Thursday 2 December 2010

Din viaţa studenţească (11) – Un ‘apartheid’ împotriva tinerilor englezi [Student life – An ‘apartheid’ against English youngsters]

Creşterea taxelor universitare de la £ 3,290 la £ 6,000 şi până la £ 9,000 pentru studenţii din Anglia se anunţa deja o decizie (încă nevotată în Parlamentul de la Londra) greu de digerat de tineri şi tocmai de aceea au ieşit în stradă în toamna aceasta.

Noua taxă pe un singur an ar fi de trei ori mai mare decât costă trei ani de studii (durata medie a studiilor universitare) potrivit taxelor în vigoare acum. Din 2012, trei ani de studii ar urma să coste chiar şi £27,000.

Însă, ceea ce pune sare pe rană – sau, potrivit unei zicale din limba engleză: “add insult to injury” – este faptul că numai tinerii englezi vor urma să suporte creşterea. Pentru cei scoţieni, studiile universitare vor rămâne gratuite.

Cei din Ţara Galilor vor plăti taxele de acum. Inclusiv studenţii din statele UE vor beneficia de taxele zero din Scoţia sau cele menţinute la nivelul actual pentru galezi. Doar studenţii din afara UE se vor alătura ‘fazanilor’ englezi.

Aceasta dacă merg la studii în Anglia, căci în Scoţia vor învăţa tot gratis. Apoi, fie şi mărite, taxele vor rămâne convenabile pentru studenţii americani şi un adevărat chilipir pentru odraslele de miliardari saudiţi, indieni sau ruşi.

Pentru englezii de rând, costul a trei ani de studii s-ar putea dovedi un o prea grea povară financiară. Mai ales în condiţiile actualei crize economice, care a revelat cât de împovăraţi de datorii sunt britanicii.

Cine s-ar mai încumeta să pornească în viaţă cu aşa un handicap – un credit de studii de 2-3 ori mai mare decât acum? Oare mişcările de stradă violente ale studenţilor vor deveni şi în UK la fel de obişnuite precum în alte ţări europene?

Ar fi foarte trist ca lucrurile bune despre universităţile britanice, scrise pe acest blog, să fie dezminţite în anii următori. Poate nu se va ajunge la un exod al studenţilor englezi, dar tot ar fi rău ca situaţia din UK să fie comparabilă cu cea din Franţa.

[Pentru toate episoadele din această serie şi toate postările de pe acest blog mergi la /For all the episodes of this series, and all the posts on this blog go to: Contents/Cuprins]

No comments: