Oricâte argumente ar căuta, şlefui şi pune în vitrină oricare dintre tabere – în favoarea acestui fals erou al democraţiei, Traian Băsescu, sau împotriva lui – ele nu mai contează în aceste zile.
A încerca să convingi pe cineva care îl vrea dus pe Dictachior ori pe un băsist portocaliu şi în cerul gurii de valabilitatea a măcar 5% dintre ideile susţinute de cealaltă parte are tot atâtea şanse de izbândă precum a câştiga Marele Premiu la Loto 6 din 49.
Atât cei care îl vor plecat (eventual şi la puşcărie) pe Traian Băsescu, cât şi cei care îl vor înapoi la Cotroceni au cam înţeles că ora dezbaterilor a trecut. De fapt, cu valul de isterie băsistă nici nu s-ar fi putut discuta nimic.
Comparând Parlamentul României cu Parlamentul Republicii de la Weimar, care a favorizat ascensiunea lui Adolf Hitler, şi trimiţând şarje de delaţiuni la Bruxelles, oamenii preşedintelui cred că dreptatea este de partea lor.
Numai că Dreptatea nu a fost niciodată de partea mârlăniei, aroganţei, şantajului, violenţei de limbaj, ipocriziei, minciunilor neruşinate, furtişagului ridicat la nivel de excelenţă şi altor metehne care au caracterizat cei ultimii opt ani de domnie băsistă.
Cei care urlă că înlăturarea idolului lor este ‘lovitură de stat’ sau ‘atac asupra instituţiilor statului’ refuză să vadă cât de găunos este personajul pe care l-au pus pe un piedestal al democraţiei.
Băsescu are de dat răspunsuri despre dispariţia flotei comerciale a României, despre aducerea trenurilor cu mineri în iunie 1990, despre mascarada răpirii jurnaliştilor români în Irak (2005) şi despre punerea ţării pe masa de disecţie a FMI (2009).
Poate mai mult decât orice, el trebuie să răspundă despre ce s-a ales de promisiunile sale de erou al luptei anticorupţie din 2004. Cum se face de caracatiţa roşie, atribuită lui Adrian Năstase, a fost înlocuită de o mai lacomă şi mai neruşinată caracatiţă portocalie?
Dincolo de propaganda auto-intitulaţilor inteligenţi, democraţi, europeni etc, există destule argumente pentru a susţine că DA, Băsescu trebuie să plece – citiţi aici, aici, aici, aici, aici, aici, aici, aici, aici, aici, aici, aici, aici sau aici.
Doar că nu mai este timp de argumente, în aceste ultime zile dintr-un război al nervilor. Este o încleştare nebună care poate fi numai preludiul unui şi mai înverşunat război dacă Băsescu revine în funcţie. Şi n-o mai poate face decât la masa verde.
Fiecare parte pune gaz pe foc, încercând să aţâţe suficientă ură. Pentru ca cei care îl urăsc pe Băsescu să se mobilizeze la urne, în ciuda caniculei şi a perioadei concediilor. Sau, de cealaltă parte, pentru ca susţinătorii lui să stea departe de secţiile de votare.
Strâmbând din nas în faţa duhorilor democraţiei – pe care şi-or fi închipuind-o vreo zeiţă fără de cusur?! – unii simandicoşi sceptici zic că nimic bun n-a ieşit din ură şi deplâng faptul că românii iarăşi votează (sau nu o fac) mânaţi de ură.
Dar n-ar fi cazul să ne simţim ruşinaţi de aşa ceva. Dacă acceptăm premisa că mobilizarea masivă la vot este posibilă doar ca urmare a mobilizării urii, ar reieşi că mai nimic de la Revoluţia franceză încoace nu s-a clădit pe altceva decât pe ură.
Toate idealurile măreţe şi principiile generoase au fost scrise după ce au curs valuri de sânge şi s-au adunat stive de capete tăiate. Or, acum nici vorbă de aşa ceva. Românii vor doar să scape de Băsescu, cum au vrut să scape şi de Ceauşescu. Dar nu cu gloanţe, ci cu voturi.
Nici în 1989 nu şi-o fi dorit nimeni din România vărsare de sânge şi asasinarea dictatorului în ziua de Crăciun. Dar au vrut alţii în locul nostru, orchestrând acel proces stalinist. Acum, de ce să ni-l vrea alţii pe Băsescu?
Să fi avut românii şansa de a-l da jos pe Carol al II-lea încă din primăvara anului 1940, poate că acea tragică vară din istoria României ar fi arătat altfel. Poate că încă nu era prea târziu ca pierderile să fi fost mai mici.
Să fi avut şansa de a-l trimite pe Ceauşescu la o blândă puşcărie (ca pe Todor Jivkov) sau într-un autoimpus exil (ca pe Erich Honecker), poate că şi istoria ultimilor 23 de ani ar fi fost mai blândă cu noi.
A-l da pe Băsescu afară de la Cotroceni nu înseamnă că, automat, în locul regimului său fals proslăvit drept unul justiţiar (?!) se va instala un regim injust (?!) controlat de plagiatorul Victor Ponta, cum urlă vuvuzelele portocalii.
Băsescu nu este întruchiparea justiţiei imparţiale, nici garantul democraţiei funcţionale şi nici catalizatorul unei economii prospere. Fără el, poate că ceva-ceva s-ar putea să fie mai bine; dar cu el – sigur nimic nu poate să fie bine.
Cu Băsescu – rămânem în buzunarul Germaniei, iar birul către Marele Licurici va creşte, căci va trebui să pluseze pentru a cumpăra bunăvoinţa Unchiului Sam, care pare (oricum, să nu ne luăm după aparenţe!) gata să-l lase din braţe.
Cu Băsescu – nu avem nicio libertate de mişcare la rangul de al şaptelea stat ca mărime în UE, ci suntem slugoi, arvuniţi deja pentru a face parte dintr-o Eurozonă, de unde unii (Grecia) nu ştiu cum să scape, iar alţii se felicită că n-au intrat (Suedia).
Poate că aceasta este democraţia şi nimic mai mult – un carusel al urii, în care nu suim cu toţii, odată la alegerile la termen sau mai des (în caz de referendum). Ne învârtim ce ne învârtim, ameţim şi, la finalul cursei, îl aruncăm peste bord pe indezirabili.
Nu tăiem capete, nu exilăm pe nimeni, ci doar ne bucurăm că îi dăm afară din terenul de joc pe cei care ne-au devenit nesuferiţi şi le râdem în nas susţinătorilor lor, dintre care destui au profitat din plin cât au fost ai lor la putere.
Este o bucurie primitivă, care nu poate aduce nimănui un plus de fericire, nici nu ne abslovă de vinovăţii personale, cum niciun ţap ispăşitor nu o poate face. Atâta ne poate dărui democraţia, un rău fără de care ne-ar putea fi şi mai rău.
[Pentru toate postările de pe acest blog mergi la/For all the posts on this blog go to: Contents/Cuprins]
6 comments:
In campania pentru referentul si-au aratat adevarata fata multi oameni din politica. Cu toate ca toti striga dupa democratie, unii modifica regulile in timpul jocului, iar altii boicoteaza esenta democratiei.
S-o fi arătat "adevărata faţă" a multora dintre politicieni, dar cu siguranţă că una dintre aceste feţe le întrece pe toate celelate în hidoşenie...
Păcat că - aşa cum şi frumuseţea stă în ochii privitorului - nu toţi pot vedea cine este 'urâtul urâţilor', ci încă fac pleacăciuni în faţa lui şi îl venerează fanatic.
"...controlat de plagiatorul Victor Ponta, cum urlă vuvuzelele portocalii." - de parca doar "vuvuzelele portocalii" au vorbit despre plagiatul lui Ponta...
@ Mihai
Desigur că mulţi oameni, care n-or fi toţi "vuvuzele portocalii" au vorbit de respectivul plagiat.
Nici eu nu neg că ar fi vorba de un categoric şi jalnic plagiat. Doar că nu am scris nimic despre acest subiect, ci doar l-am amintit în treacăt...
http://munteanuk.blogspot.ro/2012/06/chains-for-former-prime-minister.html
...ceea ce, recunosc, ar putea fi interpretat drept un semn că aş fi un 'fan' al lui Victor Ponta.
*
Poate că exprimarea mea nu o fi fost destul de clară, dar nu puneam în discuţie calitatea de plagiator a premierului în fraza respectivă.
Ceea ce voiam eu 'să atac' era supoziţia - ridicată la rang de dogmă de către unii - că guvernarea Ponta se da dovedi 'injustă', pe când regimul Băsescu ar fi fost unul 'justiţiar'.
Evident că nu poate fi lăudabil a avea un plagiator ca premier, şi că guvernarea lui s-ar putea dovedi una 'rea'.
Totuşi, această supoziţie nu mă împiedică să consider condamnabilă prestaţia lui Traian Băsescu ca preşedinte şi 'sforar' curat antidemocratic, deşi el pozează ca un mare 'erou' al democraţiei.
*
Una este ce 'ar putea să însemne guvernarea Ponta' şi altceva este ceea ce 'deja s-a dovedit a fi' domnia lui Băsescu.
Probabil că, în ultimă instanţă, orice vot şi opinie politică au la bază o mare doză de subiectivism.
Unii or considera că Băsescu, 'răul cunoscut' - sau, dimpotrivă, acest 'mare reformator' :-) nu poate fi decât mai mic decât acel 'rău necunoscut, potenţial' reprezentat de Ponta, USL, cei 256.
Se vede că eu - în mod subiectiv, desigur - văd lucrurile invers...
Bogdan,
Nu stiu in ce masura raul necunoscut, Victor Ponta, va fi mai mare decat raul de pana acum.
Ca directie generala, cred ca va fi cam la fel, avand in vedere ca:
1. Si guvernul Ponta joaca dupa cum canta FMI
2. Exploatarile de tip Rosia Montana se deruleaza in continuare; suntem redusi la statutul de colonie.
3. Nici urma sau plan de relansare economica reala.
Dupa cum spunea un cantec popular: Unul pleaca, altul vine / N-am nadejde de vreun bine
Nici nadejde de vreun bine, dar nici teama de vreun rau.
@ Mihai
Nu mă număr între cei care să îmi pun deşarte speranţe de mai bine în clasa politică, totuşi, aş zice că - încă - suntem în acelaşi punct.
Pe de o parte, avem efectele nocive DOVEDITE ale rolului lui Băsescu, iar pe de alta - nişte POTENŢIALE efecte similare ale guvernării USL.
Băsescu la Cotroceni, cu toate firele serviciilor secrete ducând către el, este mai periculos decât un Ponta la guvern. Aceasta şi fie numai pentru că, teoretic, un premier este mai uşor de schimbat decât un preşedinte.
*
La nivel practic, în USL (PSD + PNL + PC) sunt mult mai multe forţe centrifuge, iar 'căruţa' se poate rupe oricând.
Amalgamul este mai complex, posibilitatea de a exista 'checks and balances' (sau 'găşti rivale', căci sună prea democratic altfel) este mai mare.
Nici pe departe lucrurile nu-s atât de simple cum zice Băsescu, cu Dan Voiculescu care ar controla ta.
*
Dimpotrivă, cine zice (Băse), ăla este banditul cel mare!
În tabăra lui, el (Zeus) are un control cvasitotal asupra tuturor, fiind un soi de 'führer' care îi are la mână pe toţi, de la PDL până la presupuşii urmaşi (Mihai Răzvan Ungureanu, Mihai Neamţu) şi la Dan Diaconescu şi al său PP-DD.
Totuşi, pentru a guverna, ar avea nevoie şi de UDMR, ceea ce ar însemna noi şi noi cedări.
Din păcate, sunt semnale că şi în USL sunt destui care 's-ar vinde' către UDMR, dar este mult mai posibil ca USL să poată guverna fără UDMR decât PDL.
*
Judecăţile simplificatoare nu ne sunt de niciun folos, ci trebuie să discernem relele mai mici (sau măcar potenţial mai mici) de cele mai mari.
Suntem deja o colonie?! Probabil că da :-(
Totuşi, poate că se mai poate umbla la 'variabile' precum agresivitatea gardienilor, gradul de implementare a măsurilor de restrângere a libertăţilor etc.
*
Consider a fi extremiste şi nu susţin opinii de genul 'să ieşim din UE', pentru că nu avem nici clasa politică, nici societatea prin care să mai putem realiza ceva "prin noi înşine", cum credea Vintilă Brătianu:
http://national-liberal.ro/prin-noi-insine/
Cu toate acestea, multe lucruri în UE sunt negociabile şi ajustabile în interesul României, cum şi Polonia, Cehia, Slovacia (ca să nu mai zic de ţările 'grele' precum UK, Germania, Franţa) au făcut.
Din păcate, Băsescu nu s-a dovedit decât a fi un slugoi fără caracter, care s-a 'înhămat' la diferite doctrine (austeritate extremă, federealism etc) care sunt foarte discutabile în interiorul altor state UE.
Post a Comment