Friday 3 September 2010

Ortodoxia în East Sussex (8) [Orthodoxy in East Sussex]

În vremea când mergeam eu în biserica lor (ianuarie – martie 2008), grecii (mulţi ciprioţi) din Brighton strângeau bani pentru un iconostas nou. Aproape după fiecare Sfântă Liturghie era reînnoit acest apel către donatori.

Probabil, mai-marii comunităţii ajunseseră la concluzia că, în locul iconostasului de provizorat (de după preluarea fostului lăcaş anglican, în 1985 – imaginile 2-3 ) s-ar cuveni unul permanent, care să reflecte tradiţia ortodoxă.


Până la urmă, în noiembrie 2008, iconostasul cel nou era gata. Eu n-am mai apucat să-l văd împodobit, dar mărturia fotografică (imaginile 4-6) despre cum arăta o am de la o româncă ce mi-a mai oferit nişte imagini superbe pentru blog.


Nu l-am văzut, nici că o să-l mai văd cândva. Era Ziua Americii – zi cu ghinion ar zice grecii, o naţiune destul de antiamericană?! – a anului 2010, că cineva a pus foc bisericii (prima imagine).


Pe la 14:45 au sosit pompierii şi au stins incendiul, cu nu mai puţin de şase autospeciale. Nimeni nu a fost rănit, dar interiorul bisericii, cu statut de monument istoric potrivit normelor în vigoare în UK, s-a făcut scrum.


Focul nu a cruţat iconostasul mult-visat de comunitate (o imagine grăitoare pe un blog al unei parohii catolice din Brighton şi încă una mai mică), nici o sală care era folosită drept şcoală de limba greacă pentru copii.


Relatările găsite online (aici, aici, aici, aici şi aici) vorbesc de “pagube de mii de lire”, însă sunt şi pierderi nemăsurabile, căci nu ştiu de şi-or mai putea face grecii un iconostas precum cel ars.


Nu ştiu ce s-o mai fi ales de indiciul primit de Sussex Police că, între 14:20 şi 14:35, un Renault Scenic albastru a fost zărit în apropierea bisercii. Or fi prins pe cineva?

.

Poate că am mai aruncat aluzii de-a lungul acestui serial sau prin comentarii, însă nu am scris şi nu voi scrie vreodată în detaliu despre dezbinările şi intrigile întâlnite în parohia greacă din Brighton. Nu se cuvine unui bineprimit oaspete.


Ar fi cam acelaşi tip de rele obiceiuri – părute drept grijulii faţă de cele sfinte, dar neduhovniceşti – care macină Biserica Ortodoxă peste tot în lume. Aş zice doar să stăm cu frică, să luăm aminte!

.

Nu o dată, Preasfânta Treime ne dă semne să nu ne îngrijim prea mult de cele exterioare – poate frumoase şi bune, dar nu esenţiale pentru mântuire; cele care se pot face cenuşă într-o clipită, de parcă n-au fost vreodată.


De la vlădică la opincă, prea des uităm de cele nepieritoare la care ne cheamă Hristos, pe care niciun foc nu ni le-ar lua. Şi ne irosim viaţa istovindu-ne pentru celelalte, trecătoarele.


[Pentru toate episoadele din această serie şi toate postările de pe acest blog mergi la/For all the episodes of this series, and all the posts on this blog go to: Contents/Cuprins]

8 comments:

Anonymous said...

este cumplit ce am citit aici... mi s-a "strans stomacul" de durere...
adica acum acolo mai exista vreo biserica ortodoxa sau nu?
Dumnezeu sa se milostiveasca de noi toti!
C.L.

MunteanUK said...

draga C.L.,

eu zic sa pastram proportiile, si sa ni se 'stranga stomacul de durere' in cazuri cu adevarat grave. pana la urma, in acest trist incident, nu a murit nimeni.

paguba este considerabila, si asupra interiorului cladirii monument istoric (din 1840), care a ramas nemodificat dupa preluarea de catre parohia ortodoxa, dar si asupra iconostasului.

in privinta acestuia din urma, cele doua imagini catre care am dat linkuri (paragraful al 6-lea) arata ca ar fi sperante sa nu fie o distrugere totala.

***

se mai intampla, cand si cand, lucruri mai grave de atat in Brighton, precum uciderea unuia dintre romanii de acolo:

http://www.theargus.co.uk/news/3624932.Man_dies_eight_days_after_seafront_attack/

pur si simplu, lucruri rele se petrec mereu, pretutindeni; aceasta e lumea in care traim.

***

pentru orice parohie este o grea lovitura, dar de cand exista Crestinatatea cred ca au existat incendieri de biserici.

deopotriva accidentale, cat si din cele intentionate (de o asa-zisa 'mână criminală'), cum pare a fi situatia de fata.

important este a primi si 'mesajul de pocainta' pe care il trimite Domnul prin astfel de evenimente

***

"acum acolo mai exista vreo biserica ortodoxa sau nu?" - as intreba eu ca rasp la intreabrea ta: poate un simplu foc sa 'suprime' o biserica?


stiu ca, in primele saptamani dupa incendiere nu s-a mai tinut Sfanta Liturghie acolo, dar recunosc ca nu sunt pus la curent cu ultimele evolutii. poate ca, in urma acestei postari, voi primi lamuriri.

dar, cata vreme exista episcop (la Londra) care trimite preoti turmei sale din Brighton (fie si cu schimbul, in perioadele in care nu au preot permanent - de ce anume nu vreau sa comentez), desigur ca exista biserica, parte a Bisericii!

Veronica Lazar said...

Nu pot sa cred!!! Locuiesc in Brighton de 6 ani si a trebuit sa aflu de la tine, Bogdan, de biserica ortodoxa greaca!!! E adevarat ca, desi ortodoxa, nu frecventez biserica greaca din Kemptown. Dar nu pot sa cred ca nu au dat nimic la stiri pe BBC - South Today sau in ziare!!! Imi pare nespus de rau, e trist cand se intampla asa si sper ca, desi ai pomenit de dezbinari in aceasta biserica si poate si comunitate greaca, mana criminala sa nu fie dintre ei. In spatele bisericii este un estate, destul de rau famat, sunt blocuri de Council, etc... desi CULMEA!!! biserica se afla vis-a-vis de o sectie imensa de POLITIE!!! si sunt CCTV camere peste tot in zona.
Duminica viitoare voi fi in zona, vizitand un teatru si o sa ma opresc sa vad ce a mai ramas din biserica - iti dau de stire poate si cu o fotografie.
Altfel, exista Biserica Crestina Ortodoxa in Hove, pe linia bus-ului 7, apartinand Bisericii Copte Egiptene. Pentru mine e mai aproape de casa, desi limba mi-e si mai straina... daca nu ar fi un astfel de lacas, am ramane doar cu Orthodox Radio live pe internet.

Sper sa va dau vesti pe Duminica viitoare.
Doamne ajuta!

MunteanUK said...

@ Veronica

ei nu te ingrijora, caci asa se mai intampla, chiar si intr-un bloc de locuinte, ca aflam la mai multa vreme ca "a murit vecinu' de la trei" ori ca "familia Popescu s-a mutat"...

acestea sunt consecinte obisnuite (nu neaparat 'firesti') ale traiului in lumea noastra atat de 'moderna', dar, de fapt, tot mai alienanta.

***

totusi, nu putem spune ca nu au existat relatari. e drept ca eu am aflat mai intai prin e-mail, de la cineva din East Sussex...

...dar in al 7-lea paragraf am dat niste linkuri, dintre care unul este si catre o stire a BBC. nu stiu dc a fost doar online sau si la radio si/sau TV.

***

intr-adevar (scriu aceasta mai mult pt ceilalti cititori, nu pt tine, care esti in tema), vizavi de biserica, dar mai jos pe dealul respectiv, este chiar sediul Sussex Police.

la nici 400-500 m de biserica e ditamai cladirea, echivalenta cu un soi de 'inspectorat de politie judeteana' din Romania.

dar nu o data astfel de incidente 'improbabile' se petrec chiar sub nasul autoritatilor, unde ne-am astepta mai putin.

***

in ceea ce priveste 'Biserica' Copta ea este o institutie veche, dar nicidecum 'ortodoxa', ci se inscrie intre ereticii anticalcedoneni:

http://www.odaiadesus.ro/erezii.pdf

stiu ca unii sunt adeptii unei 'apropieri' de monofiziti, mai mult din motive politice decat duhovnicesti, as zice eu:

http://www.ziarullumina.ro/articole;1232;1;37433;0;Bisericile-Ortodoxe-Vechi-Orientale-istorie-si-prezent.html

altii atrag atentia asupra pericolelor aduse de aceasta unire fara rezolvarea diferentelor dogmatice evidente din moment ce ei nu recunosc toate cele 7 Sinoade Ecumenice:

http://www.toaca.md/?page=news&row_id=104

cu ei, ca persoane, evident ca nu pot avea nimic si este foarte posibil ca multi sa fie oameni de toata isprava, dar NU SUNT ORTODOCSI.

unde se va ajunge, pana la urma, cu acest 'dialog' eu nu am de unde sa stiu, nici ce inseamna aceasta aluneacoasa exprimare "au revenit teoretic in marea familie a Ortodoxiei" ('teoretic'?!) de aici:

http://www.patriarhia.ro/ro/relatii_externe/dialog_intercrestin_1.html

cred ca rezervele fata de aceasta unire au suficient temei:

http://www.razbointrucuvant.ro/2008/09/16/acceptam-unirea-cu-monofizitii-o-praznuire-apologetica-a-sfintei-mucenite-eufimia/

http://sites.google.com/site/oiftime/sfioaninbisericaprofanata

Anonymous said...

m-am uitat (cand am citit prima data postarea) la trimiterile pe care le-ai facut si am vazut multe poze, din diverse unghiuri. am vazut in acele poze ca icoanele n-au patit nimic.
cum am mai vazut si in case sinistrate icoane care n-au fost atinse de apa desi au stat in apa.
Doamne ajuta!
C.L.

Anonymous said...

si nici un simplu foc si nimic altceva nu poate sa "suprime" biserica ortodoxa.
a fost, este si va fi oricat s-ar stradui oricine sa nu fie si orice s-ar intampla.
"una Sfântă Sobornicească şi apostolească Biserică"
C.L.

MunteanUK said...

@ C.L.

poate s-or gasi unii sa vada drept 'tras de par' (adica prea metaforic :-) lucrul la care m-am gandit acum...

...dar uitandu-ma si eu la poze si la comentariile tale, uite ce imi vine in minte!

ma gandesc ca, asa cum (si nu o data!!!) incoanele scapa de 'furia' materiei dezlantuite asupra lor (incendii, inundatii, cutremure), tot asa s-ar cuveni sa ramanem si noi!

poate ca aceste 'supravietuiri' miraculoase ale icoanelor sunt un 'semn' pentru noi, ca tot asa trebuie sa razbim in aceste vremuri tot mai nebune.

adica, sa ne pastram credinta cea adevarata 'neatinsa' de toate relele aruncate inspre noi si care vor sa ne 'contamineze' sufletele, sa ne duca in ratacire.

***

unii se lauda cu nevointele lor, cu jetfele lor, in aceste timpuri care nu prea mai ingaduie niciun fel de 'asceza', uitand ca mai de pret decat acestea este pastrarea adevarului de credinta.

desigur, este de dorit sa tinem TOATE poruncile Bisericii si la nimic sa nu renuntam, dar vad ca neputintele noastre sunt tot mai mari in aceste zile.

dar, indiferent cat si cum putem tine toate 'regulile', credinta sa nu o 'ajustam' nicidecum, ca atunci vom fi pierduti, chiar si de am implini 100% randuielile.

***

se tot aud voci care vin sa îi 'legitimeaze' pe catolici, pe copti si alti monofiziti, ba chiar si pe protestanti, ca uite "ce oameni buni sunt", ba chiar "uite ce ascetic traiesc" fata de noi, ortodocsii, care suntem plini de neajunsuri!

da, poate ca sunt asa cum se spune si poate ca - in nemasurata Lui mila - Domnul îi va mantui si pe aceia (El stie cum), dar plusurile sau minusurile unei persoane, pacatele si virturile sunt una, pe cand 'dreaptacredinta' este altceva.

in niciun caz nu recomand sa fim cumva 'nepasatori' fata de reguli sau sa uitam ca nu acestea conteaza, ci rezultatul lor (dobandirea Duhului Sfant), dar mi-ar placea ca nimeni (desigur, nu e cazul tau) sa amestece planurile si sa creada ca, daca zeci de milioane de ortodocsi sunt intr-o stare duhovniceasca jalnica, asta ar insemna ca este ceva in neregula cu Ortodoxia.

in mod similar, daca se intampla sa fie cate un catolic, protestant, copt, budist, musulman (sau ateu chiar) plin de virtuti, acelea nu îi 'legitimează' niciodata credinta ratacita fata de Adevar!

Anonymous said...

si nu numai "supravietuirile" miraculoase, ci si ce anume reprezinta/transmit.
cum ar fi chiar azi, icoana Sf. Familii, care este cea mai frumoasa si mai gingasa si mai calda reprezentare a familiei, de la care doar uitandu-ne putem invata atat de multe...
C.L.