Thursday 17 July 2008

[EN] Worth trying in the UK / [RO] Merită încercat în UK (5)

[EN] Tourists waste money on meals, drinks, dubious souvenirs, photo albums that they soon forget about etc, yet a city tour in a bus is one of the few things that, in my view, are worth every penny. [RO] Turiştii irosesc bani pe mâncare, băutură, suveniruri dubioase albume foto de care uită repede etc, dar un tur al oraşului într-un autobuz este unul dintre puţinele lucruri care, în opinia mea, merită fiecare bănuţ.

[EN] Don’t throw away money on travel books for which there is rarely time to read, just travel! [RO] Nu aruncaţi bani pe ghiduri de călătorie pentru care nu este timp de citit, doar călătoriţi!

[EN] An adult ticket (adult, senior student, with 24-hour availability) seems to cost more in southern UK (£ 8.50-10.50 in Oxford, and £ 20-22 in London)...[RO] Biletul pentru un adult (adult, pensionar sau student, cu valabilitate 24 ore) pare să coste mai mult în sudul UK (£ 8.50-10.50 în Oxford, £ 20-22 în Londra)

[EN] ...and less in the rest of the country – £ 8-9 in Edinburgh, £ 7-9 Glasgow, £ 6-8 in Cardiff, £ 6-7 in Manchester, or even £ 5-6 in Liverpool. [RO] ...şi mai puţin în restul ţării – £ 8-9 în Edinburgh, £ 7-9 în Glasgow, £ 6-8 în Cardiff, £ 6-7 în Manchester sau chiar £ 5-6 în Liverpool.

[EN] Prices vary from one service provider from another, but one of the firms present in most UK cities is this one – and, as former customer, I fully recommend their services. [RO] Preţurile variază de la un furnizor de servicii la altul, dar una dintre firmele prezente în cele mai multe oraşe din UK este aceasta – şi ca, fost muşteriu, recomand deplin serviciile lor.

[EN] Other firm seen almost everywhere is this, and, recommendable as well are: this (Edinburgh) and this (London). [RO] Altă firmă văzută aproape peste tot este aceasta şi, recomandabile de asemenea sunt: aceasta (Edinburgh) şi aceasta (Londra).

[EN] And what can you get for the price you pay? [RO] Şi ce poţi primi pentru preţul pe care îl plăteşti?

[EN] Well, first it’s the superbe view, then some interesting facts and little stories, either through earphones (cheap Chinese ones that one can take away) or directly from a guide, who can usually answer to any question, not just a series of prerecorded ones. [RO] Ei bine, mai întâi priveliştea superbă, apoi câteva fapte interesante şi istorioare, fie prin căşti (ieftinisme chinezeşti pe care le poţi lua cu tine) sau direct de la un ghid, care de obicei răspunde la orice întrebare, nu doar o serie cu unele preînregistrate.

[EN] What one should be aware of:
+ how easy it is to lose one’s balance on the upper deck of such a bus;
+ anything deriving from the above caution: eating is certainly not advisable, taking beautiful pictures is dificult during the cruise (then, when the bus is stopped, you always get something in front of the thing you’d shoot!), kissing – maybe it works;
+ of the British rain;
+ that smoking is forbidden (and how great thing I find this to be!!! :-);
+ of the branches of the trees which can take caps away, and, occasionaly, even leave little wounds on one’s head…


[RO] De ce ar trebui să ai grijă:
+ ce uşor este să-ţi pierzi echilibrul la etajul superior al unui asemenea autobuz;
+ tot ce derivă din precauţia de mai sus: mâncatul sigur nu este recomandat, a face poze frumoase este destul difficil din mers (apoi, când autobuzul este oprit, sigur nimereşti ceva în faţa obiectivului pe care l-ai poza!), sărutul – poate merge;
+ la ploaia britanică;
+ că fumatul este interzis (şi ce treabă grozavă mi se pare aceasta!!! :-);
+ la crengile care pot smulge şepci şi, ocazional, chiar să lase mici răni la cap...

[For all the episodes of this series, and all the posts on this blog go to/Pentru toate episoadele din această serie şi toate postările de pe acest blog mergi la: Contents/Cuprins]

5 comments:

Anonymous said...

Din pacate nu am calatorit cu un double decker in nici una din excursiile mele, desi mi-as fi dorit mult.
Am insa amintiri si poze cu aceste superfaine mijloace de transport.
C.L.

MunteanUK said...

@ C.L.

nici eu nu credeam ca poate sa fie atat de practic si interesant sa vizitezi un oras in acest fel, pana ce nu am incercat...

...atat in Glasgow, cat si in Edinburgh.

cu voia Domnului, cand oi mai ajunge in UK, o sa incerc si in alte orase.

Anonymous said...

mi-au ramas si mie multe de facut la o eventuala reintoarcere in uk, scotia in special.
Cu voia Lui, daca va fi sa fie o noua vizita mi-ar place sa vad uk si scotia ...ortodoxa, asa ca intr-un pelerinaj, sa merg cu double decker-ul, sa ajung in cel mai nordic punct (am inteles ca se pot vedea si aurore boreale), sa vad scotia vara, ...
C.L.

MunteanUK said...

@ C.L.

da, cred ca este superb in nordul extrem al Scotiei (John O'Groats si Wick), dar si in insule (Orkney si Sheltland).

toate sunt in mana lui Dumnezeu; poate-poate voi si ajunge...

***

aceste double deckers sunt foarte practice, pt ca, cu un abon pe 24 sau 48 de ore, nu mai platesti alte mijloace de transport si te plimbi cam peste tot ce inseamna 'atractie'.

desigur, exista si oameni atrasi tocmai de ceea ce nu e 'atractie' mediatizata; dar pt asa ceva cel mai bun este... mersul pe jos :-)

Anonymous said...

sunt de acord cu mersul pe jos.
si in uk si in scotia am mers mult pe jos in diferitele localitati vizitate.
de ex. in Londra indiferent cat am vrut sa vedem, am mers pe jos. sunt o multime de admirat, vizitat, etc.
este adevarat ca e mult mai greu daca sunt si copii, pentru ca ei obosesc mai repede.
sunt o multime de harti foarte amanuntite si nu te poti rataci. plus ca si politaii sunt foarte amabili de cate ori le ceri o lamurire.
bine este si sa mergi "pe cont propriu", cu masina, si sa-ti faci programul pe care il doresti, cu opririle pe care le vrei, etc. peste tot (ma refer in toate localitatile) sunt puncte de informare sau macar oameni amabili.
poti sa-ti faci si de acasa un itinerariu orientativ. spun orientativ pentru ca la fata locului sigur va fi ceva de schimbat, adaugat.
oricum, indiferent ce varianta de calatorie alege cineva.....uk si scotia trebuie vizitate...
:-)
C.L.