[EN] In an e-Society, where we all – willingly or not – leave traces online, ‘hiding in the crowd’ is not possible. [RO] Într-o e-Society, unde cu toţii – cu voie sau fără voie – lasă urme online, ‘a te ascunde în mulţime’ nu este posibil.
[EN] However, it seems that hiding will no longer be possible even in the real world… [RO] Totuşi, se pare că ascunderea nu va mai fi posibilă de acum înainte nici în lumea reală…
[EN] Check this site to find the needle in a haystack – a presumably guilty face amidst thousands of innocents! [RO] Verificaţi acest site pentru a găsi acul în carul cu fân – o faţă presupus vinovată între mii de nevinovaţi!
[EN] These images were taken in Vancouver (British Columbia, Canada), just before the shocking riots in June 2011… [RO] Aceste imagini au fost făcute în Vancouver (British Columbia, Canada), chiar înainte de şocanta răzmeriţă din iunie 2011...
[EN] …that would break its reputation as ‘one of the most livable cities in the world’. [RO] …care avea să-i ştirbească reputaţia de ‘unul dintre cele mai locuibile oraşe din lume’.
[EN] It’s a Gigapixel image, a technology based on which spying (by satellites or other means) gets easier. [RO] Este o imagine Gigapixel, o tehnologie pe baza căreia spionajul (prin sateliţi sau alte mijloace) devine mai uşoară.
4 comments:
Se pare ca se apropie vremurile in care nu ne vom mai putea ascunde nicaieri de ochiul "atotvazator" al lui Big Brother.
Spunea un parinte ca tehnologia asta ajunge sa parodieze atotcunoasterea lui Dumnezeu. Big Brother viseaza la ziua in care nu vom mai putea fugi de la fata lui.
Lucrurile parca merg totusi prea departe, ramane de vazut ce va urma...
Interesant e ca aceasta tehnologie este prezentata ca ceva ce are doar laturi benefice, ca o forma de entertainment, pentru a fi acceptata mai usor de catre multimi. Probabil ca daca s-ar vorbi mai mult despre felul in care ne poate ingradi libertatea, multi ar incepe sa-si puna intrebari. Dar asa, mai un Google Earth, mai un site pe care este expusa o imagine gigant in care poti sa-ti cauti prietenii - distractiv, ce mai. Distractiv, dar pana cand ?
Mihai,
Daca 'vremurile' de care vorbesti ca se apropie sunt deja aici? In mediul online chiar ca nu ne putem ascunde.
Si va deveni vital sa ne exprimam online, dupa cum scriam aici:
http://munteanuk.blogspot.com/2010/11/nu-esti-online-asadar-nu-existi-youre.html
***
In afara internetului, in lumea reala (desi 'granitele' dispar) vom fi sub ochii acestui Big Brother, de care - teoretic - nu am avea de ce sa ne temem.
Cine traieste astfel, incat sa se stie sub ochii Creatorului sau in fiecare clipa, nu are nimic de ascuns si n-ar avea de ce sa se teama. Teoretic, o asemenea persoana nu ar face nici ceva ilegal, nici ceva imoral.
***
Problema sa va pune atunci cand 'legea' lui Big Brother si mai ales 'morala' lui pervertita vor intra in contradictie cu cele lasate de Dumnezeu oamenilor.
Se prea poate ca toate masinariile de supraveghere sa fie instrumente care sa vada cine 'jertfeste idolilor' si cine nu o face.
A nu se intelege ca va fi neaparat ceva exact ca pe vremea imparatilor Romei, dar ceva in genul acela s-ar putea sa fie.
Si unde nu te vede Big Brother, te vor vedea - ca pe vremea nazistilor si a comunistilor - vecinii tai 'turantori' care sa te reclame.
***
Interesanta observatia ta despre cum se instaleaza toate aceste noi tehnologii potential periculoase in viata noastra.
Totul vine nu neaparat pe furis, ci camuflat intr-un mod 'jucăuş'.
***
P d o parte, devin 'parte a vietii noastre' toate aceste tehnologii cam la fel cum fac pacatele, care la inceput aduc o aparenta de dulceata, de confort, de 'plus valoare' (ca sa vorbesc in termeni la moda) in viata noastra.
P d alta parte, nu stiu dc putem cumva 'lupta' cu ele. La fel precum poluarea in care traim zi de zi si chimizarea alimnetelor industriale pe care le mancam, nu prea avem ce sa face.
Bogdan,
Intr-adevar nu prea avem ce face, mai ales ca aceste tehnologii chiar sunt cat se poate de utile uneori - nu de putine ori m-am folosit de Google Maps :-).
Poate ca ar trebui redus la minimum contactul cu anumite inovatii, mai ales cele din spatiul virtual al internetului. Poate ca ar trebui sa nu le acordam prea usor prezumtia de nevinovatie si sa le privim cu oarece suspiciune.
Sau poate ca nu...
In niciun caz nu cred ca ar trebui sa 'o rupem' total cu anumite inovatii tehnologice, precum comunitatea Amish...
http://en.wikipedia.org/wiki/Amish
...pt ca tehnologia in sine nu este ceva rau, ci raportarea noastra la ea poate fi nociva, ba chiar adesea ajungem la a idolatriza nascocirile omenesti.
Fara internet, aceasta conversatie a noastra si acest MunteanUK nu ar fi fost posibile, nu-i asa? :-)
***
Important este sa nu credem in toata ideologia alaturata acestor inovatii, cum ca ne-ar aduce numai 'lucuri bune', ci sa fim atenti si la 'efectele secundare'.
Intelept ar fi, zic eu, sa fim de la bun inceput impotriva cedarii unor libertati civice, ale unor drepturi democratice, in schimbul sigurantei si securitatii promise de tehnologie.
De fapt de la Domnul sunt date toate aceste 'valori' (acum rastalmacite si duse intr-o extrema care nu mai inseamna libertate), dar vorbesc acum in termenii laici pe care îi înţelege lumea contemporana.
***
Nu vad faptul de a invoca aceste argumente 'civice' inscrise in tot soiul de 'carte' ca fiind o trecere in plan secund a Creatorului, de la Care vine toata libertatea si demnitatea omului.
Lumea (nedemna) de azi nu isi mai vede demnitatea ca fiind ceva care deriva din Dumnezeu, dar putem sa-i vorbim 'pre limba ei', asa cum si Sf Apostol Pavel a invocat calitatea de cetatean al Imperiului Roman cand a fost cazul.
Post a Comment