Friday 1 October 2010

Aruncă în aer nişte oameni, salvează planeta! [Blow up some people, save the planet!]

Am fost fericit să fiu aruncat în aer pentru a salva lumea!”, spune un actor-copil dintre cei ale căror măruntaie zboară pe feţele colegilor într-un film de propagandă, în care oamenii răi (prin indiferenţa lor faţă de sperietoarea încălzirii globale) trebuie să moară.

Încă şi mai indiferenţi la ‘explozia’ celor din jur sunt oamenii buni, cei preocupaţi de viitorul planetei, pe care o salvează ba cu un pedalat la bicicletă, ba cu un bec ecologic, ba cu o vacanţă în care merg cu trenul, nu cu avionul.


Aruncarea în aer este soarta rezervată scepticilor, a celor care nu vor să înghită gogoaşa otrăvită servită drept adevăr suprem al zilelor noastre – anume că, fie şi expirând dioxid de carbon, până la urmă facem rău planetei.


Negaţioniştii, habotnicii, iresponsabilii, stupizii etc sunt cei acuzaţi că refuză să vadă evidenţa proclamată de propagandiştii încălzirii globale. Şi bine ar fi ca indiferenţii să dispară, să sară în aer la o simplă apăsare de buton, sugerează pelicula 10:10.


Până la urmă, ce contează câţiva morţi virtuali (deocamdată!!!), susţine creatoarea filmului (citeşte aici, aici şi aici despre ea), câtă vreme 300,000 de oameni reali mor în fiecare an din cauza schimbărilor climatice”.


Cu aceeaşi siguranţă cu care se proclamă că omul şi cimpanzeul au un strămoş comun” sau că nenăscutul-OM este doar un mănunchi de celule”, se decretează şi neîntemeiata (altfel decât ideologic) dogmă a sutelor de mii de morţi provocaţi de prea mult dioxid de carbon.


Pentru că existăm şi respirăm, suntem vinovaţi. Şi ne mântuim numai dacă aderăm la religia încălzirii globale, recunoscându-ne nu păcatele, ci amprenta carbonică. Şi nu este suficient să ne spovedim de această vină, fără să o remediem!


Trebuie să ne îmbunătăţim karma, să înlocuim această amprentă cu fapte nu vrednice de pocăinţă”, ci cu emisii de dioxid de carbon cât mai mici. Nu toţi putem fi stahanovişti, dar fiecare, după puteri, trebuie să jertfească ceva!


Cei mai desăvârşiţi dintre noi avortează un copil (vezi şi aici sau aici) sau se sterilizează pentru a salva planeta, dar nouă celorlalţi nu ni se cere (deocamdată!!!) mai mult decât să nu fim indiferenţi faţă de nemaipomenita ameninţare la care este supusă planeta.


Mai avem doar patru ani pentru a stabiliza emisiile globale şi nu suntem aproape de obiectiv. Toate vieţile noastre sunt ameninţate”, avertizează ayatollahciţa pentru care un singur film pe tema acestui pericol nu a fost de ajuns.


Să facem ceva, neapărat să facem ceva, ni se tot spune… Oare noi nu ştim că luna aceasta, pe 10.10.2010, 91,000 de locuitori din UK, 3,500 de companii, 4,000 de consilii locale, şcoli şi alte organizaţii vor trage un semnal de alarmă?!


Şi nu vor fi singuri. În această Zi Globală de Făcut (Global Day of Doing) ceva în privinţa amprentei carbonice se vor mobiliza oameni din 180 de ţări, de la luptători de sumo la copii de grădiniţă. Toţi oameni buni – preocupaţi, responsabili.


Iresponsabilii care, chipurile, mint pe bloguri că dioxidul de carbon este inofensiv, nu pot fi aruncaţi în aer (deocamdată!!!), dar nici nu ştiu ce li se pregăteşte. Poate că emisiile nu vor putea fi controlate niciodată , dar net-ul va putea fi controlat.


Ceilalţi oameni răi (care nu văd pericolul evident), mai sunt atraşi o vreme cu zăhărelul. Biciul ar fi (deocamdată!!!) incorect politic şi contraproductiv, astfel încât şi oamenii buni ar intra la idei văzând vreo prigoană a scepticilor.


Însă, pe termen mai mult sau mai puţin lung – nimic nu mai este prea lung în aceste vremuri care ard ca un fitil! – ce-ar fi dacă toată lumea ar fi obligată să jertfească idolului încălzirii globale, aşa cum romanii aduceau jertfe statuii împăratului?


[Pentru toate postările de pe acest blog mergi la/For all the posts on this blog go to: Contents/Cuprins]

11 comments:

costin said...

Dementa ecologista incepe sa dea roade, si combinat cu anarhismul de tip noble savage duce la aberatii ca cele de care vorbesti. dar aceasta isterie nu are zile multe. vin altii din urma, care vor incheia dementa, cu o alta si mai mare

MunteanUK said...

@ costin

despre cele ce "vin din urma" am scris chiar in postarea de fata - sunt trei linkuri in acest sens in al 9-lea paragraf.

si trimiterea oferita de tine este foarte utila, desi se suprapune in parte cu unul dintre articolele la care fac trimitere.

cel putin in ceea ce ma priveste, eu nu pot accesa linkul plasat de tine in comentariu, dar l-am recuperat din Inbox, asadar il reproduc aici:

http://patrupedbun.net/uk-avort-si-sterilizare-pentru-salvarea-planetei/

Mihai said...

Sunt de-a dreptul uimit, este legal acest film ? Daca da, atunci cum e posibil ?

Nu stiu prea multe despre aceasta campanie ce-si propune reducerea emisiilor de carbon cu 10%, dar filmul prezentat spune cam totul despre ideologia din spatele ei.

Si ce fel de oameni sunt cei care ar accepta sa "lupte" sub un astfel de stindard ?

Oricata buna credinta ar avea, oricate motive umanitare ar fi invocate, acest film cam spulbera toata iluzia, da valul la o parte si arata (cat se poate de clar, as zice) ce este de fapt ideologia incalzirii globale.

MunteanUK said...

@ Mihai

sunt retorice intrebarile tale, nu-i asa? altfel, nu am ce rasp sa iti dau decat unul afirmativ: da, dupa cum se vede a fost posibil filmul, este perfect legal, ba inca si folosit drept 'stindard' in aceasta campanie isterica.

din moment ce avortul este legal (ba chiar 'recomandabil' pt a salva planeta), din moment ce sinuciderea asistata, drogurile usoare, prostitutia si alte blestematii sunt in curs de legalizare, cum sa fie vreo restrictie asupra acestui filmulet?

cat despre 'felul de oameni' care creeaza asa ceva sunt aceeiasi care promoveaza avorturile, inversionismul, promoveaza ideologii nihiliste, ataca permanent valorile crestine...

***

aceasta creatie denota, p d o parte, falimentul gandirii umaniste din jumatea vestica (si chipurile 'civilizata' a lumii), anume ca scopul scuza mijloacele.

cu cat scopul este mai nobil si mai urgent de atins - pretind ei; dar nu este altceva decat o minciuna uriasa! - cu atat orice mesaj socant, care sa trezeasca oamenii din indiferenta, sa-i mobilizeze, le pare legitim.

p d alta pare, o straveche zicala romaneasca "pasarea pre limba ei piere" li se potriveste de minune, caci mijloacele folosite in campania lor îi 'demasca' si ne arata cu cine avem de-a face.

dpvd meu, nu stiu care poate fi 'succesul' unui astfel de filmulet in afara de o si mai acuta radicalizare a taberelor.

fanaticii spalati la creier care cred ca "planeta este in pericol" si ca de reducerea amprentei lor carbonice depinde salvarea ei isi vor spori ura impotriva celor care nu vor sa accepte aceasta falsa 'evidenta'.

de cealalta parte, tot mai multor oameni care mai judeca sanatos li se va releva ce tip de 'militanti' sunt cei care agita sperietoarea incalzirii globale.

***

nu stiu insa ce efect ar putea avea asupra taberei 'indecisilor': cei care nu au o parere, nici nu s-au sinchisit pana acum sa isi formeze vreuna. tu care crezi ca ar putea fi impactul?

vor mai fi unii care sa cada ca mustele in plasa de paianjen a minciunilor (imbratisate drept adevaruri oficiale) privind incalzirea globala?

oare vor fi mai multi din ceilalti, care sa isi dea seama de pacaleala, tocmai gratie acestui film care - in opinia mea - nu îi 'demasca' pe cei care nu cred in incalzirea globala, ci dimpotriva, pe fanaticii sai adepti?

apoi, stai sa vedem cum va fi iarna, dupa o vara fierbinte si dupa atatea tone de cenusa vulcanica urcate in atmosfera din aprilie incoace!

desigur, spalatii la creier vor zice ca si gerul este tot un efect al incalzirii globale, dar poate ca starea vremii (care este in mainile Domnului, ca intreaga Creatie) le va mai da o lovitura.

de multe nebunii omenesti s-a ales praful doar pt ca starea vremii a fost potrivnica...

de pilda, si visele de marire ale lui Napoleon Bonaparte, si cele ale lui Adolf Hitler au inceput sa se naruie dupa intalnirea cu cel mai de temut comandant rus, "Generalul Iarna" :-)

***

nu stiu ce ce - fiind un 'feeling' nu am cum sa-l explic rational - dar ma tem ca dupa o vara de iad in Rusia (cu efecte intinse si in restul lumii) va veni o iarna aspra...

ce stupizi am fi sa credem ca frigul si caldura extreme au legatura cu 'amprenta carbonica' a fiecaruia, nu cu pacatele noastre!

dar, pt majoritatea lumii civilizate, care a uitat cocneptul de 'pacat', a da vina pt relele din lume pe dioxidul de carbon este cel mai facil si mai convenabil!

Anonymous said...

am reusit, in sfarsit, sa vad si eu si filmuletul si trimiterile, in special cele de la p.9.
daca spun cutremurator, socant este prea putin...pana unde s-a putut ajunge....incredibil...
da, se demasca, dar din nefericire inca mai sunt fanatici care cred si care sunt de acord....
insa nadejdea este la Dumnezeu!
Doamne ajuta!
C.L.

Mihai said...

Bogdan,

parerea mea este ca pana si cei care cred cu tarie in toata povestea incalzirii globale ar trebui sa-si puna intrebari serioase dupa vizionarea acestui film.

Am desprins trei idei principale dupa vizionarea materialului, idei de altfel evidente. Le voi expune in continuare.

1. Sistemul controleaza, rasplateste si pedepseste toate categoriile de oameni: de la copii pana la oameni de rand (ce par a fi acei "corporate people"; probabil ca intr-un viitor apropiat se va ajunge la situatia in care corporatiile vor controla toate locurile de munca) si vedete (fotbalisti in clipul cu pricina, dar putem extinde si alte tipuri de super-staruri).

2. Sistemul isi doreste sa mentina iluzia libertatii de constiinta si actiune: NO PRESSURE. Acest dicton este rostit cu zambetul pe buze, desi cei care il rostesc stiu ca reprezinta doar o iluzie.

3. Sistemul are drept de viata si de moarte asupra tuturor indivizilor (omul este deja redus la stadiul de individ, el nu mai este persoana).
Supravietuirea depinde exclusiv de modul in care individul se raporteaza la ideile ce i se vara pe gat.
Un aspect foarte important e ca individului i se cere sa primeasca si sa infatuiasca cu ravna poruncile Sistemului, a se nota ca cei care sunt aruncati in aer nici macar nu s-au impotrivit ci doar s-au aratat a fi indiferenti la aceste porunci.

Iar acum ma intreb oare ce fel de om, oricat de mult i s-ar parea ca isi iubeste planeta (dar nu si semenii) ar vrea sa traiasca intr-o astfel de societate ?

MunteanUK said...

@ Mihai (partea 1)

foarte interesante observatiile tale! corecte si pertinente, asa incat n-as mai avea de adaugat decat "cine are urechi de auzit, sa auda!"

o singura observatie as avea. in ciuda justetii celor notate de tine, o excesiva repetare a sintagmei "Sistemul..." vrea una sau alta imi aduce in minte o viziune excesiv de pesimista asupra mersului lumii, pe care o tot regasesc pe anumite bloguri.

inevitabil, la un moment dat - doar Dumnezeu stie cand, ca de tot soiul de profeti online nu mai vreau sa aud! - se va ajunge la un astfel de 'Sistem', dar pana atunci nu cred ca sunt de folos separari intre 'ei' ('Sistemul') si 'noi' (cei care nu acceptam aberatiile acestui 'Sistem').

ne place sau nu, vrem sau nu, noi si acum facem parte din 'Sistem' si, crestini fiind, suntem chemati la a ne rupe de pacat si de cele 'lumesti' ale lumii in care a randuit Dumnezeu sa traim; dar nu de lume propriu-zis.

de bine, de rau, cu atenta dirijare a celor pe care îi numim 'Sistemul' sau in ciuda eforturilor lor de a obtura adevarul, acesta iese la iveala. pe ici, pe colo, oameni se trezesc, actioneaza.

nu stim cu ce folos, cu ce efecte, dar daca nu 'vuia' toata presa din lume despre minciunile privind incalzirea globala (dupa ce, aceeasi presa colportase mesajele alarmiste, date ca sigure, din surse oficiale), poate ca nu se ajungea la 'impotmolirea' de la Summitul de la Copenhaga si din tot anul 2010.

acum trec la astfel de filmulete extreme, dar de ce sa vedem aceasta neaparat ca pe un semn ca sunt 'pe cai mari'? poate ca sunt doar 'disperati'...

uite un ultim articol despre degringolada din tabara acestor fanatici:

http://www.dailymail.co.uk/news/article-1317160/In-the-planet-Patchy-Acclaimed-science-writer-Fred-Pearce-calls-head-bungling-climate-change-boss.html

***

este imperfecta si - pana la un punct - o mare pacaleala democratia, dar in loc sa punem toate relele in seama ei (inclusiv pacatele proprii) de ce nu ne-am folosi de mijloacele ei pt cele cu adevarat ziditoare?

sa comunicam, sa impartasim idei, sa publicam si distribuim carti, sa ne intalnim (online sau in viata reala) - inca mai putem face multe.

chiar si in postarea mea am scris de trei ori "deocamdata!!!", ca un avertisment ca nu se stie cat se mai pot folosi cele ale lumii de aici. dar pana sunt, eu zic sa le folosim!

***

nu stim cum sa-mi exprim mai bine idea, dar nu ma regasesc nici in fanatica tabara 'anti-sistem', nici in cea care mai spera la mari reforme din temelii si 'renasteri' spectaculoase ale natiunilor ortodoxe.

eu cred ca, acolo unde suntem fiecare, inca se mai pot face foarte multe. in primul rand, pt ca lucrand fiecare la dezpatimirea proprie, face lumea intreaga mai buna!

apoi, si in societate, si in relatiile cu cei din jur, daca tot mai multi din noi ar actiona crestineste, lucrurile ar evolua altfel.

foarte sigur este ca va fi si un sfarsit al lumii, ca va fi si o 'pecetluire' si alte rele, ca doar Hristos si "ucenicul Sau iubit" ne-au avertizat.

dar noi sa nu ne temem si sa incercam sa ne intarim credinta!

MunteanUK said...

@ Mihai (partea 2)

nu stiu in ce masura mai putem schimba lumea, chipurile, sa 'impiedicam' noi cele ce se cuvin sa se abata asupra noastra.

dar particica asupra careia putem lucra este a reduce, pe ici, pe colo (unde va binevoi Duhul Sfant, nu meritele noastre!) numarul celor spalati la creier, care sa accepte a trai intr-o astfel de societate precum cea descrisa in comentariul tau.

te intrebi...

"oare ce fel de om, oricat de mult i s-ar parea ca isi iubeste planeta (dar nu si semenii) ar vrea sa traiasca intr-o astfel de societate?"

...si eu iti raspund ca, din pacate, sunt tot mai multi astfel de oameni.

si culmea este ca nu sunt neaparat de gasit in societati pagane (in China de pilda este un mare interes pt Crestinism, deopotriva cel ortodox si pt gruparile eterodoxe care baga multi bani in propaganda), ci mai ales in tari 'civilizate', candva crestine.

***

or, ceea ce mai putem face noi, pe ici, pe colo, este sa le deschidem ochii unora sau altora. sa spunem adevarul, atat cat putem, cat ne pricepem.

nu stiu in ce masura imi reuseste mie unuia si sunt convins ca, privit din afara, pot fi judecat in fel si chip ca nu fac destul. ba chiar eu insumi ma acuz de asa ceva. dar adevarul unei situatii este mereu foarte 'nuantat'.

eu vreau sa incerc - poate in prea mica masura si prin blogul de fata - sa deschid ochii unora. nu ma citez pe mine insumi, nu ma predic pe mine si neajunsurile mele, ci dau linkuri... zeci, sute de linkuri poate ca s+au adunat.

"cine are urechi de auzit...", pe cine îl va lumina Dumnezeu sa piceapa - nu pot sa stiu...

nu stiu incotro va merge democratia si, data fiind nasterea ei (grozaviile Revolutiei franceze), nu cred ca va putea merge decat din rau in mai rau.

dar de ce sa capitulam inainte de vreme in fata 'Sistemului'?!

de ce sa renuntam la drepturi cetatenesti pt ca "tot asa nu se rezolva nimic" (zicem adesea), de ce sa ne dam batuti, sa fim apatici si plini de dezgust.

oare nu asta vrea 'Sistemul'? de ce i-am face pe plac?

Sf Petru si Sf Pavel au predicat in capitala Imperiului Roman, chiar in fata 'Fiarelor' de atunci (imparatii Romei), pe cand, astazi, crestinismul se retrage din viata publica sub asaltul politic corectilor...

in numele nostru, al tuturor crestinilor, mai vorbeste un cap al ereticilor (Papa), care stim bine ca mai mult se predica pe sine insusi si pe institutia umana ce o conduce, care nu mai este de mult Biserica?

***

nu stiu ce anume, nici cum anume, dar cred ca inca se mai poate face 'ceva'. daca s-ar vedea radiind dinspre ortodocsii de rand dragostea lui Hristos, asa cum straluceste ea in toti Sfintii Bisericii noastre, poate ca lumea s-ar schimba in bine!

din pacate, Ortodoxia nu este vazuta decat ca o oarecare 'turma' retrograda, din ansamblul de turme care isi spun 'crestine', unele mai traditionaliste, altele mai 'progresiste'...

si nu trebuie sa iesim in evidenta prin 'operatiuni de PR' ca Vaticanul, nici prin purcoiaie de bani aruncate in propaganda ca sectele neoprotestante, ci s-ar cuveni sa iesim prin ceea ce ne diferentiaza, prin "iubirea de vrajmasi" - ca tot a fost Evanghelia aceasta in duminica de fata.

dar, cand vad eterodocsii doar 'vrajmasie' intre noi, ce sa mai priceapa?

nu putem opri 'inevitabilul', dar cred ca inca mai putem fi "pescari de oameni" (dintre eterodocsi si fratii nostri 'nepracticanti').

si nu o sa-i pescuim decat implicandu-ne, demn si bine cantarit, in viata societatii, nu prin izolari in sectarisme 'anti-sistem'.

fie ca Preasfanta Treime sa ne daruiasca fiecaruia gandurile bune de a face cele de folos, acolo unde suntem fiecare!

***

indiferent de cele scrise mai sus, legate de cum ne raportam noi la acest 'Sistem', repet ideea ca cele 3 idei ale tale imi par foarte intemeiate.

nu pot decat sa-ti multumesc ca le-ai exprimat, poposind inca o data pe blogul meu!

Mihai said...

Bogdan,

poate comentariul meu anterior are o nota pesimista, poate ca am insistat prea mult asupra Sistemului. Totusi, nu sunt nici "anti-sistem", nici nu cred ca lucrurile sunt cu desavarsire pierdute si ca ar trebui sa fugim cu totii in munti.
Doar ca nu am putut sa nu fac o legatura (si inca una puternica) intre tipul de societate propusa de realizatorii filmului si dictatura lui Big Brother.

***

Iata ca, asa cum subliniezi si tu, duminica aceasta ne da o solutie, care desi pare nebuneasca, este singura solutie cu adevarat lucratoare: iubirea de vrajmasi.

Ai dreptate, ar trebui sa cautam in primul rand sa ne sfintim pe noi insine, sau macar sa luam aminte la sfintii vremurilor noastre.

De exemplu Sfantul Siluan, cel care, dupa cum sublinia si parintele Rafail Noica, a primit de la Hristos cuvant pentru vremurile de acum: "Tine-ti mintea in iad si nu deznadajdui".
Cu siguranta nu e intamplator ca sfantul revenea mereu in scrierile sale asupra iubirii de vrajmasi, ca semn al prezentei Duhului Sfant.

***

Nici eu nu sunt un mare fan al sistemului democratic, dar poate ca instaurarea acestuia a avut loc tocmai datorita falimentului monarhiei, in primul rand in Apus iar mai apoi si in restul Europei.

Pana si in Rusia, departarea nobilimii de Ortodoxie incepuse cu mult timp inainte de venirea bolsevicilor la putere.

Cu siguranta ca marile schimbari nu se produc peste noapte, iar decaderea Europei are radacini adanci, pana in Renastere.

Iar ce s-a stricat in sute de ani, cu siguranta ca nici nu se va reface peste noapte, astfel ca nici eu nu cred intr-o mare renastere politica sau economica a tarilor ortodoxe (mai mult cu numele decat cu fapta, din pacate)

***

Este, desigur, o placere sa poposesc pe blogul tau :)

Anonymous said...

Bogdan & Mihai
mi-a placut mult dialogul vostru,si cred cu adevarat ca se mai poate face ceva si ca depinde de noi, asa cum ai spus si tu Bogdan:"nu stiu ce anume, nici cum anume, dar cred ca inca se mai poate face 'ceva'. daca s-ar vedea radiind dinspre ortodocsii de rand dragostea lui Hristos, asa cum straluceste ea in toti Sfintii Bisericii noastre, poate ca lumea s-ar schimba in bine! "
cum spuneam, acest dialog e foarte explicit, astfel incat daca ar putea sa apara in multe alte locuri (pentru ca nu atat de multi oameni stiu de acest blog) cred ca ar "trage putin de maneca" pe multi, "caldicei", "calzi" sau "reci"...macar cat se intrebe fiecare, macar o data "eu radiez dragostea lui Hristos?"...
"apoi, si in societate, si in relatiile cu cei din jur, daca tot mai multi din noi ar actiona crestineste, lucrurile ar evolua altfel." asa este!de noi depinde sa ...fim ortodocsi...
va multumesc!
C.L.

magda s. said...

Intr-adevar,cum spunea un vers dintr-un cantec al tineretii mele:
"Constructia lumii incepe cu tine si nu de la tine incolo!"

Eu stiu ca nu trebuie sa uit sa-l rog pe Domnul in fiecare dimineata,ceva in genul asta:"Doamne,ajuta-ma sa nu uit ca sunt crestina!Trage-ma de maneca,de ureche,inghionteste-ma,aprinde un beculet de alarma,fa ceva, orice,dar nu ma lasa sa uit,sa nu fiu constienta, ca SANT CRESTINA!Fa aste inainte de a deschide gura, de a ridica vocea sau mana, de a pune piciorul undeva si de a face in general orice depinde de alegerea mea sa fac.
Iar seara nu uit sa fac "inventarul" situatiilor in care am avut "comunicatia"deschisa si am auzit semnalul la timp sau nu...
Sa-i multumim Domnului pentru toate!
Si tie,MuntenUK,pt ca ne bucuri cu scrierile tale.