Sunday, 29 September 2013

Ce face Fundaţia ‘Sf. Sava de la Buzău’ [What ‘St. Sava from Buzău’ Foundation does]

Cu ce anume se ocupă Fundaţia pentru Copii şi Vârstnici ‘Sf.Sava de la Buzău’ (sigla  poza 1)? Mă tot întreabă lumea de când am un onorant, dar prea puţin meritat... rol de reprezentare a ei.

Începând din această vară, un răspuns bine documentat oferă acest raport sintetizat de către Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile (FDSC).

De la pagina 215 încolo sunt descrise activităţile desfăşurate sub ocrotirea Sf. Mucenic Sava de la Buzău. Multe ar fi de povestit, dar voi încerca şi eu să enumăr doar nişte activităţi-cheie.

Cel mai adecvat îmi pare a răspunde la întrebare prin cât mai puţine rânduri însoţite de imagini – sperând că acestea din urmă ar putea vorbi mai limpede decât cuvintele.

--- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- ---

Iată câte ceva din ceea face Fundaţia (aici: un rezumat a peste două decenii de activitate), de fapt Dumnezeu, prin mâinile şi inimile deschise şi gândurile bune ale voluntarilor:

* ajută zeci de copii din familii defavorizate (printr-o masă caldă, rechizite şi sprijin la efectuarea temelor) să poată merge în continuare la şcoală prin centrele sale de tip after school din municipiul Buzău şi din Bisoca (jud. BZ).

* oferă adăpost, hrăneşte şi consiliază (psihologic, religios, juridic) victime ale violenţei în familie, având un centru de urgenţă (poza 3) la sediul din Buzău (pozele 2 şi 4).

* îngrijeşte persoane vârstnice în trei aşezăminte din localităţi rurale aflate pe cuprinsul judeţului Buzău (BZ): Năieni, Câmpeni (poza 7) şi Ulmeni.

* dă prilejul unor copii fără posibilităţi să petreacă o săptămână de vacanţă la munte, în taberele de la Bisoca (pozele 5 şi 6), respectiv în Delta Dunării, la Maliuc (TL).

* construieşte un sat (Savaliada) unde persoane dezavantajate de toate vârstele să poată trăi o viaţă demnă, să aibă un adăpost, să desfăşoare o activitate (precum la Năieni  poza 9 sau la Ulmeni – poza 13) şi să socializeze.

* îşi asigură o bună parte din alimentele necesare aşezămintelor prin grădini de legume şi ferme zootehnice (Câmpeni şi Ulmeni) şi o stână (în apropiere de Năieni); acelaşi lucru se va întâmpla şi la Savaliadă, unde a fost deja amenajată o seră (poza 10).

* cinsteşte memoria sfinţilor români (inclusiv cei trecuţi prin închisorile comuniste – poza 11) şi a altor sfinţi foarte iubiţi între români (mai ales din Grecia şi Rusia) pictaţi în paraclisele şi sălile de masă din toate aşezămintele.

* primeşte tineri la o tabără de sculptură şi pictură la Câmpeni (poza 12 – paraclisul este în curs de pictare).

* găzduieşte (şi susţine prin donaţii de carte şi activităţi comune) o Bibliotecă de Carte Religioasă (care poartă numele Episcopului cărturar Dionisie Romano), filială a Bibliotecii Judeţene Buzău.

* organizează seri de discuţii, la ceainăria de la sediul din Buzău (poza 14) care propun publicului de toate vârstele alte teme despre cele ce contează cu adevărat (exemple: aici, aici, aici sau aici), nu trivialităţile la care suntem expuşi prin mass media.

* asigură posibilitatea dobândirii de către orfani sau tineri din familii sărace unei calificări profesionale: tâmplărie, croitorie (poza 15 – la sediul din Buzău), legumicultură şi creşterea animalelor.

* a început fiecare proiect cu un lăcaş de cult (biserică sau paraclis: Ulmeni – poza 16; Savaliada – poza 8), apoi a construit edificiul cu destinaţie socială din jurul său, căci totul se pune pe temelia credinţei ortodoxe în Mântuitorul Iisus Hristos.

--- --- --- --- --- --- --- --- --- --- --- ---

Pe cei cărora le dă Domnul gândul bun de a ne ajuta cu ceva (orice sugestie, reclamă între prieteni, vreo mică sumă sau altceva de donat, câteva ore/zile de activitate ca voluntar etc) îi invităm să ne contacteze:

Fundaţia pentru Copii şi Vârstnici 
“Sfântul Sava de la Buzău”

Buzău, Str. Bistriţei nr. 19
Tel/Fax: 0238 710 349;

Cod fiscal 5681027
Conturi la B.R.D. Sucursala Buzău (Adresa SWIFT: BRDEROBU)
RON – RO10 BRDE 100S V439 5201 1000
EUR – RO45 BRDE 100S V439 5228 1000

[Pentru toate postările de pe acest blog mergi la/For all the posts on this blog go to: Contents/Cuprins]

5 comments:

Lidia said...

Într-o lume ca a noastră, în care știrile negative sunt la ordinea zilei,ne bucurăm că există și astfel de ”popularizări” ale activității unei Fundații care ajută efectiv oamenii în dificultate.
Sufletul Fundației, Părintele Mihail Milea, este într-adevăr un om de nota 10. Să dea Dumnezeu cât mai mulți oameni care să urmeze astfel lui Hristos prin dragoste, fapte bune și smerenie!

MunteanUK said...

N-o fi blogul meu tocmai 'popular', dar tot este o formă de popularizare - să dea Domnul să fie de folos!

Am sintetizat câteva dintre cele mai importante activităţi desfăşurate de Fundaţie şi le-am însoţit de imagini (grăitoare, zic eu), pentru ca să-i pot trimite rapid pe cei interesaţi la acest articol.

Lidia said...

Eu cred că poţi lăsa puţin modestia la o parte...blogul tău e citit, judecând după numărul vizualizărilor, după faptul că multe articole sunt într-o limbă de circulaţie internaţională şi după numărul celor ce te cunosc şi citesc din curiozitate sau din plăcere ce scrii tu. Munca la acest blog face parte din munca ta de jurnalist, iar faptul că eşti un jurnalist creştin (cu "coloană vertebrală") e o formă mărturisire a credinţei tale.
Succes în continuare, la cât mai mulţi şi consecvenţi cititori!

gigel said...

ati uitat sa mai mentionati ceva ce face pr milea, sub umbreala fundatiei Sf Sava: pacaleste, minte si batjocoreste batranii cu avere. astept sa scrieti un articol si despre asta, ca material este destul, din pacate.....

Unknown said...

Adevărul din spatele tuturor acestor lucruri și fapte este de cu totul alta natură din păcate! Toate aceste fapte bune se fac cu voluntari si cu banî de la sponsori, bani care nu sunt putini și pentru care Milea nu dă socoteală nimănui. De fapt el Milea Mihail este un foarte bun manager la hoții ascunse în spatele unor fapte bune .Explicația este foarte simplă și afacerea superprofitabila ! De fapt lucrurile stau în modul următor :popa Milea caută bătrâni care au pensie și ceva avere (case ,terenuri etc. ) ,aceștia își donează pensia la fundație ptr îngrijire iar proprietățile LE TRECE PE NUMELE LUI ȘI AL FAMILIEI SALE reușind astfel să adune averi pe care nici nu va închipuiți cât sunt de mari. Numai în cazul nostru a reușit să fure proprietăți de sute de mii de euro. Acest om este un hoț de mare clasă ce deține o rețea întreagă de înșelăciune și pacalire a bătrânilor în general !