Tuesday 12 June 2012

Leacuri pentru mahmureala de după alegeri [Cures for the post elections hangover]

Gata alte alegeri locale în România! Câştigători întâmplători (mulţi dintre ei cam nepotriviţi, dar candidând la scrutinul potrivit) şi pierzători care şi-o merită cu vârf şi îndesat.

Şi unora, şi celorlalţi, dar mai ales alegătorilor le recomand câteva ziceri ale lui Napoleon Bonaparte, cel cu statut de erou’ doar pentru că alţii de teapa lui au scris istoria.

Şi au urmat definiţia idolului lor, care zicea că istoria este o versiune a evenimentelor din trecut asupra căreia oamenii au decis să cadă de acord”.

Nu că ar fi fost o neprihănită, căci se scăldase deja în sângele a zeci de mii de victime, dar corsicanul Bonaparte a fost cel care a siluit (democratica?!) Republică franceză.

Şi avea să o transforme în Imperiu, să treacă Europa prin foc şi sabie, să împrăştie cu tunul idealuri democratice, tot aşa cum alţii le propagă azi cu... bombe inteligente.

Să luăm aminte la ideile cinice ale acestui Bonaparte şi să nu ne mirăm că, imediat ce s-au cocoţat în fruntea unor instituţii aşa-zis democratice, şi alţii gândesc şi fac asemenea lui:

Oamenii sunt mai uşor guvernaţi prin viciile decât prin virtuţile lor.

În politică, niciodată să nu dai înapoi, să nu retractezi, să nu admiţi o greşeală.

Dacă vrei să ai succes în lume, promite totul, dar nu îndeplini nimic.

Cea mai sigură cale de a rămâne sărac este să fii un om cinstit.

Un lider este un comerciant de speranţă.

Sunt uneori o vulpe şi alteori un leu. Secretul guvernării constă în a şti când să fii una sau alta”.

[Pentru toate postările de pe acest blog mergi la/For all the posts on this blog go to: Contents/Cuprins]

6 comments:

eugen plesa said...

“Dacă vrei să ai succes în lume, promite totul, dar nu îndeplini nimic.”
- după asta se ghidează aleșii României.

MunteanUK said...

Oare exclusiv "aleşii României" sunt cei care urmează această 'lege' nescrisă?!

Mihai said...

Ar mai fi o lege nescrisa, sora a celei despre care vorbiti: "Daca vrei sa nu ajungi nicaieri, increde-te in promisiunile altora si tu nu fa nimic."

MunteanUK said...

@ Mihai

Adică să nu te încrezi în promisunile altora, aşteptând ca alţii să îţi rezolve problemele, ci să faci tu însuţi ceva, care să nu depindă de bunul plac al liderilor politici?

Că doar nu ai în vedere - prin 'a face ceva' (opusul lui 'nu fă nimic') - vreo revoluţie, nu-i aşa? :-)

Mihai said...

@Bogdan

Nu aveam in vedere vreo revolutie :-). Cu siguranta nu una politica, poate doar o "revolutie" interioara.

Am fost amuzat de afisele electorale din Bucuresti. Mai ales cele ale lui Vanghelie. Atat imaginea (Photoshop) cat si lozincile il prezentau ca pe un lider providential, adus de vreun OZN ca sa aiba grija de pamanteni. Oare cine se lasa impresionat de astfel de mesaje ?

Nu ca as vrea sa judec pe altii, dar mi se pare o dovada de slabiciune sa astepti ca Vanghelie (sau oricare alt lider politic, economic, social) sa iti rezolve problemele, sa aiba grija de familia ta, de treizeci si noua de mii de batrani si nu stiu cate zeci de mii de copii, sa-ti intinda prieteneste mana cand esti in necaz, etc.

Si cam toate afisele electorale mergeau in directia asta, dar Vanghelie parca-i intrecea pe toti.

Si am auzit ca a iesit primar iarasi.

MunteanUK said...

Dragă Mihai,

Faptul că treci de la tema generală a articolului (butadele despre democraţie ale lui Napoleon Bonaparte) la 'cazul Vanghelie' nu este atât de 'offtopic' precum se arată la prima vedere.

Indiferent de glumele privitoare la cultura şi studiile lui Vanghelie, el este un 'isteţ' care aplică, fără să le fi citit vreodată, principii precum cele expuse de Bonaparte.

Trucurile de campanie sunt adecvate circumscripţiei sale (Sectorul 5), care include două cartiere rău famate:

http://ro.wikipedia.org/wiki/Cartierul_Ferentari

http://ro.wikipedia.org/wiki/Rahova_(cartier)

Trista reputaţie nu este de ieri-alaltăieri, ci de foarte multă vreme, căci zona Rahova era odinioară cunoscută drept Podul Calicilor:

http://iola-povestidinbucurestiuldealtadata.blogspot.ro/2011/05/vedere-in-timp-de-pe-podul-calicilor.html

Desigur că este "o slăbiciune" (ai ales un termen politic corect :-) să îţi pui nădejdea rezolvării unor probleme de natura celor enumerate într-un lider politic.

Nu vreau nicidecum să te contrazic, ci am pus linkurile de mai sus, ca să înţelegi mai bine contextul în care s-a dezvoltat acest 'fenomen Vanghelie'.