Venind din România, pe oriunde ai intra în UK – deşi poate prea generalizez, că eu n-am intrat decât prin aeroporturile Heathrow, Luton şi prin ‘catedrala gărilor’ St Pancras International – te cam ‘izbeşte’ curăţenia faţă de ce ai lăsat în urmă.
Cum de poate să nu existe omniprezentul praf din Bucureşti, cum de nu sunt lăsate orice gunoaie pe jos şi cum de îţi rămân pantofii curaţi mai multe zile, chiar dacă plouă?!
Evident, vine şi un moment în care să te lămureşti că nu există în UK chiar o curăţenie absolută – de nivelul celei din oraşele care ajung în topurile mondiale. Totuşi, nu-mi pot da seama pe baza căror criterii ar putea ajunge turiştii să voteze Londra cel mai murdar oraş din Europa...
Nu găsesc decât o singură explicaţie pentru acest clasament, aceea că, poate, oraşul Bucureşti nici n-a fost luat în calcul, pentru că n-ar face parte din Europa. Există nenumărate motive pentru care aş putea zice că Europa asta o nu este o mare valoare în sine, demnă de imitat, dar, în privinţa curăţeniei, prea adesea te simţi pe alt continent când revii în Bucureşti.
Orice urme de mizerie (mai degrabă accidentale, fără să-ţi lase impresia că sunt obişnuite, precum cele din Bucureşti) aş fi întâlnit în UK, o singură dată (în martie 2009) m-am oprit să fotografiez o mizerie care să-mi aducă aminte de România, după cum se vede în cele două fotografii de faţă.
Chiar m-am simţit ca în România, în sensul cel mai rău al expresiei :-(... unde orice teren viran devine automat o groapă de gunoi şi unde, din pricina aceasta, adesea nu mă pot simţi acasă.
Aşa pare acest loc cam la un minut distanţă de gara din Brighton. Ar trebui să mă simt mai bine că, până la urmă, – cu tot Big Brother-ul acesta care te supraveghează să nu arunci, să nu strici, să nu murdăreşti, să nu deranjezi etc – indiferenţa faţă de păstrarea curăţeniei publice nu este ceva tipic românesc, ci oarecumva universal?!
Ciudat cum, în UK, foarte rar am simţit că trec pe lângă mizerie (precum cea fotografiată), pe când, în România, nici n-aş fi băgat-o de seamă. Nu m-ar fi deranjat, nici nu mi-ar fi sărit în ochi. După tristele standarde cu care eu(noi, locuitorii capitalei României) sunt(em) obişnuit(ţi), în Bucureşti aş fi zis că locul pozat e chiar curăţel...
[Pentru toate episoadele din această serie şi toate postările de pe acest blog mergi la/For all the episodes of this series, and all the posts on this blog go to: Contents/Cuprins]
Friday 8 May 2009
Urme româneşti pe cuprinsul UK (3) [Romanian traces throughout the UK]
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
2 comments:
ei bine, nu sunt de acord cu acest top, mai ales acum. comparand cu Londra de acum cca 12 ani este chiar curat. nu ca atunci nu mai puteai de mizerie, dar poate oamenii erau mai neglijenti sau, cum se spunea, turistii veniti de oriunde se cam comportau ca la ei acasa cu...gunoiul... si aici ma refer la ceva hartii pe strada adica gunoiae care, la noi nici macar n-ar sari in ochi. Am venit din Luton pana in centru, am fost cu trenul dintr-o suburbie pana in St. Pancras, am umblat in Londra "in lung si-n lat" dar nu pot spune ca era mizerie.
vorba ta, cei cu topul n-au fost pe la noi. cine stie cu ce o fi comparand ei?
oricum nici urma de praf. si cum ar putea fi daca peste tot pe unde s-ar lucra/sapa este foarte protejat locul. nici macar pe sub schele si macarale nu era ca la noi, cand se renoveaza(a se citi varuieste) ceva.
cat priveste restul uk/scotia este foarte curat. exemplar. in 3000 de km am avut destul sa vad asta.
chiar, cum or fi stabilit aceasta clasificare?
C.L.
@ C.L.
nu ca n-au fost in Romania - unde adesea mizeria n-are termen de comparatie :-( - dar autorii unor astfel de topuri sunt, cel mai probabil, foarte rau intentionati.
cu statistica, chestionarele, topurile, sondajele si tot soiul de studii asa-zis 'stiintifice', astazi se poate 'demonstra' orice, inclusiv sa fie minciunile transformate in adevaruri.
multe 'rele' s-or gasi a fi spuse despre Londra, dar nu ca nu este o metropola foarte curata.
indiferent ca fac curatenie ei insisi ori prin imigranti, britanicii tin curate spatiile publice. bravo lor!
Post a Comment