Tuesday 10 April 2012

[EN] No comment / [RO] Fără comentarii (27) – Heaven on earth?! / Raiul pe pământ?!

[EN] An inane consumerist promise on Bucharest’s advertising billboards: [EN] O stupidă promisiune consumistă pe panourile publicitare din Bucureşti:

[EN]For Easter (Pascha), we offer you heaven on earth.” [RO]De Paşte (Paşti), îţi oferim raiul pe pământ.

[EN] Many are those believing that all there is to life starts and ends here. [RO] Mulţi sunt cei care cred că tot ce însemnă viaţa începe şi se termină aici.

[EN] None of those we buy, possess and exibit here matter in the afterlife. [RO] Niciunele dintre cele pe care le cumpărăm, le posedăm şi le etalăm aici nu contează în viaţa de apoi.

[EN]But there’s no other, nor could there be a better life,” say hordes of shoppers. [RO]Dar nu există alta, nici n-ar putea fi o viaţă mai bună”, spun hoarde de cumpărători.

[EN] ‘Wise’ thinkers can but agree with these humanist (= often hedonist) values. [RO]Înţelepţi’ gânditori nu pot decât să fie de acord cu aceste valori umaniste (= adesea hedoniste).

[EN] They proclaim that ‘prosperity’ – regardless of ethical costs! – brings happiness. [RO] Ei proclamă că ‘prosperitatea’ – indiferent de costuri etice! – aduce fericire.

[EN] The world of “I have, therefore I am” face-to-face with Christ, Who says: [RO] Lumea lui “am, deci exist” faţă în faţă cu Hristos, Care spune:


[EN] If only for this Holy Week, we’d understand what truly matters! [RO] De-am înţelege măcar în această Săptămână a Patimilor ce contează cu adevărat!

[For all the episodes of this series, and all the posts on this blog go to/Pentru toate episoadele din această serie şi toate postările de pe acest blog mergi la: Contents/Cuprins]

11 comments:

Anonymous said...

Trist dar adevarat: Pastele este motiv de petrecere, chefuri si chiar destrabalare pentru multi dintre romani.
Prea putini se mai gandesc la adevarata semnificatie a acestei sarbatori sfinte si a celebrarii Celui care a murit si a Inviat...
Bogdan iti doresc sa ai multa pace, lumina si Fericire in El! Paste Binecuvantat alaturi de cei dragi!
Gabi

MunteanUK said...

Mulţumesc de urări... Aceleaşi gânduri bune şi din partea mea către tine!

În această perioadă a anului se vede mai pregnant acest contrast între chemarea lui Hristos, către o altă viaţă (cea adevărată) şi chemările amăgitoare ale lumii.

Nimic de aici nu este durabil şi majoritatea lucrurilor cărora oamenii din zilele noastre le dau importanţă nu pot fi luate dincolo de mormânt.

Tocmai din aceast fanatism orb de a căuta 'raiul pe pământ' (= bunul plac, plăcerea egosită, ambiţia deşartă, voia noastră mai presus de a celor din jur etc) lumea de azi ajunge să arate ca o prefigurare a iadului.

Mihaela said...

Mesajul reclamei mi se pare mai degraba scris in bataie de joc, prin contrastul dintre cea mai mare sarbatoare a crestiilor si niste promisiuni din cea mai materiala perspectiva... Demonica prezentarea, atat de indepartata de chemarea lui Hristos mi se pare!

Mihai said...

Parca ar spune:

Ce rost are sa astepti Raiul de "dincolo" ? Uite, ti-l oferim noi aici, pe pamant. Poti sa-l vezi, sa-l pipai, este chiar aici. Lasa Pastile cu toata povestea despre viata vesnica, mantuire, inviere...povesti ! Nu este mai usor sa vii la baneasa shopping center ?

Bineintales ca raiul asta pe pamant isi are costul lui, dar apoi orice lucru isi are pretul sau, nu-i asa ? Nu stim cum e in viata de apoi dar pe-aici, prin lumea noastra, asa merg lucrurile. Si cum nu stim o lume mai buna, hai sa nu pierdem timpul cautand in zadar.

Iar daca te gandesti de cat efort este nevoie pentru Raiul de dincolo, pretul raiului nostru iti va parea chiar nesemnificativ.

Asa ca hai la baneasa shopping center pentru un rai pamantean. Bineintales ca nu e un rai vesnic. Dar ia spune, daca ar fi vesnic, cum am mai putea sa-ti oferim inca unul si de Craciun ?

Mihaela said...

...asadar, stai tu linsitit ca avem noi grija de tot ce iti trebuie! Nu iti pune prea multe intrebari, nu cauta tu, ca stim noi mai bine decat tine ce te face fericit!

Bineinteles ca iti cerem ceva in schimb, dar tu deja nu mai folosesti ceea ce ne dai noua: mintea ta, timpul tau...

Spor la cumparaturi, asta sa-ti fie singura grija! De restul ne ocupam noi...

[Nu m-am putut abtine sa nu continui mesajul scris de Mihai:-)]

MunteanUK said...

@ Mihaela & Mihai

Sunt uimit de ce comentarii pe text faceţi, pornind de la un nefericit slogan publicitar.

De n-ar fi subiectul de tot plânsul - căci acum se arată a fi 'trendy', 'cool' etc a lua la mişto nu numai simbolurile, ci şi sărbătorile creştine - mai că ar fi de râs...

Că se face haz şi se caută felurite trucuri publicitare care fac băşcălie de cele sfinte nu mai este nici de mirare, nici un fenomen specific exclusiv României:

http://munteanuk.blogspot.com/2010/08/gods-place-in-humanist-society-10-locul.html

Este dureros, dar nu aş zice că este şi surprinzător, că doar în această Săptămână Mare tocmai de acest lucru ne amintim, de cum omenirea (şi aici să ne includem şi pe noi, creştinii dreptslăvitori, căci suntem mai vinovaţi!) L-a batjocorit şi ucis pe Fiul lui Dumnezeu.

*

Văd că inepţiile care apar mascate sub forma unor sloganuri 'catchy' (care să 'prindă' la publicul consumator) nu se opresc la imaginile surprinse de mine.

Tocmai am primit un newsletter publicitar cu titlul:

"Săptămâna Mare cu Promoţii şi Reduceri pe Măsură"

Pe măsura cui, pe măsura a ce?! E clar că mesajul vrea să se refere la promoţii şi reduceri 'mari', precum această săptămână, dar ce are 'mărimea' unor tehnici de atragere a clienţilor cu 'măreţia' evenimentelor care au schimbat destinul omenirii acum două mii de ani?!

*

Pe de altă parte, ceea ce continuă să mă uimească este câţi oameni chiar or 'pune botul' la aceste promoţii, căci de nu era 'cerere', nu cred că se venea cu o astfel de 'ofertă'.

Milioane de oamenii caută acest "rai pământean" (cum zice Mihai) şi sunt gata să îşi dea "mintea şi timpul" (cum zice Mihaela) acestei perfide 'zeităţi' - shoppingul.

În afara celor 'contaminaţi', este şi mai tragică imaginea celor care, poate, 'nu îşi permit' să cumpere, dar care crapă de invidie şi ar vrea să fie precum cei care pot să 'spargă' banii oricum.

*

Dar ce să mai tot vorbim de 'ei, de ceilalţi' şi să ne minunăm de lipsa de sens a lumii fără Dumnezeu?!

Poate că măcar unii (sigur că nu cei mai mulţi!) nu au putut intra pe 'poarta' către raiul ceresc (adică nu L-au găsit pe Hristos între noi, creştinii) din pricina păcatelor şi a lipsei de iubire dintre creştini.

În vremea Sfinţilor Apostoli, doar trăirea primilor creştini era suficient de 'catchy', ca să atragă şi să pescuiască oameni din marea vieţii pe multă lume.

Oare noi mai suntem în stare să atragem pe cineva către Biserică, către raiul cel adevărat, prin cum ne comportăm zi de zi?

Mirela said...

Hristos a înviat !n-am văzut aceste panouri(probabil am trecut pe lângă ele ) ,,,trist asemenea mesaje deşi sunt tânăra am 22 de ani ,mă mai duc în mall...în săptămâna patimilor m-am ţinut mai muult la Biserică,la denii ,la spovedit ,sa fiu mai putin egoistă,să ma enervez mai putin,să nu mă cert ,să iert pe cei ce mi-au facut rău ,SA FIU MAI ARPOAPE DE Dumneyeu decât ce cele lumeşti

Mirela said...

îmi pare rău pentru eventualele greşeli de scriere !Dumnezeu să
vă binecuvânteze!

MunteanUK said...

@ Mirela

Adevărat a înviat!

Ferice de cine a trecut pe lângă acele panouri şi nici măcar nu le-a zărit şi, poate, i-o fi stat mintea la lucruri mai de folos!

Să dea Domnul ca ceea ce spui că ai încercat să faci în Săptămâna Mare să îţi devină un obicei pentru tot anul, pentru totdeauna!

În ceea ce priveşte 'ispita' pe care ar reprezenta-o panourile, ele nu fac decât să descrie trista realitate a zilelor noastre.

Cu sau fără a fi sub influenţa unor asemenea 'sloganuri', sunt destui cei care cred că raiul este aici, pe pământ, şi că o modalitate de a-l 'experimenta' ar fi să îţi poţi tot ceea ce pofteşti...

Să pofteşti tot mai mult şi să ai mijloacele (financiare) de a-ţi satisface acele pofte - acesta este un foarte răspândit mod de a vedea 'sensul vieţii' în vremea noastră.

Mihaela said...

Hristos a inviat!

Pr Pantelimon de la Man. Oasa spunea intr-o conferinta ca Raiul este o stare de mentinere a intaintarii catre Dumnezeu. Nu inseamna pasivitate, ci dinamism, o stare de depasire de sine permananenta. Iar aceasta se dobandeste in inima omului (ca daca nu simtim inca de aici Raiul, sigur nu-l vom trai nici dincolo!) numai prin jertfirea de sine, daruirea catre ceilalti!

MunteanUK said...

@ Mihaela

Adevărat a înviat!

Frumoasă definiţie şi foarte ortodoxă - privind un rai în care omul recreat să 'activ', nu să se integreze într-un amorf 'spirit universal', cum se crede în alte religii sau în tot felul de sisteme filosofice.

Din păcate, noţiuni ca 'dinamism', 'depăşire de sine permanentă', 'jertfire de sine' şi 'dăruire' sunt încă departe de a fi 'vii' în sufletele oamenilor, inclusiv a celor credincioşi.

Şi nu vorbesc de 'paiele' din ochii altora, ci de 'bârna' din ochiul meu :-(