Wednesday 23 July 2008

Chestii d-astea, numai la britanici (15) [Things like these, only at the Brits]

Multe chestii care să-ţi pară neobişnuite găseşti în UK, fie de-a dreptul şocante (vezi aici sau aici), demne de toată lauda (aici, aici sau aici), enervante (aici) sau doar ciudăţele (aici). De data asta, iată încă una dintre cele din urmă şi doar întâmplător (sau poate nu există întâmplare?!) dovada fotografiată provine din Glasgow. Oricum, plin de ciudăţenii oraşul acesta şi neapărat unul de (re)vizitat în opinia mea!

Nu ştiu care ar fi amploarea acestui fenomen (nu măsurabilă ochiometric – căci recunosc mereu că experienţele mele împărtăşite aici s-ar putea să nu aibă relevanţă statistică!), dar am observat că în multe locuri, din East Sussex până în Scoţia, ialele sunt montate invers de cum le punem pe Continent. Adică vâri cheia cu dinţişorii în sus, nu în jos, cum trebuie să faci cel mai adesea în restul Europei.

N-am de unde să ştiu nici ce semnificaţie poate avea acest nou fapt divers semnalat de mine. Mie doar mi s-a părut o altă ciudăţenie demnă de menţionat – de comentat şi găsit posibile explicaţii, poate vor binevoi cititorii mei (parcă tot mai puţini în aceste zile de vară :-(

[Pentru toate episoadele din această serie şi toate postările de pe acest blog mergi la/For all the episodes of this series, and all the posts on this blog go to: Contents/Cuprins]

9 comments:

heraasku said...

depinde de cum se inchide usa. daca limba yalei se duce in stanga dintii sunt sus iar daca se duce in dreapta dintii sunt jos. sau invers.

eu said...

cam asa e... depinde de yala:) la mine la birou (buc) tot cu zimtii in sus se pune cheia. la fel si la intrarea in casa. deci e mai rar, poate, dar nu asa bizar, after all;)

Anonymous said...

Pai daca si masinile circula la ei pe dos, e si normal sa aiba ialele asa! Astia ar fi in stare sa puna robinetul de apa calda in stanga si pe cel de apa rece in dreapta. Atunci sa vezi cum te frigi! :)

MunteanUK said...

ei, ca sa vezi cum sta treaba in blogosfera asta :))) arunc si eu o prostioara online si iata cum ma trezesc alaturi de doi cititori pe care-i salut cu drag facand un soi de teoria chibritului (pardon, a yalei :)...

da, chiar dc cheia intra cu zimtisorii in sus, evident ca miscarea circulara (pentru incuiat sau descuiat) se duce tot in jos, spre stanga sau spre dreapta. insa si aici o mica ciudatenie, pe care ar fi trebuit sa o precizez: de multe ori in UK, cheia trebuia sucita exact in directia inversa de cum o rotim noi (de regula, caci exceptii sunt si in Romania)... adica inspre tocul usii (catre dreapta) pentru inchidere.

oricum, sa inteleg ca mica mea observatie nu are de-a face cu ceva 'typically British' sau are?!

multumind comentatorilor mei, le spun ca-i astept cu interes si la alte postari mai consistente, unde chiar ar fi lucruri de comentat, si le doresc o vara frumoasa!

MunteanUK said...

nici nu termin sa-mi postez parerea, ca cei doi comentatori se fac trei :))) ce sa mai zic, e clar ca tre' sa ma reprofilez pe trivialitati, dc vreau cititori! noroc ca nr de accesari nu-s un scop in sine pt mine...

@ipo: dupa cum am mai scris in serialul asta, te frigi oricum, ca doar te astepti la apa calda (sau a carei temepratura creste trepat dupa ce deschizi robinetul), nu la apa fiarta de la bun inceput!!!

Anonymous said...

Asadar prostioarele se vand! :)
PS captchta-ul pentru commentul asta este tmrcey. Sa insemne oare "te miri ce" in limbaj din asta de internet?

MunteanUK said...

da, draga ipo, stiu prea bine 'ce se vinde', ca doar iau salariu scriind la o 'foaie volanta'...

...treaba de care incep sa ma satur... nu insa si de blogging, caci reducand totul la opt postari pe luna ramane (inca) o indeletnicire placuta.

nu prea le am eu cu lbj prescurtat de sms/net (deh, defectul de a fi un 'literat' :), dar probabil ca 'tmrcey' = 'te miri ce' :)))

singurul - prea mic, de altfel - regret, este ca, cu toata 'teoria yalei', inca nu m-a lamurit nimeni dc ce am vazut eu in UK chiar este un fenomen (o ciudatenie larg raspandita) sau doar asa s-a nimerit sa constat eu...

mai ales ca, evident, majoritatea incuietorilor erau cum le-am numi noi pe aici 'normale' - in mod clar nu e o tampenie ca aceea cu robinetele de la chiuvete, caz in care se poate decreta ca 'anormalul' este normal in UK si rar gasesti o chiuveta 'europeneasca' (in hoteluri de 4 stele, cateva toalete publice sau la sediul ICR din Londra).

Anonymous said...

Te mai asteptam cu nimicuri de astea din UK. Bits and pieces of their lives, sa zic asa. Asta face farmecul si realitatea, amanuntele minore! De aia imi si plac! :)

MunteanUK said...

@ ipo:

cat o da Dumnezeu, o sa ma mai tin de 'blogging about the UK', caci, desi chiar am lucruri mai importante de facut, mi se pare ca inca nici n-am ajuns la jumatate cu sutele de povestioare pe care le-as mai posta.

cat despre regretul meu ca 'nimicurile astea din UK' fac 'farmecul si realitatea' si ca prea putina lume este interesata de lucrurile care conteaza cu adevarat in viata asta si espre care ma straduiesc sa scriu... ei bine, acest regret o sa-l pastrez pt mine insumi, fara sa fac tin eu predici cuiva. mai ales ca nicio clipa nu a fost asta intentia mea, ci doar sa spun cele in care cred - faca ce-or vrea cititorii cu ideile mele!

eu am sa scriu in continuare de toate, si nimicuri, si chestii supergrave, si trivialitati, si probleme metafizice - sa dea Domnul un folos oricui intra pe acest blog!

caci poate nu stiu/nu mi-am definit 'cum anume', dar sunt convins ca si mie insumi imi foloseste sa le scriu toate. altfel n-ar avea niciun rost sa ma tin de blogging, nu?