiile sociale, intr-adevar pana acum foarte multi au dus-o extrem de bine. primeau locuinte in mijlocul Londrei, de ex., foarte multe beneficii banesti incat efectiv "boiereau". acum legislatia s-a mai schimbat si evident ca nu le convine sa renunte la ditamai casoaiele gratuite din centru si o gramada de bani.
iar mamele tinere, de ex. si acum, primesc automat casa "de la stat" (e suficient sa spuna mama tinerei ca a dat-o afara), iar daca copilul are deja 1 an i se da cu camera separata pt. copil. daca mai are copii apoi poate sa aplice pentru locuinta mai mare. plus ajutoarele financiare.
C.L.
Ca intotdeauna, este posibil si de data aceasta sa nu fi iesit scantei tocmai 'din senin', ci sa fie ceva 'aranjat' cu vreun scop.
Oricand se vor gasi unii care sa sustina o ipoteza sau vreo alta si, probabil, nu doar Romania sufera de 'scenarita':
http://munteanuk.blogspot.com/2008/02/o-teorie-conspiraiei-conspiracy-theory.html
***
Nu exclud o astfel de varianta, doar ca, nefiind acum in UK, nici nu am auzit despre vreun astfel de motiv in spatele revoltelor, nici nu am citit.
N-ar fi prima data in istorie, nici macar in istoria UK, cand mai mici sau mai mari 'razboaie de clasa' sa fie dirijate in interesul claselor care controleaza statul.
In acest sens, vezi comentariul lui Gregor de aici:
http://munteanuk.blogspot.com/2011/08/towards-grievous-failure-of-british.html
***
In privinta ajutoarelor sociale absolut scandaloase cu care sunt rasplatite 'lenea' si alte patimi in UK, iti multumesc de utila completare!
Asa o bataie de joc pt omul care munceste cinstit (platitorul de taxe onest) nu cred ca mai gasesti altundeva in lume...
ma refeream la acest tip de state, ca in ex.din acest link:
http://www.hotnews.ro/stiri-international-9315357-extremistii-islamici-vor-infiintarea-trei-state-independente-marea-britanie-care-functioneze-sub-legea-shariei.htm
desore care exact in acea perioada am vazut tot felul de discutii si comentarii la tv (la acea data eram in uk) si chiar ma gandeam ce va urma.
fara nici un fel de "scenariu", ci pur si simplu nu-mi venea sa cred ca englezii ar putea fi de acord cu asa ceva oricat de politic corecti ar fi.
C.L.
Imi amintesc ca, la un mom dat in aceasta vara, au fost destul de vizibile discutiile despre diferite grupari musulmane care cereau sa se autoguverneze prin sharia (legea islamica) in anumite zone din UK.
Si atragi atentia ca, la foarte scurt timp, a iesit haosul pe care l-am constatat pe strazi...
Interesanta ipoteza, ca razmeritele sa fi fost tolerate, pt a putea servi apoi ca motiv de 'aducere la ordine' a unor astfel de exagerari multiculturaliste, care le-au dat nas islamistilor in a pretinde astfel de 'superdrepturi'.
***
Totusi, parca prea au fost haotice si nihiliste manifestarile din aceste zile fierbinti...
...astfel, incat pana si islamistii ar putea zice ca tocmai din lipsa de sharia (de punere a golanilor la respect) s-a petrecut asa ceva :-)
***
In orice caz, dc premierul Cameron nu se dovedeste un 'Chameleon' vor exista si schimbari importante, ca de pilda:
a) asupra Human Rights Act - un act normativ stupid care obliga UK sa gazduiasca tot soiul de infractori dovediti si pe familiile lor sau care îi face liberi pe diferiti pungasi pe motive tinand de 'drepturile omului':
http://www.dailymail.co.uk/debate/article-2026445/Britains-future-rests-David-Cameron-dismantling-Human-Rights-Act.html
b) schimbari si mai greu de facut, dar inca si mai necesare ar trebui sa apara in privinta legislatiei privind asistenta sociala, care permite asemenea absurditati:
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2026575/Soya-Keaveney-Modelling-underwear-12-pregnant-15.html
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2026409/Saeed-Khaliif-Ingratitude-Somali-refugee-family-given-2m-London-home.html
pai ramane sa asteptam sa vedem ce sau daca urmeaza ceva schimbari
:-)
C.L.
Salut Bogdan,
Citeam comentariul lui Gregor de la articolul anterior si mi s-a parut putin cam exagerata opinia lui.
Deci acum ar fi favorizati est-europenii doar pentru a lovi in britanicii de rand, pentru a le lua painea de la gura si a ii tine sub control mai usor.
Dar oare pentru ce fel de joburi sunt "favorizati" est-europenii ? Mie unuia mi se pare oarecum imposibil sa te folosesti de un astfel de criteriu atunci cand faci angajari si sa reusesti in acelasi timp sa te mentii competitiv. Doar daca nu este vorba de joburi pe care le-ar putea indeplini oricine, fara a avea cine stie ce "skills".
Si sa nu uitam ca cineva care are cetatenie britanica, fie el britanic nativ, negru, pakistanez sau mai stiu eu ce, are din start mult mai multe sanse decat un est-european care cel mai probabil nu de bine si-a parasit tara. Sanse mai mari de a avea o educatie buna, ceea ce ii asigura sanse mari de a-si gasi un job bine platit, in functie de munca pe care o face; orice s-ar spune, oamenii priceputi sunt cautati indiferent de rasa sau tara de provenienta.
Ce vreau sa spun e ca cineva care s-a nascut in UK este mult mai avantajat fata de un imigrant (est-european sau din alte parti ale lumii) si deci a-i acuza pe imigranti pentru problemele economice si/sau sociale ale bastinasilor este gresit, cel putin din punctul meu de vedere.
Deci atunci cand tu ai posibilitatea de a primi o educatie calitativa si apoi ai la dispozitie o piata a muncii mult mai bine dezvoltata decat prin alte parti si totusi te plangi ca nu vor patronii de la MacDonald's sa te angajeze ca sa speli faci curatenie, deoarece au preferat sa angajeze un chinez, deja problema este a ta, nu a chinezului care saracul cine stie prin ce a trecut ca sa ajunga sa lucreze la amaratul de job pe care i-l ofera cei de la MacDonald's.
Am scris comentariul la articolul acesta, si in romana, deoarece imi era putin teama ca Gregor sa nu il interpreteze gresit.
Nu spun ca nu are si el dreptate, dar imi pare totusi ca nu imigrantii ar trebui aratati cu degetul pentru anarhia din ultimele zile din UK ci mai degrava britanicii insisi.
Draga Mihai,
'Obiectiile' exprimate de tine sunt foarte interesante si poate ca ai remarcat cum, la un moment dat, l-am intrebat si eu pe Gregor:
"Will immigrants be the scapegoat, as so often in history?"
Totusi, din cate mi se pare, amicul meu scotian nu 'se ia' de cei veniti de peste alte meleaguri, ci de o perfida folosire a politicilor de imigratie.
Din cate explica el (care a votat cu LibDems si SNP - nu stiu dc te intereseaza), cei de la putere au folosit valurile de imigranti pt a distruge puterea sindicatelor britanice.
Chiar avertizeza ca, peste decenii, bastinasi britanici cu nume romanesti sau poloneze (care deja se vor fi integrat) vor fi scosi de pe piata muncii de asa-numiti 'extracomunitari' (de o mai exista UE pana atunci, ca sa mai fie valabila notiunea :-).
***
Cat despre 'competitivitatea' pietii muncii din UK, parca am tot mai multe indoieli...
E adevarat ca, fata de ce se intampla in Romania sau in 'Estul si mai Salbatic' (Moldova, Belarus, Ucraina, Rusia etc), piata lor este competitiva, flexibila si cu multe oportunitati de calificare.
Pe de alta parte, societatea din UK imi pare tot mai nedreapta cu cei din 'middle class'.
Deasupra lor sunt cei care se imbogatesc cu nerusinare, nu platesc taxe (o fac in paradisuri fiscale), iar sub ei este patura de 6-7 milioane de asistati social.
Pt cei 'de la mijloc' studiile universitare vor fi tot mai scumpe, locurile de munca adecvate studiilor urmate - tot mai putine (mi se pare 'unfair' ca dupa absolvire cineva sa isi caute o cariera la McDonalds, tie nu?), taxele tot mai mari, ipotecile - prohibitive, chiriile - nu mici nici ele...
***
Per ansamblu, desigur ca sunt de acord cu tine ca 'britanicii insisi' sunt principalii vinovati.
Dar as mai 'nuanta' pe ici pe colo.
De pilda, tu spui "atunci cand tu ai posibilitatea de a primi o educatie calitativa si apoi ai la dispozitie o piata a muncii mult mai bine dezvoltata decat prin alte parti" avand acest termen de comparatie.
Tu stii cu e in Ro, poate si in alte tari UE, plus in UK (din experienta directa sau de la frate), dar cei mai multi dintre britanici nu pot face comparatii.
Ei s-au nascut intr-un 'sistem' care inainte 'mergea', iar acum - in mod clar - nu mai merge.
Si este foarte greu omului de rand sa priceapa ce nu mai merge, cum de viata lui devine mai rea, cu mai putine oportunitati decat a unui frate care si-a inceput cariera cu 5-10 ani in urma.
***
Eu as fi fost curios sa vad cum îl 'provoci' pe Gregor si ce ti-ar fi raspuns! :-)
Mai ales ca incheie pe un ton destul de conciliant:
"Hope this doesn't sound racist. I'm all for generous immigration, but think it should be tied to employment and housing."
draga Bogdan,
Nu mi se pare 'unfair' ca dupa absolvirea unei universitati cineva sa-si caute o 'cariera' la MacDonalds, mi se pare de-a dreptul strigator la cer :-).
Iar englezii care sunt pusi in aceasta situatie, nu cumva sunt chiar ei vinovati ? Or fi joburile putine, or fi imigrantii multi, dar poate ca nici ei nu si-au batut capul prea tare, nu ?
Atunci cand ai la dispozitie un sistem universitar bine pus la punct (parca mult mai bine decat cel din Romania), cand imprumuturile pentru studii nu sunt chiar atat de greu de obtinut, nici chiar pentru niste est-europeni (oare sunt favorizati imigrantii si aici ?), mi se pare putin cam jalnic sa te plangi ca vin imigrantii si-ti fura locurile de munca bune. Nu spun ca nu se intampla asa, dar oare nu din cauza ca acei imigranti or fi mai bine pregatiti decat tine, care in loc sa-ti bati capul cu lucruri serioase ai pierdut anii cei mai importanti cu petrecerile ?
Poate ca dau si eu dovada acum de discriminare fata de britanici, dar tot cred ca, in ciuda problemelor semnalate de tine, in ciuda greutatilor care se ingramadesc din ce in ce mai mult pe umerii clasei de mijloc, ei tot sunt mult mai avantajati fata de imigrantii est-europeni, de pilda, si e vina lor daca nu folosesc acest avantaj.
Probabil ca guvernul intr-adevar se foloseste de imigranti pentru a lovi in clasa de mijloc. Dar cred ca cei din clasa de mijloc, daca ar analiza la modul serios situatia si nu s-ar da inapoi de la efort, nu ar trebui sa se teama prea tare de viclenia guvernelor, cel putin in ceea ce priveste politicile de imigrare.
Imi pare sincer rau pentru toate necazurile clasei de mijloc din UK, dar nici imigrantii nu cred ca sunt scutiti de problema taxelor si a chiriilor.
Ar putea bineintales sa inchida granitele. Poate ca asta ar fi mai bine pe termen lung, atat pentru ei cat si pentru cei care se duc acolo din alte tari. Ar fi totusi o pierdere daca ar inchide si portile universitatilor pentru imigranti.
In ciuda acuzelor pe care le-am adus mai sus, sunt convins ca ai dreptate cand spui ca lucrurile sunt nuantate. Poate ca intr-adevar e greu pentru un om caruia i-a fost indusa ideea ca totul i se cuvine si ca viata trebuie sa fie ca o plimbare intr-un parc inflorit sa priceapa ca e posibil ca lucrurile sa nu fie chiar asa, ca se poate si mai rau.
Daca imi voi face curaj, o sa-l 'provoc' pe Gregor. Si eu sunt foarte interesat de ce raspuns ar da.
Bogdan,
Cred ca am fost prea subiectiv in comentariul anterior. Poate ca ceea ce am spus (scris) mai devreme nici nu reprezinta ceea ce gandesc cu adevarat, ci doar un impuls de moment.
Cu siguranta ca nu am eu dreptul de a-i acuza pe britanici. Mai ales ca din ce am observat in timpul scurtei mele vizite dar si din ce am auzit de la altii, britanicul de rand este amabil si intalegator fata de strainii care-i calca pragul (malul) tarii (insulei).
In ceea ce priveste piata muncii din UK, din ce mi-a povestit fratele meu, atunci cand si-a gasit de lucru (programator) nu i s-a parut ca angajatorul ar fi avut in vedere alte criterii decat abilitatile tehnice. Nu a fost deci nici discriminat, dar nici favorizat. Pentru acest lucru este, bineintales, multumitor societatii britanice, mai ales ca i-ar fi fost imposibil sa se intretina in UK pe parcursul studiilor fara un job.
Draga Mihai,
Nu este bine să judecăm nici la nivel individual, pe unul sau pe altul, darămite o naţiune întreagă!
Mă bucur că ţi-ai dat seama tu însuţi de treaba aceasta, la câteva minute după ce ţi-ai vărsat năduful într-un comentariu.
Dar nu ar trebui şters ceea ce asi scris, căci ideile tale exprimă nedumeriri despre britanici pe care poate că şi le pun mulţi alţii...
...şi poate că n-ar fi rău să aibă ei înşişi aceste dubii despre societatea lor! :-)
Noi am avut ocazia, cât de cât măcar, să mai adie asupra noastră idei sănătoase moştenite de la bunici şi să ne naştem pe un tărâm unde subzistă Biserica Una, lăsată de Hristos pe lume.
Totuşi, să nu uităm că mileniul de separare de Ortodoxie a celor care locuiesc azi în UK este mai lung decât cele aproape cinci decenii de comunism.
Să nu acceptăm viziunea lor păcătoasă asupra lumii, dar să încercăm a-i înţelege!
Mulţi dintre ei pur şi simplu nu pot vedea altceva decât acest hedonist, acest animalic 'aici şi acum' :-(
Apoi, să ne uităm şi la noi în ogradă, la ce se petrece într-o mare ţară ortodoxă ca România:
http://munteanuk.blogspot.com/2010/08/mai-sunt-romanii-o-natiune-crestina-are.html
Post a Comment